Ölülerin onurlandırılmak için yendiği garip gelenek: Endokannibalizm!

Ölüleri onurlandırmak için yapılan ve yamyamlık benzeri bir tören olan Endokannibalizm’de topluluklar, ölülerini anmak için onları yerler! Bu çılgın geleneğin geçmişini beraber inceleyecek ve bugünkü yerini anlamaya çalışacağız.

Ölülerin onurlandırılmak için yendiği garip gelenek: Endokannibalizm!

Her kültürün ölülerini diğer dünyaya göndermek için kendine özgü bir yöntemi var.

Bunlardan bazıları ise diğerlerine göre daha ilginç. Örneğin Endokannibalizm.

Yamyamlık ile benzer olan endokannibalizm’de ise sadece yakın çevrenizin etini yiyorsunuz.

Yamyamlık ile benzer olan endokannibalizm'de ise sadece yakın çevrenizin etini yiyorsunuz.

Bu tören veya hareketin amacı ise ölüyü onurlandırmak, anmak veya sahip olduğu bilgileri kişiye aktarmak gibi farklı sebepleri içerebiliyor. Bu ritüelin kökenleri tam olarak bilinmese de Hint-Avrupa kökenli olduğu düşünülüyor.

Kuru gibi yamyamlık ile geçen hastalıkların genetik takibi ve incelenmesi yoluyla araştırmacılar endokannibalizmin bir zamanlar oldukça yaygın olduğunu savunuyor.

Endokannibalizm birkaç örneğine bakacak olursak, Amazon’da yaşayan Wari halkının ilginç bir uygulaması var. Wariler, saygı değer bir kişi öldükten sonra cesedi ile şarap yapma sürecine benzer bir ritüele başlardı.

Öncelikle bir rafa konulan vücut “melayarak” olarak adlandırılan sulu bir duruma ulaştığında omuzlardan kesilir ve kavanoz benzeri dev bir kaba dolduruldu!Öncelikle bir rafa konulan vücut “melayarak” olarak adlandırılan sulu bir duruma ulaştığında omuzlardan kesilir ve kavanoz benzeri dev bir kaba dolduruldu!

Daha sonrasında bu kab fermante olması için mutfakta saklanırdı. Wari halkı, uygulamanın ölülerin ruhlarının yeryüzünün ötesine ulaşmasına yardımcı olduğuna inanıyordu ve bu ölü şarabının içilmesinin hem ölüleri onurlandırdığına hem de bilgilerini yaşayanlara aktardığına inanıyordu.

Amazon’da yaşan bir diğer kabile olan Yanomamilerin ise yakılmış kemik ve muz karışımı tükettiği bilinmektedir.

Amazon'da yaşan bir diğer kabile olan Yanomamilerin ise yakılmış kemik ve muz karışımı tükettiği bilinmektedir.

Öte yandan Endonezya’daki dulların bir uygulaması ise eşleri öldükten sonra onlardan elde edilen suyu, vücutlarına sürmek veya yiyeceklerine az miktarda karıştırmaktı!

Son olarak, Batı Afrika’daki Jukun halkının önemli topluluk liderlerinin kalbini tükettiği biliniyordu!

Son olarak, Batı Afrika'daki Jukun halkının önemli topluluk liderlerinin kalbini tükettiği biliniyordu!
Zaten yamyamlık, Afrika’da oldukça yaygın bir gelenek.

Ayrıca Batı’da da endokannibalizm’e benzer törenler bulunur. Örneğin, Hıristiyanlığın bir parça ekmeği şaraba batırılarak yenildiği Efkaristiya geleneği.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir