Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Altın hangi sinyalleri veriyor?

Piyasalarımız huzurlu bir haftayı geride bıraktı.

Borsa İstanbul alıştığımız ve de sürekli öngördüğümüz üzere yine tarihi zirvelerde gezdi.

Rekorlar kırıldı. Ve haftanın kapanışı da BİST 100 endeksinde 4 bin 874 puanla yine tarihi rekor seviye olarak kayıtlara geçti!

Genel trend de olağanüstü bir gelişme olmadığı taktirde yeni rekorların mümkün olduğunu söylüyor borsa yatırımcılarına.

Doların ise biraz dalgalanmakla birlikte haftalık bazda sadece 3 kuruş yükseldiğine şahit olduk. Kurun 18,60 – 18,63 TL gibi dar bantta hareketi dolara olan ilginin canlanmasını sağlamaktan uzak kalmış görünüyor!

Artık dövizde güçlü bir hareketin kısa vadede gündemde olmadığına dair bir kanıksama havası oluşmaya başladı. Ancak, geçmiş dönem hatıraları yatırımcıyı yine de dikkatli olmaya itmekte.

Piyasalarda yön konusunda borsa ve dolar oldukça net görüntü verirken akıbeti konusunda ser ve sır vermeyen altının olası yönü ciddi bir merak kaynağı haline gelmiş durumda!

Ons fiyatın kararsız seyri açıkçası kafaları karıştırmış görünüyor. Dolar/TL’nin sakin seyri iç piyasada yeni rekor denemeleri yapan gram altının kaderini ağırlıkla onsun belirleyeceğini söylüyor bizlere.

Peki ons fiyat nereye gidebilir?

Klasik arz talep dengesi yaklaşımı fiyatları belirlemekten uzak artık. Pek çok jeopolitik risk de fiyatlanmış durumda.

Bu çerçevede altının ana belirleyicisi olarak ABD’nin para politikası karşımıza çıkmakta!

Yani Fed’in attığı faiz adımları bir yandan doların küresel değerini belirleyerek onsa yön vermekte. Diğer yandan da ABD tahvil fiyatları yoluyla yatırım iştahının altına yöneltip yönelmeyeceğini göstermekte.

Söz konusu olan bu kriterlerin teknik bazda hangi trendleri önceleyeceğine bakalım şimdi de!

Fed tutanaklarının doları kısmen aşağıya itmesi ons altında önce bin 800 ardından da bin 830 doları gündeme taşıyabilir.

Nasıl mı?

Amerikan tahvil faizlerinin yüzde 3,85’in altına düşme eğilimi de alternatif yatırım aracı olarak onsa destek veren bir zemin oluşturuyor

Dolar endeksinin 107 seviyesinin altında kalması önemli bir unsur. Endeks bu hafta test ettiği 105’in altına sarkma olursa ons daha da yukarı ivme kazanır!

Yani bu haftaki hareket alanı olan bin 725 – bin 760 dolar bandının yukarı yönlü kırılması ihtimali kısa vadeli geri çekilmelere rağmen güçlü bir olasılık.

Teknik analizde 104,5 civarı bir dolar endeksi ve yüzde 3,50 civarı tahvil faizi ons altını bin 800 dolara doğru itme potansiyeli taşımakta.

Ancak öyle hemen gerçekleşecek opsiyonlar olmadığını da belirtmekte fayda var!

Çünkü dolarda tepki alımlarının gündeme gelmesi zor değil.

Bu bağlamda onsun yeniden bin 700 – bin 725 dolar bandına inmesi mümkün. Bu süreç de altın yatırımcısı için güzel bir alım fırsatı oluşturabilir.

Kısacası ons bin 700’e doğru inerken alım fırsatı bin 800 aşıldığında ise kar satışı fırsatı doğacaktır.

Gram altının da bu çerçevede kısa vadede bin 38 TL ile bin 82 TL aralığında dalgalanma opsiyonu ortaya çıkmakta.

HABERLER