Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Borsa İstanbul’daki panik havası dağılacak mı?

Piyasaların iki ana gündemi var.

Borsa İstanbul’daki düşüş furyası… Ve Amerikan Merkez Bankası Fed’in faiz kararı.

Biri beklenmedik diğeri ise beklentiler doğrultusundaki gelişmeler aslında.

Beklenmedik olan hisse senetlerindeki soluksuz düşüş trendi!

Dün itibarıyla BİST-100 Endeksi, düşüş serisini 8. işlem gününe taşıdı. Tam 8 işlem günü endeksin düştüğüne şahit olduk. Ama dün satışların hız kazandığı görüldü.

Ve BİST 100, son işlem saatine girildiğinde yüzde 5’i aşan değer kaybına uğrayınca devre kesici çalıştı!

Endeks, kapanışa doğru 4 bin 700 puan civarına yerleşirken 11 – 12 Ocak tarihlerinde görülen dip seviyelere geri dönmüş oldu.

Geçen hafta direnen bankacılık hisselerinin bu kez bu direnci gösterememesi BİST-100’ü aşağıya iten en önemli faktör oldu dün.

Bankalardaki günlük düşüş yüzde 7’ye ulaştı. Ve yılbaşından bu yana yüzde 19’luk kayıp gerçekleşti böylece bankacılık endeksinde!

Ama geçen haftaya damgasını vuran diğer lokomotif hisselerin de genel kayıp trendine uyduklarını unutmamak lazım.

Yine de tuhaf olan durum banka bilançolarının beklentilerin üzerinde gelmesine rağmen sektörde sert satışlar görülmesi oldu.

Geçen hafta KKM’yi cazip hale getirmek için mevduat faizlerini yukarı itecek karar bile böyle bir satışa yol açmamıştı çünkü

Ve üstelik dün sınai ve hizmet sektörlerinde ancak  yüzde 4 bandında bir düşüş kaydedilirken bankaların durumu tam anlamıyla kafa karıştırıcıydı.

Son iki haftaya damgasını vuran düşüş trendinde somut bir nedensellik bulmak zor aslında. KKM düzenlemesi çok hafif bir faktördü mesela.

Seçim sathına girilmesiyle oluşan belirsizlik de fiyatlanıyor elbette! Ama sert hareketleri gerektirecek bir siyasi gelişme de yok.

Şaşırtıcı bir anket de yok aynı zamanda. Zaten çok erken bu anlamda.

Ve hızlı koşulan geçen ardından bir düzeltme beklenmesine rağmen yaşananlar bunun da ötesine geçti!

Açıkçası panik satışların öne çıktığını söylemek mümkün. Çünkü somut nedenlere dayanmıyor satış trendi.

Mesela hisse fonlarında yoğun satış var. Riski yönetme konusunda aşırı titiz davranan fon yöneticileri, kurumsal yatırımcıları bile ürküttü.

Yani gereksiz bir panik atmosferi var. Ve bundan da faydalanan spekülatif işlemler söz konusu. Ancak unutmayalım ki spekülasyon borsalar için doğal kabul edilen bir kavramdır.

Önemli olan manipülasyon olmamasıdır!

Dolayısıyla düzeltme hareketinin bir süre sonra yerini tepki alımlarına bırakması kuvvetle muhtemel. Yani paniğe çok fazla bir neden yok.

Ve seçim belirsizliği aşıldıkça da istikrarlı bir çıkış ihtimali hala mevcut. Dolayısıyla uzun vadeli düşünüp şu andaki atmosferi alım için kullanmak da mümkün!

Yani iyimser olmak için nedenler var.

ABD piyasaları buna güzel bir örnek oluşturdu dün. Fed 25 baz puan faiz artırırken başkan Jerome Powell, nispeten şahin mesajlar verdi.

Enflasyonla mücadelenin sert biçimde sürebileceğini söylemesine rağmen borsalar uzun vadedeki pozitif tarafından bakıp gelişmeleri olumlu fiyatladı!

Dolar endeksi düştü altınsa yükseldi bu tepki ile beraber.

Amerika’daki bu yatırım iştahının aynı oranda olmasa da bize de uğraması mümkün.

HABERLER