Sabah gazetesi EYT taslağını açıkladı

Milyonlarca EYT’li büyük bir sabırsızlıkla aralık ayının gelmesini ve Çalışma Bakanlığının EYT teklifini Meclis’e sunmasını bekliyor. Peki teklifte neler yer alacak? İşte EYT yasa teklifi taslağı…

Sabah gazetesi EYT taslağını açıkladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından aralık ayı içerisinde açıklanarak Meclis’e sunulması beklenen EYT teklifine ilişkin taslak metin merak konusu.

Sabah gazetesinden Hazal Ateş, yasa taslağına ilişkin ilk bilgileri yayınladı.

YAŞ ŞARTI OLACAK MI?

Taslağa göre, EYT teklifinde yeni bir yaş şartı olmayacak, prim ve yıl sayısı şartı değiştirilmeyecek.

Yani kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıl şartı aranacak.

MİLAT 8 EYLÜL 1999

Yasada esas alınan 8 Eylül 1999’da 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Bu tarihte 18 yaşında olan bir kadın çalışan 2023 Ocak ayında emeklilik dilekçesini verdiğinde yaklaşık 24 yıllık sigorta süresine sahip olacak. Kadın çalışanlar için 20 yıllık süre yettiği için çalışan bu tarihte 42 yaşında da olsa emekliliğe haz kazanmış olacak. Aynı durumda olan bir erkek çalışan da bir yıl sonra 43 yaşında emekli aylığı almaya başlayacak.

YAŞ ORTALAMASI 49.9

Bakanlığın yaptığı çalışmaya göre, 42-43 yaş grubunda olanların sayısı çok fazla deği.

EYT kapsamındakilerin yaş ortalaması da 49.9 hesaplandı.

KAPSAMI NE OLACAK?

Yasa çıktığında prim ve yıl şartlarını tamamlayanlar emekli olabilecek.

Bu iki şartı tamamlayamayan EYT’liler de koşulları yerine getirdiklerinde emekli olacak. Örneğin, bir erkek çalışan 25 yıllık hizmet süresini Mart 2023’te tamamlıyorsa o tarihte emekli olabilecek.

ABO DEĞİŞMİYOR

Aylık bağlama hesaplaması mevcut sistemden farklı olmayacak.

BORÇLANMADA NETLİK YOK

5510 sayılı yasaya göre, belli koşullarda borçlanma ile işe giriş tarihini erkene çekmek mümkün. Örneğin 1998 yılında askerlik yapıp 1999 Aralık ayında işe sigortalı başlayan için aradaki farkı borçlanarak sigorta başlangıcını önce çekmek mümkün. Ancak yasada borçlanmanın başlangıç tarihini öne çekmesine yönelik engelleyici bir hüküm bulunursa bu söz konusu olmaz.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir