Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Borsa kanatlanarak psikolojik sınırı aştı

Piyasalar tatilden coşkulu döndü.

Topyekûn bir yükseliş havası hakim oldu haftanın ilk işlem gününde.

Döviz, altın, hisse… Hepsi yükseliş havasında!

Neyse ki reel ekonomi açısından hayati önem taşıyan döviz kurlarındaki hareketin nispeten sınırlı olduğuna şahit olduk.

Kurban Bayramı öncesinde hayli oynak bir seyir izlemesinin ardından 26 liranın altına düşen dolar tekrar bu kritik seviyeyi aştı.

Ancak, günlük kur hareketi yüzde 0,25 ile sınırlı kaldı ve 26 TL’nin altına geri çekilme yaşandı. Euro tarafı daha hareketliydi. Parite etkisiyle Euro karşısında TL’deki kayıp gün içinde yüzde 1’i aşmasına karşın gün sonunda yüzde 0,6’da kaldı kayıp oranı.

Altın tarafında ise bayram tatili öncesinde bin 600 liranın altına inen gram fiyat, dolardaki hareketlenme nedeniyle yeniden bu direnç seviyesini kırdı!

Ama yükseliş hızı sınırlı kaldı. Çünkü dış piyasalarda ons fiyatta kayda değer bir hareket yok bugünlerde. Gram altını yukarı taşıyan faktör doların lira karşısındaki hafif yükselişiydi. O da çok sınırlı kaldı.

Tatil dönüşünde yatırımcının tam anlamıyla yüzünü güldürense Borsa İstanbul oldu!

Peki neden?

Merkez Bankası’nın pek tatminkar olmasa da faiz artışıyla verdiği ortodoks politikalara dönüş sinyali sonrasında hisse senetleri yeniden cazip hale geldi.

Bankalara uygulanan regülasyonların da yeniden gözden geçirilmeye başlanması olumlu bir hava yaratıyor. Bunun yanı sıra yabancı yatırımcı beklentisi de BIST’i diri tutma opsiyonu oluşturmakta.

Ancak yabancılar hala kurun bir miktar daha yükselmesini bekliyor. Bir de U dönüşünün yol haritasını görmek elbette ki!

Yine de yavaş yavaş yabacıların Borsa İstanbul’da yeniden boy göstermeye başladığını görüyoruz. Küresel yatırım iştahındaki hafif düzelme de pozitif katkı sunmakta bu sürece.

Sonuçta yeni haftanın ilk işlem günündeki tarihi zirve seviyeleriyle karşılaştık.

BIST 100 Endeksi, 6 bin 18 puanla rekor tazeledi. Yüzde 4,5 civarındaki günlük primle beraber ulaştırma başta olmak üzere tüm sektör gruplarında yükselişe şahit olduk.

Artık 6 bin üstü seviyeler hesaplarda dikkate alınıyor!

Bundan sonrasına baktığımızda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibinin izleyeceği politikaya bağlı olarak piyasaların daha stabil bir atmosfere girmesi kuvvetle muhtemel.

Dövizin gideceği daha bir miktar yol var elbet yıl sonuna kadar! Ancak ani ve yüksek oranlı artışlar için kur cephesinde uygun bir alan pek kalmadı.

Her ne kadar reel faiz hala ekside olsa da döviz üzerindeki baskı eski seviyesinde değil artık. Ayrıca yeni MB yönetimi, dövizde istikrarı önemsemiyor gibi görünse de! Yani bir başka ifade ile “kuru serbest bırakmış” gibi görünse de doların bu yıl 30 TL’nin üzerine çıkmamasına izin verilmeyecektir.

Çünkü enflasyon yeniden coşmaya başladı. Ve yanı başımızda bir yerel seçim var!

Bu hafta ise normal koşullar altında 25,65 – 27,05 TL aralığında bir dalgalanma opsiyonu görünüyor dolar adına.

Altın tarafına baktığımızda ise ons fiyatın orta vadede yeniden yükseliş trendine girmesi ve 2 bin doların üzerine çıkması beklentiler arasında. Dolar/TL’deki kısmi yükselişle beraber yeni rekorlar da gündeme gelecektir.

Haftalık bazda ise bin 590 – bin 625 TL bandı beklentiler arasında öne çıkıyor!

BIST 100’de ise haftalık hareketin 5 bin 600 ile 6 bin 150 puan aralığında gerçekleşmesi öne çıkan olasılıklar arasında.

Hafta başındaki rallinin gücü sınırlı kalabilir. Geri çekilmede ise 5 bin 750 seviyesi ilk ciddi direnç olarak dikkate alınmalı!

HABERLER