Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Gram altın 2 bin lirayı görür mü?

Sular dalgalı da olsa altın yoluna devam ediyor.

Hem de rekor yolunda bir ilerleme bu.

Ons fiyatı yeniden 2 bin doların üstüne taşıyan atmosfer farklılaşma sinyalleri vermekle birlikte hala gündemde.

ABD’de başlayan bankacılık krizinin Credit Suisse’le birlikte Avrupa’ya transfer olması riskten kaçış psikolojisini halen desteklemekte!

Krizin büyümemesi için atılan adımların altının çıkış hızını etkilemesine rağmen güven tesisi sağlanabilmiş değil. Yani altın revaçta kalma potansiyelini kısmen koruyor.

Keza merkez bankalarının faiz adımları da bu trendi şimdilik kaydıyla destekler bir görünümde!

Amerikan Merkez Bankası’nın Fed’in 25 baz puanlık faiz artışı sonrası verdiği mesajlar dolar endeksini 102 seviyesine kadar itti. Bu süreçse altına yarardı.

Fed Başkanı Jerome Powell, bankacılık krizi nedeniyle faiz artışına ara vermeyi planladıklarını açıkladı. Ancak enflasyon endişeleri halen güçlü.

Dolayısıyla bir faiz artışının ardından faizlerin yatay bırakılması hedefleniyor!

Yani Fed yönetimi hem bankacılık krizi kaynaklı resesyon endişelerini önemsiyor. Hem de enflasyonu. İki arada bir derede durumu söz konusu.

Çünkü enflasyonu frenlemek için yüksek faize ihtiyacı var. Ama yüksek faiz bankacılık krizini körüklüyor.

Haliyle “ne şiş yansın ne kebap” taktiği öne çıktı!

Bir yandan faiz artış sürecine dur deneceği ifadesi karşımızı çıkarken diğer taraftan piyasaların umutla beklediği faiz indirimine bu yıl gidilmeyeceği duyuruldu.

Bu tablo ise dolar, tahvil getirileri ve hisse senedi piyasasında geri çekilmeye yol açtı. Buna karşın altına olan talep arttı.

Aslında düşük dolar ons fiyatı yukarı yönlü olarak destekleyen bir etkiye sahip. Ama bankacılık krizini kısmen diri tutan faiz politikası riskli varlıklar yerine güvenli liman olan altını yine parlattı!

Ve gözden kaçmaması gereken bir trend daha var. Merkez bankaları altına almaya devam ediyor. Artan rezervler ve talep altını diri tutmakta.

Bu çerçevede Goldman Sachs analistlerinin “Merkez bankası alımlarının uzun vadeli fiyatları da olumlu etkilediği” yönündeki yorumları önümüzdeki yıl ons başına 2 bin 500 dolarlık beklentilerin de dile getirilmesine neden olmakta.

Bu uzun vadeli çıkış senaryosunda oluşan bu ihtimalin iç piyasaya yani gram fiyata yansıması ise çok daha güçlü olabilir!

Çünkü doların lira karşısındaki sakin seyrinin de önümüzdeki bir yıl içinde değişmesi kuvvetle muhtemel.

Doların yıl sonunda en azından 22 lira civarına yükselmesi ihtimal dahilinde. Yani yüzde 30’luk bir artış potansiyeli mevcut.

Dolayısıyla onstaki yüzde 25’lik artış beklentisi ile doların lira karşısındaki olası seyrini birleştirirsek yüzde 55 civarında bir fiyat artışının beklenmesi de olanaklı hale geliyor gram altın adına!

Yani altın için öngörülen iyimser senaryoda gram fiyatın bir yıl içinde bin 890 TL’ye çıkması teknik olarak mümkün görünüyor? Kısacası 2 bin liraya çok yakın bir seyir izlemesi mümkün.

Hafta başında bin 229 lirayı aşarak rekor tazeleyen gramın rekor serisine yeni halkalar eklemesi pek de zor değil kısacası.

Ama unutmayalım ki özellikle ons tarafında hala oynak bir piyasa manzarası var.

Bin 930 dolara doğru geri çekilmelerin yaşaması da ihtimal dahilinde. Bu desteğin işlememesi bin 890 dolara da indirebilir onsu!

Haliyle gram fiyatın da bin 100 TL’ye inmesi zaman zaman mümkün. Ancak dolar lira karşısında öyle ya da böyle prim yaptığı için ciddi geri çekilmeleri gram tarafında beklemek zor.

Ve unutmayalım ki altın uzun vadede de parlamaya aday.

HABERLER