Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Dolarda yeni rekor sonrası beklentiler

Dolar/TL’nin faizle imtihanı sürüyor.

Üstelik sadece içteki değil, küresel çaptaki faiz hareketlerine karşı bir sınav veriliyor.

Bu hafta merkez bankalarının haftasıydı. Dünya genelinde 25 merkez bankasının faiz kararını açıkladığı bir süreçten geçiyoruz bu hafta!

Hal böyle olunca para birimlerinin reaksiyonları da hayli sert olmakta.

Lira da bu süreçten kendi çapında nasibini alıyor.

En güçlü reaksiyonsa ABD Merkez Bankası Fed’in kararı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB’nin faiz adımına dönük oldu.

Fed 75 baz puanlık beklenen artışını gerçekleştirdi faiz cephesinde! Başkan Jerome Powell, önce güvercin sonra da şahin olaak algılanan mesajlar verince de kurlar üzerinde kaçınılmaz bir baskı oluştu.

Dolar/TL de hafif dozda yukarı yönlü bir harekete sahne oldu bu süreçte. Karar öncesine göre sadece 3 kuruşluk bir yükseliş kaydedildi.

Ancak Fed’in olası şahin tutumu son bir haftadır fiyatlanan bir durumdu. Dolayısıyla bu zaman dilimindeki kur artışı yaklaşık 10 kuruş olarak gerçekleşti!

Satın alınmanın kısmen önceden gerçekleşmesi yanında kamunun dolaylı yollarla döviz satışı da yaparak sürecin hafif atlatılmasına katkı sunduğu da görülmekte.

Ama TL’nin imtihanı Fed’le sınırlı değildi.

TCMB ağustos toplantısının ardından eylül toplantısında da 100 baz puanlık faiz indirimine gitti. Yüzde 12 seviyesine çekilen faiz belli oranda fiyatlanmış olsa da Fed’den gelen sert mesajların ardından kur üzerinde ikincil bir baskı yarattı.

Ağırlıklı beklentinin faizin yüzde 12,50’lik faizde yoğunlaşması nedeniyle 100 baz puanlık artış TL’ye satış getirdi! Dolar bu süreçte keskin bir yükselişle bu yılki zirvesini yeniledi 18,418’i görerek.

Ardından hayli inişli çıkışı bir seyrin ardından 18,32’ye doğru bir geri çekilme yaşandı. Stabilizasyon sinyali olan bu gerilme kısmi müdahalenin bir sonucuydu.

Neticede zaten belli oranda faiz kararlarına yukarı yönlü tepkiyi önceden vermiş olan dolar ekonomi yönetiminin manevralarıyla da rayından çıkan bir görüntü vermedi!

Böylece kritik faiz haftası az hasarla atlatılan bir görünüme büründü.

Peki ya bundan sonrası?

Son bir aydır kademeli ve kontrollü sayılacak bir kur artışı söz konusu.

Jeopolitik arenada özellikle Rusya bağlamında çok sürpriz bir gelişme olmadığı taktirde aynı trend önümüzdeki bir aya daha hakim olacaktır!

Doğrudan ve dolaylı döviz girişinin MB’nin brüt rezervlerini desteklediği bir dönemden geçiyoruz. Bu faktör kur kontrolü açısından bir miktar avantaj sağlıyor.

Bu tablo değişmediği sürece ani bir atak sadece uluslararası konjonktürde olağanüstü bir değişim yaşandığında görülebilir!

Doların mevcut trendlerde bir miktar daha güçlenme opsiyonu mevcut olduğu için TL’yi zayıf düşürme çabası sürecektir.

Ve TCMB’nin de faiz indirmeye devam edeceğini dikkate alırsak kur artışı için çok uygun bir zeminin bir süre daha gündemde kalacağı net biçimde görülür.

Ancak ekonomi yönetiminin kur artışını elinden geldiğince kontrollü bir biçimde olmasına çalışacağı da aşikar.

Yani para politikası açısından nispeten daha belirgin bir döneme girmiş dönemdeyiz!

ABD’nin faiz artışını gelecek yıl sonlandırma sürecine girmesi. Türkiye’nin de 2023’teki seçime tek haneli faizle gitmesi kuvvetle muhtemel.

İşte o dönemde kur üzerindeki baskının minimal hale gelmesi teorik olarak mümkün görünüyor!

Teknik açıdan önümüzdeki haftada doların olası seyrine baktığımızda ise geri çekilmede 18,30 kritik seviye olarak öne çıkmakta. Düşüşü destekleyici haber ve veri akışı olursa önce 18,26 ardından  da 18,22 seviyesinde olacaktır gözler.

Yukarı yönlü harekette ise 18,36 ve 18,42 TL’lik düzeyler kritik. Bu seviyeler aşıldığında yeni rekorların gelmesi kaçınılmaz!

Sonraki durak 18,50 olabilir rahatlıkla.

HABERLER