Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

EYT sorunu ne zaman nasıl çözülecek?

Emeklilikte yaşa takılanlar gövde gösterisi yaptı.

İstanbul Maltepe’den kararlılık mesajı verdi pazar günü boyunca…

Çeşitli siyasi partilerin daha doğrusu muhalefettekilerin bir bölümünün destek mesajları da mitinge yansıdı.

Peki sonuç?

Yani özetle baktığımızda hukuki hak peşinde yıllardır koşan EYT’lilerin hali ne olacak?

Dünyanın hiçbir yerinde olmayan EYT sorunu Türkiye’de ne zaman ve nasıl çözülecek?

Bir dönem SGK’nın hesaplarını altüst eden erken yaştaki emekliliğin acısını daha sonraki yaş grupları çekiyor ne yazık ki!

EYT’lilerin bir bölümü yaşı geldikçe emekli oldu. Ancak, hak kaybına uğramış olarak. Ve öyle görünüyor ki; zaman ilerledikçe yetkililer “çalışma yapıyoruz” dedikçe daha fazla kişi haksız kanuni uygulamanın azizliğine katlanıp son düzenlemenin dayattığı yaş dilimlerinden emekliliğe hak kazanmakta.

Aslında hak kaybına uğramakta bu süreçte.

Çünkü vakti zamanında yapılan anayasal değişikliğin geriye dönük uygulamasının hukuksuzluğu net bir hak kaybıdır!

İlk sigortalı oldukları anda kazanılmış olan hakkı kullanamamak yani hak ettiği tarihte emekli olamamak hem maddi hem de manevi kayıp anlamına geliyor.

Ve şu anda siyaseten sıkışmanın etkisiyle bazı çalışmaların yapıldığına dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den gelen “belli belirsiz” mesajlar, şimdiye kadar yaşanmış haksızlığı giderici bir unsur taşımıyor.

Yani EYT’li olup yaşı gelenlerin kaybolan hakları için bir bardak soğuk su içmeleri gerekecek!

Aynı şekilde bir kanuni düzenleme yapılsa da şu an EYT’li konumda olanlar da geçmişe dönük hak kayıplarını sineye çekmek zorunda kalacak.

Kısacası çözüm diye ortaya konacak her formül kendi çapında güdük bir yön barındırmaya mahkum.

Bir yanda hukuki bir hakkı teslim etmeme ya da geç teslim etme üzerine zamana karşı oynayan bir yönetim anlayışının kurbanı olma durumu söz konusu! Diğer yanda da yaklaşan seçim sandığının dayattığı baskının sağlayacağı olası düzenlemede hak edilen maaşın altında bir formül tercihiyle karşı karşıya kalabilir EYT’liler. Üstelik geçmişe dönük hak edişlerinin de karşılanmaması söz konusu.

Ama ne olursa olsun hak peşinde koşan milyonlar hala var.

Ve son mitingde de görüldüğü üzere kararlık katsayısında hiç eksilme yok!

Onların haklarının teslimiyeti ise görünen o ki bir siyasi seçim sürecine bağlı durumda. Yani ince oy hesaplarının devreye girmesi halinde çözüm ihtimali güçlenecek.

Miting meydanında da görüldüğü üzere siyaset sahnesi için kullanılmaya çok elverişli bir oy deposu haline geliyor emeklilikte yaşa takılanlar!

Ancak benim görebildiğim ne iktidarın ne de muhalefetin henüz tatmin edici bir EYT çözüm formulü yok elinde. Yüksek bir kaynak meselesi var her şeyden önce karşımızda.


ÇOK YÖNLÜ KAYIP RİSKİ 

Ama bu sorun da çözüm bekliyor. Ve seçim başarısı da vaatlerin kalitesine ve inandırıcılığına bağlı!

Neticede mevcut tabloya baktığımızda EYT’lilerden tavizle haklarına kavuşmaları istenecek gibi görünüyor. Bunun da ne kadar hukuksal, ne kadar anayasal olacağı ayrı bir tartışma konusu.

Ancak başka yol da yok gibi görünüyor şu an. Yani belirli yaş kriterini sağlayan sigortalıya emekliliğine kalan her yıl için belirli oranda kesintiler yapılarak emekli olma şansı tanınacaktır.            Önemli olan yaşı geldiğinde tam maaşa kavuşmak!

“Peki bu tür bir çözüm, EYT’lileri ne kadar tatmin edecek?” sorusu akla takılıyor haliyle.

Diğer yanda zaten çok düşük olan maaş bağlama oranlarından yapılacak emeklilik işlemi tatminkar bir gelir sağlamaktan uzak kalacaktır!

Aslında bütün emeklilerin ve EYT’lilerin bu kez meydanlara tatminkar alım gücü sağlayacak bir maaş için dökülmesi kaçınılmaz olacak gibi görünüyor.

HABERLER