Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursalı gençlerin ‘havalı’ başarısı

Stratejik bir konu…

Savunma ve havacılık.

Coğrafyanın kader olduğu bir ortamda fazlasıyla önemli savunma ve havacılık sektörü.

Özellikle de gökleri ve uzayı fethetmeyi şart koşan “İstikbal Göklerdedir” vecizesi Atatürk’ün bir mirası olarak hepimize kalan en değerli mesajlarından biridir.

Bursa’nın bu mirasa sahip çakma gayreti ise pek çok yönüyle dikkate alınması gereken bir mesele!

Neden mi?

Yüksek teknolojinin kalbi konumunda olan savunma ve havacılık sektörüne dört elle sarılmamız hem kentin ekonomik geleceği için yeni bir lokomotif yaratma anlamını taşıyor. Hem de ülke savunması için ciddi bir katkı.

Kentteki iş dünyası temsilcilerinin bu sektöre dönük kümelenme çalışmaları bir altyapı oluşturmaya başladı.

Ama asıl altyapı, konunun geniş kitlelere yayılarak fikri zeminde bir farkındalığın ve kültürün oluşmasıyla mümkün olabilir. Özellikle de havacılık alanında!

Bu anlamda Bursa’daki gençlerin bu kritik sektöre daha öğrencilik hayatlarında sahip çıkmaları gelecek adına büyük bir umut işareti. Bu hafta içinde gerçekleşen bir etkinlik; Bursa’yı savunma ve havacılık üssü haline getirme düşüncesinin haklılığını ortaya koyan bir zemin oluşturdu.  

Bursa Teknik Üniversitesi, “BTÜ Havacılık ve Savunma Günleri’22” etkinliği ile sektörle gençleri bir araya getirdi.

Aslında 11-13 Mayıs tarihleri arasında 3 gün boyunca devam eden bu etkinlik üniversite yönetimi ve akademisyenlerinden ziyade öğrencilerin azminin bir sonucu olarak sahne aldı.

BTÜ Yıldırım Bayezid Yerleşkesi’nde Türkiye’nin savunma ve havacılık alanındaki gözde firmalarını bir araya getirmeyi başaranlar öğrenciler.

Katılımcı listesine bir göz atmak bile başarının boyutunu anlamaya yeter!

Savunma Sanayii Başkanlığı, ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, TEI, HAVELSAN, TÜBİTAK SAGE, CEZERİ, FNSS, METEKSAN, ASİSGUARD, TÜRKSAT ve ANSYS…

Fuar alanındaki standlarda firma ve kurum yetkilileri ile görüşme ve CV bırakma imkanını yaratan öğrenciler, başta alanında uzman isimlerin yanı sıra başta BTSO ve GUHEM olmak üzere Bursa’da bu sektörde kafa yoran kurumların temsilcilerini konferanslarda dinleme fırsatı da yarattılar.

Çeşitli düzeneklerle simülatörlerin de savunma ve havacılık meraklılarının kullanımına sunulduğu sertifikalı etkinliğin servis hizmetinden eşantiyon teminine kadar tüm kademelerinin mimarı BTÜ Uzay Havacılık ve Savunma Sanayii Öğrenci Topluluğu örnek alınacak bir organizasyona imza atmış oldu.

Topluluk, hep konuştuğumuz ama genelde yavaş yol alınan üniversite-sanayi işbirliği kavramını somutlaştıran bir örneği de hayata geçirilmiş oldu bu katma değerli etkinlikle!

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’in bu anlamdaki vurgusu ve teşvik edici sözleri de kayda değer bir içerikteydi.

“Öğrenci topluluklarımızın kendi iç dinamikleriyle bir araya gelerek organize olması ve amatör ruhla bir misyonu sahiplenip bunu eyleme dönüştürmesi çok değerli. Bu ve benzeri faaliyetler siz öğrencilerimize çok daha kalıcı yetkinlik ve tecrübeler sağlamaktadır. Türk Savunma Sanayi’nin öncü firmalarının üniversitemize gelmesini sağlayan öğrencilerimizi de ayrıca tebrik ediyorum.”

İyi yetişmiş, kendine güvenen, idealist ve nitelikli insan kaynağını, yani beyin gücümüzü geliştirmek için üniversiteli gençlerin gayretleri gelecek adına umutlanmamı sağladı.

Aslında Türkiye markası haline gelen TEKNOFEST’te şimdiye kadar çok sayıda üst düzey başarıya imza atmış olan BTÜ Uzay Havacılık ve Savunma Sanayii Öğrenci Topluluğu’nun bu örnek organizasyonu, gençlerin geleceklerine sahip çıkabildiklerinin de yeni bir kanıtını oluşturuyor!

 

HABERLER