Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Altın rekor serisine ara mı verdi?

Altın adeta sarhoş ediyor.

Bir aşağıya bir yukarıya ama ağırlıklı yukarıya!

Özellikle son haftalarda…

Az bir soluklanmanın ardından yeni bir rekor kırmayı adet edindi.

Bu haftaki tarihi zirvenin adı bin 273 lira oldu.

Son işlem günü ise haftanın en hareketli günüydü. Rekor sonrası bin 260 liraya doğru geri çekilme yaşandı sınırlı biçimde. Ancak akşam saatlerinde hızlı bir satış geldi ons cephesinde. Ve gram fiyat iç piyasada kısa sürede bin 250 TL’nin altını gördü!

Yine de bu kritik seviyenin seviyenin üstünü tekrar gören gram altında gözler bin 270 liranın üzerine çevrilmiş durumda!

Çünkü Kapalıçarşı’daki kurumcu esnafının sevdiği sözle “altın çıktığı yeri unutmaz ve oraya muhakak geri gelir”.

Yani son günlerdeki güçlü dalgalanma trendine rağmen yeni rekor beklentisi de güçlü biçimde gündemde kalmaya devam ediyor.

Üstelik bu hafta içinde bin 232 liraya kadar gerilemiş bir gram altınla karşılaşmıştık. Ve son bir ayda da bol bol rekor kırmıştı altın fiyatları.

Yani bir nevi yorgunluk potansiyeli biriktirmişti!

Ama altın yine de coşmayı tercih etti. Rekor kırdı. Satış yedi sonrasında. Ve ardından yeniden bir miktar toparladı. Yani bir nevi tahterevalli misali.

Peki neden bu oynaklık?

Ve neden hala rekor potansiyeli mevcut?

Oynaklığın nedeni doların dış piyasalardaki dalgalanması olarak gösterilebilir. Çünkü ABD’nin mart ayı enflasyon rakamları yüzde 5’le beklentilerin altında kaldı. Dolayısıyla Amerikan Merkez Bankası Fed’in para politikasına dair gevşeme beklentileri de güçlendi.

Ve yüksek enflasyon beklentisi ile gevşemeye başlayarak 2 bin doların altına inen ons terkrar ralliye kalktı! Ve 2 bin 61 dolara kadar yani yılın zirvesine kadar kısa sürede yükseldi.

Kısacası dolar değer kaybetti ve ons altını yukarı itti.

İç piyasada doların da lira karşısında adım adım yükselişini dikkate aldığımızda gram fiyatın kaçınılmaz olarak rekor üstüne rekor kırması mümkün oldu!

Ancak cuma günü yine ABD’den gelen bir veri trendi tersine çevirerek onsta satış getirdi. Amerika’da sanayi üretimi beklentinin iki katı bir artışa imza atınca güçlü ekonomik aktivite güçlü enflasyon mesajı olarak algılandı. Ve dolardaki değer kaybı durdu.

Haliyle altını da geri itti bu süreç!

Peki ya bundan sonra?

Dalgalanma devam edecek öncelikle. Çünkü altını etkileyen temel faktör olan Fed’in faiz politikası veri bağımlısı bir seyir izliyor. Yani gelen ekonomik veriler doları ve altını dalgalandırmaya aday.

Ancak orta vadede Fed yönetiminin gevşek para politikasına geçişi kaçınılmaz görünüyor. Ayrıca doların rezerv para kimliğine dönük saldırılar da artma eğiliminde!

Dolayısıyla zayıf dolar potansiyeli ufukta mevcut. Bu da ons altını yukarı itecek güçlü bir faktör. Çünkü dolarla fiyatlanıyor ons.

Ayrıca jeopolitik fiyatlama potansiyeli de yukarı yönlü bir manzara içermekte!

Kısacası zaman zaman geri çekilmeler olsa da orta ve uzun vadede onsun 2 bin doların üzerinde istikrar kazanması hayli olanaklı.

Diğer yandan doların lira karşısındaki seyri de yukarı yönlü!

Neticede gram fiyatın kendini bin 300 liranın üzerine atması, fazlasıyla olanaklı.

Ve yıl içerisinde bin 500 TL’lik kritik sınırı zorlaması da olasılık dahilinde. Özellikle de dolar coşarsa lira karşısında daha yüksek seviyelerin denenmesi de zor olmaz.

Sözün özü; geri çekilmelerin bir alım fırsatı olduğu görüşü piyasalarda ağırlık kazanmış vaziyette.

HABERLER