Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bitcoin mi, dolar mı yoksa altın mı?

Paranın pul olduğu zamanlardayız.

Gündelik zam fırtınaları cebimizdekini roket hızıyla eritiyor. Sohbetlerin ana malzemesi bir türlü hızına yetişemediğimiz zamlara dönük oluyor artık!

Kiminle konuşsam yaşadığı zam şoklarını örneklendirmeden lafa girmiyor. Daha dün el kadar bir parça peynire 80 TL’yi içi yana yana nasıl verdiğini anlatıyordu berberim.

Netice ise ilk çeyrek büyüme rakamlarına da yansıdığı üzere milletin deli gibi tüketime yönelmesi. Eline geçen paranın erimesine olanak vermemek üzere çılgınca bir harcama hastalığına yakalandığınıı söylüyor rakamlar! Ve kesinlikle saha gözlemlerim ve analiz sohbetlerim bu çılgınlığın kısa sürede sonlanacağına dair işaret vermiyor.

Nedeni basit!

Enflasyonun durulmayacağı yani zam furyasının geçici olmadığına dair çok keskin bir kanaat oluştu toplumda.

Ancak, öne çıkan çözüm; paradoksal olarak enflasyonu daha da tırmandıran bir görünüm veriyor. Talep artışı fiyatların yukarı daha kolay çıkması için fırsat yaratıyor. Zaten yoğun bir maliyet baskısı mevcut.

Yani neticede her şey daha da pahalı olacak diye vatandaşın alışverişe koşması kendi ayağına kurşun sıkma anlamına geliyor!

Ama paniğe kapılmamak da mevcut atmosferde kolay değil. Öyle ki; vatandaş ihtiyacı olmayanı bile alma derdine düştü son aylarda.

Oysa ki; enflasyona karşı teknik olarak korunmak üzere mantıklı yolu uygun yatırım araçları ile zorunlu harcamalar dışındaki paranın değerlendirilmesidir.

Peki hangi yatırım aracı?

Bu soru kafaları yakmakta. Çünkü enflasyonun hızına yetişecek güçte bir yatırım aracı da elde yok gibi. Dolar bile enflasyon canavarına yaklaşmaya korkuyor!

Kriptoların keyifli zamanlarında olsaydık bir ihtimal. Ama orası da ayrı bir risk cehennemine döndü.

Piyasa hayli oynak. Bunun birçok nedeni var. Ama blockchain teknolojisi vazgeçilmez bir süreç. Yani sallansa da yuvarlansa da Bitcoin ve benzerlerinin hiç olmazsa bir bölümü ciddi bir yatırım aracı haline gelecektir!

Ancak, daha zamanı var. Cesursanız ve sabırlıysanız dikkatli bir seçimle kriptoda gelecek arayabilirsiniz.

Kısa vadeli bir öngörü isterseniz…

Pazartesi yüzde 5 civarı prim yapan Bitcoin 31 bin doların üzerinde attı kendini. Ama patinaj alanına da gelmiş durumda. Yükselişin devamı için önce 31 bin 800 dolar direnci ardından da 32 bin 400 dolar direncinin aşılması şart.

Bu kolay olmayacaktır. Ancak bu dirençlerin aşılması halinde 34 – 35 bin dolar bandına doğru hamle gelebilir! Yine de oynaklığa dikkat diyoruz.

Olası geri çekilmelerde 29 bin 300 dolarlık destek önem kazanacaktır. Sonrası ise 27 bine doğru hareket olarak karşımıza çıkar.

Daha sağlam enstrüman arayanlar için Borsa İstanbul’da hala ciddi fırsatlar olduğunun altını çizmekte fayda var. Ancak hisse işlemleri için profesyonel danışmanlık alarak sepetlerini oluşturmak şart!

Gelelim vatandaşın en sevdiklerine…

Doların çıkış trendi enflasyona endeksli bir tahvil ya da bono çıkarılmadığı sürece gündemde kalacaktır. Küresel bazda doların yükseliş eğilimi zaten var. Petrol yükseldikçe enflasyon ve cari açık baskısı nedeniyle kurlar daha da yukarı itilme havasına girmekte!

İçeride ise ‘faizi daha da düşüreceğiz’ tarzı açıklamalar geldikçe kur da başını yukarı çevirmekte.

Teknik olarak dolar 16,60 TL ile 20 Aralık sonrası en yüksek seviyesini görmüş durumda. Neticede müdahale gelmemesi durumunda doların yolu 17,15 liraya doğru açılmış vaziyette! Daha yukarısına izin verilir mi? Bu sorunun yanıtı seçim beklentilerinde gizli gibi.

Kısa bir de altın analizi… Gram fiyatın bin lira üzerini görmesi hayli olanaklı hale gelmiş durumda. Tarihi zirve olan bin 60 TL’ye kısa vadede çıkması zor olsa da! Olanaksız değil.

Geri çekilme opsiyonunda ise 965 – 975 TL bandı kısa vadede takip edilmeli.

HABERLER