Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Dolar ve altında yeni rekor gelir mi?

Geçen hafta yükseliş haftasıydı.

Hisseler, dolar, altın…

Temel yatırım araçlarının tümü yükselişteydi.

Hatta dolar ve altında tarihi zirveler de görüldü

Peki yeni hafta ne getirecek?

Yükseliş trendi gündemde kalacak mı?

Ya şubat ayında ne bekleniyor?

Yanıt için önce geçen haftanın özetle verdiği sinyallere bakalım.

Önceki hafta sert satışlar yaşayan BİST 100 endeksi, geçen haftayı yüzde 10’a yakın yükselişle tamamladı. Ve yılın ilk dönemindeki kayıplarını telafi etti.

Endeks yeni haftaya 5 bin 490 puan seviyesinden başlangıç yapacak. Yani rekora 215 puan kalmış vaziyette!

Ancak oynaklığın moda olduğu günlerdeyiz.

Yine de rekor olasılığı hala yüksek.

Borsa İstanbul’daki belirsizliklere karşın daha net bir görüntü veren dolar ve altın yatırımcısına umut vaat ediyor!

2023’e 18,70 TL seviyesinden başlayan dolar kurunda önce 18,78 seviyesi civarında bir odaklanma oldu. Dar bantta hareket öne çıktı. Geçen hafta ise anlık olarak 18,85 TL’deki tarihi seviyeye çıktı dolar!

Yeni haftaya da 18,80 düzeyi civarında bir başlangıç gerçekleşecek.

Ve doların rekor tazelemeye devam etmesi kuvvetle muhtemel.

Neden peki?

Öncelikle genel seçimin ayak sesleri kuvvetleniyor. Haliyle piyasalar adına risk priminin yükselmesi demek. Dolayısıyla da kurun kademeli de olsa yukarı hareketi büyük olasılık dahilinde!

İktidarın doların hızlı çıkışına izin vermesi de pek mümkün değil o nedenle istikrarlı ama yukarı yönlü bir kur hareketi beklenmeli.

Geçen hafta Merkez Bankası’nın politika faizini sabit tuttuğu kararının ardından gelen açıklamalar, şubatta bir faiz indirime işaret ettiği için de doların yukarı opsiyonu daha belirgin hale gelmekte!

Diğer taraftan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin dün verdiği mesajlar da dolara prim yapması için izin verileceğinin işareti olarak sayılabilir.

İç üretimi ve ihracatı destekleme adına kurun daha uygun bir yerde olması gerektiğine dair dolaylı ifadeler geldi çünkü!

Ancak, TL’nin çok da değersiz hale gelmesini istemediklerini de ifade ediyor Bakan Nebati. Çünkü bu sefer de enflasyon belası ile baş etmek zorlaşıyor.

Dolayısıyla ekonomi yönetimi elindeki tüm araçlarla seçime kadar doların fazlaca yükselmesini engellemeye çalışacaktır.

Ama diğer yandan, seçim yaklaştıkça kur üzerindeki baskının artması da kaçınılmaz. Hatta “dış güçler” eğer seçime müdahil olmak isterlerse de en somut adımları piyasalar üzerinden gelebilir. Yani dolar tarafında hareketli günler uzakta değil.

Bu durumda doların ilk aşamada 18,76 – 18,88 TL bandında dalgalanması teknik beklentiler arasında öne çıkmakta. Şubat ayı içinde ise kurun 18,90’ın üzerine kendini atarak 19 lira seviyesini denemesi kuvvetle muhtemel!

Öte yandan ons altının bin 936 dolara yükselmesi yanında doların 18,80 TL’nin üzerine çıkmasıyla gram altın bin 171 TL ile rekor tazeledi.

Yeni haftada doların ve onsun hareketine bağlı olarak bin 180 liraya kadar çıkış yaşanabilir.        Ancak geri çekilme opsiyonu da mevcut. Gram fiyat bin 152 TL’lik desteği görme potansiyeli taşıyor.

Oynaklık ihtimaline karşın yine de uzun vadede trend ağırlıklı olarak yukarı yönlü bulunuyor altın için.

HABERLER