Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bu rapor Bursa’yı kurtaracak mı?

Bursa nasıl bir ekonomik geleceğe sahip olmalı?

Bu soru yıllardır çeşitli kesimlerce soruluyor.

Yanıtlarda ortaya çıkan tabloda ise kimine göre sanayi kenti özelliği öne çıkmalı. Kimine göre ise tarım ve turizmde atağa geçmeli Bursa.

Veri bazlı değerlendirmelerden genelde uzak olan bu görüşlerin çok da etkili olması beklenemezdi. Nitekim Bursa kendi mecrasında akmaya devam ediyor!

Yani kent dinamiklerinin koordineli olarak kafa yorduğu ve ortak bir stratejiye ulaştığı bir dönem pek de yer almıyor kent hafızasında. Doğal olarak da her sektör kendi koşullarında ve imkanları doğrultusunda gelişme ya da gerileme süreci ile yüzleşmekte.

Uzun vadeli bir strateji planına olan ihtiyaç bir türlü tam olarak giderilemediği için Bursa’nın hem ekonomik hem sosyal geleceği kendi haline kalmış görünüyor neticede.

Zaman zaman yerel yönetimler, BTSO ve SİAD’ların bazı çalışmaları ortaya çıksa da konsensus içeren detaylı uzlaşma belgelerine ulaşamadık. Bu tablonun temel nedeni ise aktörler arasında çalışmalara ortaklaşa imza atma anlayışının gelişememiş olmasıdır!

Bu anlamda yeni bir girişim Buğra Küçükkayalar yönetimindeki BUSİAD tarafından sahaya sürüldü.

Rakamların dili ile konuşmayı seven Buğra başkan epey bir istatistik dersi çalışmış bir strateji oluşturabilme adına.

Birkaç yönlü karşılaştırma ile kentin ekonomisine nasıl bir rota çizilmesi gerektiğine dair bir fikir dizisi ortaya çıkmış neticede!


Dış örnek Almanya karşılaştırması ile çıktı karşımıza. BUSİAD raporunda Almanya Türkiye kıyaslaması ve Bursa’ya dair örneksellik rakamlarla ortaya kondu.

Yani hedef Almanya ayarında olabilmek!

Bursa ayrıca İstanbul, Kocaeli ve Gaziantep’le karşılaştırılmış. Neticede “Sanayi tarım ve turizmde rakipler ve hedefler bazında neredeyiz?” sorusuna dair bir yanıt oluşmuş.

Ayrıca gelişim için çözümsel bazda öneriler listesi oluşturmuş BUSİAD yönetimi.

Özetle ortaya çıkan tabloda Bursa’nın aynı anda sanayi, tarım ve turizmde gelişme potansiyeli olduğu vurgusu öne çıkmakta söz konusu raporda!

Özellikle sanayide doymamışlık kavramının öne çıktığı bir tablo dikkat çekiyor bu raporda. Ancak altı çizilen bir konu tarım arazilerine hiçbir şekilde dokunmayan bir sanayi gelişiminin mümkün olduğu vurgusu idi.

Ancak, arazi bazlı bir stratejiden öte “nasıl bir sanayi” sorusu daha detaylı olarak ilgi görmeli bence. Çünkü günümüzde dar alanlarda yüksek teknolojinin rahatça hareket edebildiği Endüstri 4.0 çözümleri çok başarılı örnekleri sunmakta.

Net bir örnek de 3 boyutlu yazıcılarla evlerde bile ciddi üretimin yapılabilmesidir. Dolayısıyla sanayileşmenin metrekare bazında konuşulmasından ziyade insan kaynağı, inovatif düşünce ve küresel oyuncu zihniyeti bazında stratejiler bazında değerlendirilmesi çok daha önemli bence!

Diğer taraftan bakıldığında tarım potansiyelinin de hala bitmemiş olduğu vurgusu önemli BUSİAD raporu adına. Altı çizilecek rapor maddeleri arasında organik tarımın şiddetle tavsiye ediliyor olması dikkat çekmekte.

Diğer taraftan turizme ait paylaşılan rakamlar, doluluk oranının yarı yarıya seyrettiği, gecelik konaklamanın 2 geceyi geçmediği Bursa’da alınacak daha çok yolun olduğunu gösteriyor! Ne yazık ki; şimdiye kadar turizm kenti olmayı başaramadık yüksek potansiyellerine rağmen.

Bundan sonrasına dair ise detaylı bir öneriye raporda rastlanmadığına da dikkat çekmekte fayda var. Açıkçası genel istatistiklerin gösterdiği işaretler ve genel öneriler dışında BUSİAD çok da detaylı çalışma yapmaya fırsat bulamamış gibi görünüyor!

Aslında kent bileşenlerinin elini taşın altını koyacağı bir ana yol haritası ortaya çıkmış gibi daha ziyade. Çünkü üzerinde çalışılması gereken çok detay var uzun vadeli bir stratejinin çözüm bazında ortaya çıkabilmesi için.

Ayrıca Bursa’nın çevresel ve sosyolojik ihtiyaçları ve geleceğine dair analizler ve öneriler olmadan pek de sağlıklı sonuç çıkmayacağı açık!

Raporda dikkat edilmesi gereken bir rakam dikkat çekiyor bu arada sıcak gündem adına. OSB’lerdeki sanayi kuruluşlarının 1999 öncesi yapılanlarının sayısı şu andaki toplam firma sayısının yüzde 31,8’ine denk gelmesi dikkat çekici.

Her ne kadar bu yapıların bir bölümü yenilenmiş olsa da Bursa sanayisinde deprem bazlı riskin büyüklüğüne dair bir fikir verebilmekte!

HABERLER