Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Asgari ücrete mutfak ayarı şart oldu

Mutfaklar bir türlü huzur bulamıyor.

Tencere günden güne daha pahalıya kaynıyor.

Eti, sütü, sebzesi, meyvesi, unu, yağı, şekeri… Neredeyse tüm gıda kalemleri her ay daha fazla yük getiriyor aile bütçesine.


Yani mutfak masrafı her geçen gün kabarıyor. Türk-İş’in meşhur araştırmasına yansıyan 4 kişilik ailenin sağlıklı biçimde doymasını sağlayan aylık gideri şubat itibarıyla 9 bin 425 liraya boşuna çıkmadı. Vatandaşın ifadesiyle açlık sınırı asgari ücretin de üzerinde yol almaya devam ediyor!

Oysa 2022’de TÜİK’in resmi gıda enflasyonu olan yüzde 77’nin 2023’te büyük oranda azalması bekleniyordu.

Ancak şubat sonu itibarıyla yıllık gıda enflasyonu çok kuvvetli baz etkisine rağmen yüzde 70 seviyesinde gerçekleşti.

Yani eski hızında görünmese de mutfak enflasyonu çok da azalmaya niyetli değil! Ve unutmayalım ki artı enflasyon fiyatların arttığını tescil eder.

Eksi rakam görmediğimiz sürece fiyatlar artıyor demektir. Haliyle zamlı ürünleri tarladan sofraya tüketmeye devam ediyoruz demektir aynı zamanda.

Ve üstelik yazın geleneksel olarak bir miktar ucuzlayan meyve sebze faktörü de bu yıl ufukta görünmüyor!

Çünkü…

Bir dizi beklenmedik sürpriz faktör aniden diziliverdi kaşımıza.

Öncelikle deprem felaketi çok kritik bir bölgeyi vurdu. On binlerce can yitip giderken üretim de sekteye uğradı. Tarım ve hayvancılıkta yüzde 16 gibi ciddi bir paya sahip olan 11 ilin bu yılın bir bölümünde üretimin devre dışı kalacak olması arz kaynaklı fiyat artışlarını da şimdiden gündeme taşımış durumda.

Bu bölgeye ait üretim kaybının ne zaman ve nasıl giderileceği belli değil. Dolayısıyla şimdiden tedbir almakta fayda var.

Özellikle de kırmızı et ve süt ürünleri açısından!

Ve maalesef hortlayan bir kuş gribi sendromu da beyaz et ve yumurta fiyatlarını tehdit eder hale geldi.

Milyonlarca tavuğun itlaf edildiği biliniyor. Hastalığın yayılması halinde sürecin mutfak masrafları adına çok daha sıkıntılı bir hal alması kaçınılmaz olacak!

Üstüne üstlük bir de şap salgını türeyiverdi. Ve iki ilde karantina uygulaması da başladı.

Tüm büyük baş hayvanların aşılanması gerektiğini de öğrendik bu süreçte Tarım ve Orman  Bakanı Vahit Kirişçi’nin yaptığı açıklamada.

Yani risk var. Ve azımsanmayacak boyutta.

Son yılların en kurak günlerinin de Anadolu’nun büyük bölümünde etkili olduğunu dikkate aldığımızda mutfaktaki yangının büyüme potansiyelini de açıkça görürüz!

Bir de doların ikinci yarıyılda başını yukarı kaldırması halinde vatandaşın neredeyse tüm bütçesini mutfağa ayırmak zorunda kalacağı günlerin uzakta olmadığı görülür.

Bu manzarada ikinci 6 ayda yeni bir asgari ücret ayarlamasının kaçınılmazlığı da ortaya çıkacak!

Ve imkanınız varsa stoklanabilecek gıdalardan kenara koyabildiğiniz kadarını koyun derim.

HABERLER