1. HAYIR
Birçok insan “Hayır” kelimesini kullanırken “Haayır” şeklinde “a” harfini uzatıyor. Ancak kısa şekilde “Hayır” olarak telaffuz edilmelidir. Vurgu yapılmak istendiğinde uzatılabilir.
2. ALTMIŞ
Altmış kelimesini hızlıca telaffuz ettiğinizde “Atmış” sesi verirsiniz. Doğru söylemek için dil ve dudak tembelliğini yenebilirseniz “Altmış” diyebilirsiniz.
3. SOĞAN
“Soğan” kelimesine “Sovan” diyen birçok insan var. Ancak telaffuz ederken “Soan” denilirse daha doğru olacaktır. Ğ Türkçe’nin önemli ancak değeri bilinmeyen bir harfi.
4. KAĞIT
“Kağıt” kelimesi çok sık “Kığıt” olarak telaffuz edilir. Söylerken, “K”, den sonra gelen “A” harfini yarım harf fazla söylerseniz daha doğru telaffuz edebilirsiniz.
5. MUHATAP
“Muhatap” kelimesi yanlış telaffuz edilenler arasında üst sırada yer alıyor. İnsanlar “Muhatap” kelimesini kullanırken iki “T” kullanabiliyor. Yani kelime “Muhatap”dan “Muhattap”a dönüşüyor. Ancak doğrusu yazıldığı gibi tek “T” olanıdır.
6. PALYAÇO
“Palyaço” kelimesi telaffuz edilirken, kelime değiştirilebiliyor ve ortaya “Palyanço” çıkıyor. Ancak doğru kullanımında “N” harfi bulunmuyor.
7. SÜTYEN
Sütyen kelimesi yumuşatılarak söylenir. Yani “Sütyen” değil, doğrusu “Südyen”dir. Yazılışı ise yine “T” harfi ile “Sütyen”dir.
8. GAZETE
En sık telaffuz hatası yapılan kelimelerden birisi de “Gazete”. Kelimenin içerisindeki harfler bazen dilde yuvarlanabiliyor ve ortaya “Gazte veya Gaste” gibi sesler çıkıyor. Ancak doğrusunda bütün harfler bastırılarak söylenmeli.
9. KOLONYA
Kolonya kelimesine insanlar sık sık “Kolanya, Konolya veya Kolonyağı” şeklinde telaffuzlar üretebiliyor. Ancak doğrusu “Kolonya”dır.
10. ZATEN
Zaten kelimesi telaffuz edilirken ağız içerisinde “Sateen” gibi sesler çıkabiliyor. Ancak doğrusunda ‘Z’ harfi bastırılmalı.
YORUMLAR