Memur ve emekli maaş zamlarının da yer aldığı Torba Yasa teklifinin Meclis Genel Kurulundaki görüşmeleri dün saat 18.02’de başladı.
Görüşmelerde ilk olarak teklifin tümü üzerine siyasi parti grupları adına konuşmalar yapıldı.
İYİ Parti Grup Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, seçim öncesi verilen sözlerin kıyısından köşesinden tırtıklanarak tutulmaya çalışıldığını, ancak özellikle emekli maaşı kısmında çok ciddi bir adaletsizlik yapıldığını söyledi.
USTA: VERİLEN SÖZLER TUTULMUYOR
Usta, “Oradaki bir söz de neydi? Sayın Erdoğan dedi ki: ‘En düşük memur maaşını 22 bin lira yapacağız ve buradaki artışı bütün emeklilere yansıtacağız.’ Şu anda biliyorsunuz memurlarda ortalama artışın yüzde 74 olduğu söyleniyor ama emeklilerde lütfederek yapılacak artış yüzde 25. Dolayısıyla, aslında baktığınız zaman seçim öncesi sözler de tutulmuyor.” dedi.
Hükûmetin vatandaşa ‘Tasarruf et.’ dediğini ancak kamu harcamalarıyla ilgili bir kısıtlamaya gidilmediğini belirten Usta, kök maaş tartışmasına da değinerek, şunları söyledi:
USTA: BÖYLE BİR MANTIKSIZLIK DÜNYANIN NERESİNDE VAR?
“Maaşı 5.750 lira olan birisi yüzde 25 artış alacak çünkü 5.750 lira olanlar -biliyorsunuz- kendi maaşını almıyor, en az emekli maaşını alıyor, 7.500 lira alıyor ama artış neyin üzerinden yapılacak? 5.750 lira üzerinden yapılacak. 5.750 liradan onun maaşı 7.188 liraya çıkacak, yine 7.500 lirayı geçmediği için 7.500 liralık maaşı yüzde 25 artıştan sonra 7.500 lira olarak kalacak. Ya, böyle bir mantıksızlık dünyanın neresinde var değerli arkadaşlar? Bunun mutlak suretle düzeltilmesi lazım.”
Görüşmelerde MHP Grubu adına İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu söz aldı.
Konuşmasında “EYT mağduriyeti giderilerek 2 milyon 250 bin vatandaşımızın emekli olabilmesine imkân sağlanmıştır.” diyen Aksu, 2023 yılında kümülatif olarak en düşük emekli aylığında yüzde 114,3 oranında artış yapıldığını söyledi.
AKSU: EMEKLİYE SEYYANEN ARTIŞ TALEBİMİZ
Aksu, “Milliyetçi Hareket Partisi olarak memurlarımıza ve emeklilerimize yapılacak zamların destekçisiyiz. Bununla beraber, memur maaşlarına ilavesi planlanan 8.077 liralık seyyanen artışın kök ücrete ve aynısıyla emekli maaşlarına yapılmasını da beklentimiz ve talebimiz olarak ifade ediyoruz.” diye konuştu.
CHP Grubu adına konuşan İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli de “emeklinin durumu perişan” diyerek, durumu rakamlarla anlattı.
TÜRELİ: EMEKLİNİN REFAH PAYI YOK
Türeli, “2002 yılında en düşük emekli maaşı 216 lira, asgari ücret 164 lira, 1,3 katıymış, şu anda asgari ücret 11.402, en düşük emekli maaşı 7.500; o 1,3 katından 0,65’e düşmüş. Emeklinin refah payı yok… ” ifadelerini kullandı.
Görüşmede şahıslar adına ilk sözü aynı zamada eklif sahibi olan AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök yaptı.
Ök, teklifte yer alan kalemlerin bütçeye maliyetini sıraladı.
Ök, şunları söyledi:
“2023 yılı kamu personelinin mali ve sosyal haklarında artış yapılmasından kaynaklanan 388,3 milyar, EYT’nin hayata geçmesinden dolayı 213 milyar, bayram ikramiyesinin 2 bin liraya yükseltilmesi için 21,7 milyar, en düşük emekli aylığının 7.500 liraya çıkartılmasından kaynaklanan 56,7 milyar, asgari ücret artışı nedeniyle işveren prim teşviki için 24,9 milyar, devlet katkısı ödemeleri için 73 milyar, ek ödeme gücü olmayanların sağlık primi ödemeleri için 9,5 milyar, ek ödemeler için 7 milyar olmak üzere toplamda ihtiyacın karşılanması amacıyla 794 milyar TL’yi bulan bir ödenek tutarını ekleme konusunda Cumhurbaşkanımıza yetki veriyoruz.”
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise iktidara sert eleştiriler yöneltti.
6 milyon emeklinin en düşük maaş olan 7 bin 500 lira aldığını belirten Ağbaba, şöyle konuştu:
“2008 öncesi emekli 6.093 TL alıyor, kök maaşı; 2008 sonrası 2.199 lira alıyor, SSK 1.653 lira, BAĞ-KUR 2.343 lira alıyor; BAĞ-KUR tarım 2008 sonrası 1.852 lira alıyor, bunlar tamamlanınca 7.500 TL’yi alıyorlar. Şimdi, bu zamdan bunların hiçbiri faydalanmıyor. 2023’te 2008 SSK öncesi alan 7.616 lira alıyor, 2008 SSK sonrası 7.500 lira alıyor; bunların maaşı değişmiyor, bakın, bunların maaşı değişmiyor.
AĞBABA: MATEMATİĞİN KURALLARINI DEĞİŞTİRDİNİZ
Bir de size bir soru daha soracağım: 3.500 mü büyük, 7.500 mü? 3.500 büyük, matematiğin kurallarını değiştirdiniz. Önemli olan ne verildiği değil, önemli olan paranın alım gücü. Bakın, geçtiğimiz yıl 3.500 liraya göre alım gücü bugün dana etinde 13 kilo düşmüş, tavukta 23 kilo düşmüş, pirinçte 42 kilo daha az alabiliyor emekli bugünkü emekli maaşıyla, kuru fasulyede 41 kilo, nohutta 18 kilo daha az alabiliyor. Emeklinin yaşamı yaşam değil, emekli açlığın altında kıvrılmaya devam ediyor; siz ise kur korumalı mevduattaki tefecilere para aktarmaya devam ediyorsunuz.”
Teklifin 1-15. maddelerini kapsayan birinci bölümü üzerine yapılan görüşmelerde de maaş zamları milletvekillerinin gündemindeydi.
KALAYCI: EMEKLİYE İLAVE ÖDEME YANSITILMALI
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, “emeklilerimize yapılacak yüzde 25’lik maaş artışının makul ve yeterli bulunmadığı görülmektedir. Ayrıca, 7.500 liralık asgari emekli aylığının altında kök maaşı olan milyonlarca emekli, dul ve yetim bu ay hiç maaş artışı alamayacaktır. Bu durum mutlaka dikkate alınmalı, emekli aylıklarına da ilave ödeme yansıtılmalı, emekli aylıklarında denge sağlanmalıdır.” dedi.
CHP VE İYİ PARTİ ÖNERGELERİ REDDEDİLDİ
Görüşmelerde CHP milletvekilleri tarafından “emekli, adi malullük, vazife malullüğü aylığı ile dul ve yetim aylığı bağlananlara ödenen aylıklara her ay itibarıyla yapılan ödemeler toplamının yüzde 15,34’ü oranında ilave ödeme yapılır.” şeklinde önerge yapılan oylamada reddedildi.
Meclis’te bir önerge de İYİ Parti tarafından verildi. Emeklilere seyyanen 4 bin lira zam önergesi de Meclis’te yapılan oylamada reddedildi.
Saat 02.23’te sona eren ilk gün görüşmelerde teklifin ilk 7 maddesi kabul edildi. Buna göre, Emekli Sandığı emeklileri, yılın 6 ayı için enflasyon farkı ile birlikte toplamda yüzde 25 zam alacak. Düzenleme temmuz ayından itibaren uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.
YORUMLAR