Dünyada sadece 4 örneği var: Irgandı Köprüsü

Irgandı Çarşılı Köprüsü; asırlar boyunca doğal afetlere ve savaşlara direnerek Bursa’nın tarihine tanıklık etmiş. Yaklaşık 600 yıllık bir geçmişe sahip olan ve dünyada sadece 4 tane örneği olan bu tarihi köprüyü gelin hep birlikte tanıyalım.

Dünyada sadece 4 örneği var: Irgandı Köprüsü

Bursa’nın merkez ilçeleri Osmangazi ve Yıldırım’ı birbirine bağlayan, Gökdere’nin üzerine 1442 yılında Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından inşa edilen Irgandı Çarşılı Köprüsü, yüzyıllar boyunca doğal afetlere ile savaşlara direnerek şehrin tarihine tanıklık etmiş.

Yaklaşık 600 yıllık bir geçmişe sahip olan bu tarihi köprü, pek çok farklı restore işlemlerinden sonra günümüze ulaşmayı başarmış.

Irgandı Çarşılı Köprüsü, en büyük hasarı 1855’teki büyük Bursa depreminde almış. Tarihi köprü, Osmangazi Belediyesi’nce 2004 yılında restore edilerek bugünkü halini almış ve kullanıma açılmış.

Dünyanın ilk çarşılı köprüsü olan bu tarihi köprü, şimdilerde sedefkarlıktan çiniciliğe el işçiliğinin en güzel örneklerini sunan zanaatkar esnafa ev sahipliği yapıyor.

DÜNYADA SADECE 4 ÖRNEĞİ VAR

Irgandı Çarşılı Köprüsü; İtalya’da Vecchio ve Rialto Köprüleri, Bulgaristan’da Osma Köprüsü ile birlikte dünyadaki dört çarşılı köprüden biri olma özelliğinde.

Ayrıca, çeşitli kaynaklarda Bursa’da çekilen ilk fotoğrafı da bu köprüyle ilgili olduğu belirtiliyor. Köprünün yer aldığı ilk Bursa fotoğrafı şehre 1854 yılında gelen Pierre Tremaux tarafından çekilmiş.

Eğer yolunuz Bursa’ya düşerse, Irgandı Çarşılı Köprüsü’nü de mutlaka görmelisiniz.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir