Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

GESİAD’ın derdi ne?

İş insanları dertli.

Aslında dertli demek hafif kalır.

Bursalı genç iş insanlarını çatısı altında buluşturan GESİAD yönetiminden gelen mesajlar tam anlamıyla dert küpü haline geldiklerini gösteriyor!

Murat Kaya başkanlığındaki GESİAD yönetimi düzenlediği basın toplantısı ile 2022’yi masaya yatırdı. 2023’e dönük dileklerini ifade etti.

Talepleri yerine dileklerini diyorum çünkü beklentiler konusunda iyimserlikle karamsarlık bir arada görünüyor! Daha ziyade temennilerin ağırlık kazandığı bir bakış açısı söz konusu mevcut belirsizlikler nedeniyle.

2022, ağır küresel enflasyon, dolar kurunun getirdiği maliyet baskısı ve farklı alanlardaki negatif gelişmeler neden ile GESİAD yönetiminin ifadesi ile “en hafif deyimle zor bir yıl” olarak geride kaldı.

Söz alan iş dünyası temsilcilerinin ifadeleri ile birikmiş tonla sorun var ve 2023’ün kendi çapındaki belirsizlikleri de gündemde.

“2023’e düşmekte olsa da hala çok yüksek bir enflasyon oranı, büyümede yavaşlama, dış açık ve kamu açığında artışla girdik.”

Dolayısıyla umutvar olmak öncelikli mesajları oldu.

“Biz üreten, katma değer sağlayan, ihracat yapan ve istihdam oluşturan genç müteşebbisler, önümüze bakmak istiyoruz.” diyen Kaya umutları tazeleme çabasındaydı.

Peki 2023’ten beklenti ne?

Özetle düşük enflasyon ortamında yüksek kur avantajının sağladığı rekabetçilikle yol almak istiyor GESİAD yöneticileri.

“2023’te ekonomi yönetiminin ana gündem maddesi her durumda enflasyon ile mücadele olmalıdır. Enflasyonist ortamdan mümkün mertebe uzaklaşılması gerekiyor. Üzerindeki baskının gevşetilerek döviz kurunun üretebilir ve rekabet edebilir seviyeye gelmesi sağlanmalıdır.”.

Dolar adına kur beklentileri ise iddialı.

“Devletimizin ihracatçıların üzerindeki maliyet baskısını hafifletecek önlemleri alması büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda 2023 yılı ortalama dolar kuru beklentimizin üretebilmek ve istihdamımızı sabit tutabilmek için 25 TL, karlılık için de 30 TL bandında olması gerektiğini önemle belirtiriz”.

Bu beklentilerin gerçekçiliği sorgulanır nitelikte! Çünkü netice itibarıyla seçime kadar kur yükselmesini ciddi manada beklemek akıl kârı değil.

Genel seçimden sonra da kim gelirse gelsin kolayca kuru yükseltecek bir lükse sahip değil. Enflasyon canavarı halen formda çünkü. Ve unutmayalım ki 2024 aynı zamanda bir yerel seçimi getirecek!

Kısacası 2023’te enflasyonun hortlamasına izin verecek bir yönetim anlayışını beklemek zor.

Diğer taraftan herhangi bir enflasyon tahmini yapmamaları iş dünyası temsilcileri adına ayrı bir ilginç dipnot olarak karşımızda!

Enflasyon muhasebesine geçiş beklentilerinin şimdilik boşa çıkıyor olması bu anlamda ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkarmakta.

Ücretlerin yarattığı baskı olumsuz bir unsur. Nasıl baş edecekleri hala belirsiz. Eleman çıkartmaktan bahseden GESİAD yöneticileri oldu!

Öte yandan kalifiye eleman bulma konusunda özellikle teknoloji firmalarının sıkıntı çektiği de dile getirildi.

Ancak özetle bakacak olursak Bursalı iş dünyası temsilcileri dış piyasaları önemsemekte. Dolayısıyla rekabetçi bir kur ve maliyet avantajının ellerinde olmasını şiddetli istemekte.

“2023’ten ortak beklentisi, enerji maliyetinin stabil, döviz kurunun olması gereken yere gelmesi ve satışlarının yüzdelik diliminde ihracata ağırlık verme isteği yönündedir”

İç piyasaya dönük beklentilerse daha uygun koşullarda vergi politikalarının sahaya sürülmesi ve yüksek enerji maliyetlerinin kontrol altına alınması olarak öne çıkmakta.

HABERLER