Danimarka’yı kana bulayan saldırgan görüntülendi

Bir görgü tanığı “Aniden silah sesi duyduk. Sonra alışveriş merkezini koşarak geçtik ve bir tuvalete sığındık” diyerek geçmek bilmeyen dakikaları anlattı. Kalabalığa ateş açarak dünyayı dehşete düşüren saldırganın görüntüleri yayınlandı.

Danimarka’yı kana bulayan saldırgan görüntülendi

Kuzey Avrupa ülkesi Danimarka’da Pazar günü bir alışveriş merkezinden duyulan silah sesleri, çığlık çığlığa koşan insanlar, can havliyle yaşanan panik. Başkent Kopenhag’da bulunan Danimarka’nın en büyük alışveriş merkezi kana bulandı. Uluslararası haber ajansları uzun süre yalnızca çok sayıda can kaybı olduğunu bildirdi, saldırganın kimliği gizemini korudu.

AĞIR YARALI SAYISI 4’E YÜKSELDİ

Gece yarısı üç kişinin hayatını kaybettiği, üç yaralının ise durumunun ağır olduğu açıklandı. Kurbanların ikisi genç erkek ve kadın, biri 40 yaşlarında bir adam. Kopenhag polisi, bu sabah yaptığı açıklamada kurbanlardan birinin Rus vatandaşı olduğunu duyurdu. Sabah verilen bilgide, ağır yaralı sayısı dörde yükseldi.
Yaralıların taşındığı Kopenhag’ın ana hastanesi Rigshospitalet’te Pazar akşamı izinli olan doktorlar ve hemşireler göreve çağrıldı.

“KORKUNÇTU”

Isabelle isimli görgü tanığı, yerel medyaya “Arkadaşım ve ben aniden silah sesi duyduk, 10 el ateş edildi. Sonra alışveriş merkezini koşarak geçtik ve bir tuvalete sığındık” deyip ekledi: “Küçük bir tuvalet olmasına rağmen kalabalıktı, içeride 11 kişi kadardık. Çok sıcaktı, bekledik ve gerçekten korkuyorduk. Korkunç bir olaydı.”

Bir diğer görgü tanığı Rikke Levandovski’ye göre, alışveriş merkezindeki insanlar önce bir hırsızla karşı karşıya olduklarını düşündü: “Sonra birden silah sesleri duydum, kendimi bir mağazadaki tezgahın arkasına attım. Doğrudan kalabalığa ateş açıyordu.”

Polis ekipleri silahlı saldırı çağrısını aldıktan hemen sonra olay yerine ulaştı, alışveriş merkezinin içindekilerden bir yere kıpırdamadan yardım beklemeleri söylendi. Bu sırada yerel medya, panik halinde alışveriş merkezinin dışına koşan insanların görüntüsünü ekrana getiriyordu.

ETKİNLİKLER İPTAL

Gece yarısı açıklama yapan Başbakan Mette Frederiksen, Danimarka’nın zalim bir saldırının acısını yaşadığını söyledi. Kurbanların yakınlarına başsağlığı mesajı gönderen Frederiksen, Danimarkalıların cesaretli bir şekilde birbirlerinin yanında durmasını, birbirlerini bu zor zamanlarda desteklemelerini istedi.
Başbakan Frederiksen, “Danimarka Pazar akşamı gaddar bir saldırıyla vuruldu. Çok sayıda can kaybı, daha fazla yaralı var. Masum aileler alışveriş yapıyor veya dışarıda yemek yiyordu. Çocuklar, gençler ve yetişkinler. Güzel ve çoğunlukla güvenlik başkentimiz bir anlığına değişti” dedi. Danimarka Kraliyet ailesi ise kurbanlara, yakınlarına ve trajediden etkilenen herkese derin taziyelerini iletti.
Saldırının duyulmasıyla Danimarka genelinde birçok etkinlik iptal edildi. Onlardan biri, alışveriş merkezine yalnızca 1,5 kilometre uzaklıkta gerçekleşecek Harry Styles konseriydi. İngiliz müzisyen, sosyal medya hesabından ekibiyle birlikte saldırıdan etkilenen herkes için dua ettiklerini belirtip “Şoke oldum” mesajını paylaştı. Danimarka Kraliyeti de Veliaht Prens Frederik’in ev sahipliği yapacağı resepsiyonun iptal edildiğini duyurdu. Söz konusu resepsiyon, Tour de France’ın ilk üç etabının Danimarka’da gerçekleşmiş olması nedeniyle verilecekti.
Polis, saldırının ardından 22 yaşında bir erkeği gözaltına aldı. Polis şefi Soeren Thomassen, saldırının arkasındaki nedenin henüz bilinmediğini ancak ‘terör saldırısı’ ihtimalini dışlamadıklarını söyledi. Yerel saatle 17.48’de yakalanan saldırganın elinde bir tüfek ve mermileri vardı. Polis şefi Thomassen, alışveriş merkezini kana bulayan 22 yaşındaki saldırganı ‘etnik Danimarkalı’ diye tanımladı. Görgü tanığı Mehdi el Vezni’nin kaydettiği videoda, saldırganın elinde bir av tüfeği taşıdığı ve zaman zaman omzuna koyup salladığı görülüyordu. Danimarka’nın tabloid gazetesi BT tarafından yayınlanan görüntüleri kaydeden el Vezni, saldırganın farklı sloganlar attığını söyledi.
Thomassen düzenlediği basın toplantısında, şimdilik başka saldırganların bulunduğuna dair bir işaret olmadığını belirtti ve dükkan sahiplerine ellerindeki güvenlik kamerası görüntülerini saklama çağrısı yaptı. Ancak polis ekiplerinin saldırıyla bağlantılı Zealand bölgesinde büyük bir arama operasyonu başlattığı bildiriliyor. Cinayetle yargılanacak saldırgan, bugün bir hakim tarafından sorgulanacak.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir