Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursa bir basamak daha geriledi!

Bursa’nın ekonomisi ne durumda?

Türkiye’deki gidişatın bir benzeri var elbette.

Yani yüksek enflasyon baskısı düşen alım gücü Bursalıları da olumsuz etkiliyor.

Ve çeşitli sektörlere göre değişen oranlarda ekonomik büyüme ve istihdamdan alınan bir pay söz konusu.

Mesela…

Perakende sektöründe işler nispeten yolundayken esnaf ve sanatkarın ciddi sıkıntılar yaşadığı ortada. Özellikle yüksek maliyetlerin baskısı fazlasıyla hissediliyor. Çarkları döndürmekse finansal açıdan borçlanmaya fazlaca bağlanmış durumda!

KOBİ’ler tarafında da benzer finansal yükler söz konusu. Özellikle de ağırlıklı olarak iç piyasaya çalışanlar adına.

İhracata çalışanlarınsa nispeten daha rahat olduğu gözleniyor. Ancak onların da BDDK’nın finansal sınırlarıyla boğuşmak zorunda kaldıkları dikkat çekmekte!

Kentin lokomotif sektörü otomotivin eski formunda olmaması ise yan sanayi cephesine de negatif yansımaların görülmesine yol açmakta.

Ve ne yazık ki Bursa’nın Türkiye ihracat liginde bir basmak daha geri düşmesine yol açan bir tablo var artık karşımızda!

Aylardır uyardığımız kötü gidişata bir çare üretilemediği için Bursa, temmuz ayında İzmir’in de gerisinde kaldı ihracat gelirlerinde.

Kocaeli’ne geçeli zaten çok olmuştu geçen ay İzmir de solladı bizi.

Açık ara ile birinci sırada olan İstanbul’u bir kenarda bırakarak duruma rakamsal olarak kısaca göz atalım.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre ikinci sıradaki Kocaeli temmuz ayında bir milyar 780 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Üçüncü sıraya geçen ayın ihracat rakamı itibarıyla yükselen İzmir ise dış satımdan aylık bazda bir milyar 74 milyon dolar kazanç sağladı.

Temmuz ayı ihracatında dördüncü basamakta yer alan Bursa’nın ise bir milyar 38 milyon dolarlık bir döviz getirisi oldu memlekete!

Hazirana oranla kentimizin ihracatında çok sert düşüş yaşanması bir basamak geri gidilmesinde temel etken olarak görülüyor. Aslında bayram tatili ve parite kaynaklı düşüş diğer illerde de kendini göstermiş geçen ay.

Ancak, Bursa hazirana göre yüzde 33,5’lik kayıpla açık ara başı çekmekte ne yazık ki! Geçen yılın temmuzuna göre yüzde 10’luk artış olması kentimiz adına sevindirici görünmekle birlikte ülke ortalamasının 3,5 puan altında kalan bir artış olduğunun altını çizmekte fayda var.

Yani BTSO’nun meşhur “Bursa Büyürse Türkiye Büyür” mottosu bugünlerde pek işlemiyor!

Nitekim ilk 7 ay itibarıyla 8 milyar 953 milyon dolarla sadece yüzde 4,7’lik bir artış sağlamış Bursalı ihracatçı.

Türkiye genelinin 14 puan altında görünüyor bu artış. Yani ülke geneline katkısı çok sınırlı kalmış görünüyor 2022 itibarıyla.

Yine de ilk 7 ayda 740 milyon dolar gibi az farkla da olsa İzmir’in önünde üçüncülüğü sağlıyor bu rakam!

Ama yıl sonuna kadar bu farkı koruma konusunda pek de iyimser değilim.

Kısacası Bursa ekonomisinin en önemli göstergesi pek de iyi işaretler vermiyor. İhracatın kent dinamiklerinin ıskalamaması gereken bir konu olduğu unutulmamalı.

HABERLER