Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Konut edinmek kolaylaştı mı?

Bilindik bir formül yine sahada.

Yıllardır yüksek teknoloji odaklı kalkınma nutukları dinlesek de ekonomi sıkıştığında inşaat sektöründen medet bekleniyor.

Yine aynı sürece girdik. Ekonomiyi tetiklemek üzere durgunluk içindeki inşaat sektörüne yardım eli uzandı. Böylece yüzlerce alt kalemin tetiklenmesiyle bir ivme yakalanması hedefleniyor!

Sektöre ve konut piyasasına dönük açıklanan destek paketi elbette bir hareket getirecek… Ama öyle aman aman bir etki yaratması mevcut koşullar altında çok zor.

Özellikle de eriyen alım gücünün kendini fazlasıyla hissettirdiği bugünlerde faizleri düşürerek ciddi talep yaratmak pek de kolay değil çünkü!

Maliyetler çok yüksek. Belirsizlik var. Haliyle yeni proje üretimi çok zayıf bir seyir izliyor.

Arsa pahalı, malzeme pahalı, talepse hayli oynak. Bu atmosferde inşaatçıların yeni yatırım yeni proje iştahı da doğal olarak pek yüksek olmuyor.

Netice ise yükselen fiyat olarak karşımıza çıkmakta. Ve ne yazık ki ikinci eli de özellikle hızla tetikleyen faiz indirim süreçlerine daha önce şahit olduk.

Maalesef yine aynı filmi izlemeye başladık.

Ev sahipleri faiz indirimini içeren yeni destek paketi duyulur duyulmaz satılık ilanlarında ani fiyat artışlarını yaşattı yine!

Mevcut üretim maliyeti, fiyat fırsatçılığı ve finansman olanaklarını yan yana getirip tabloya baktığımızda tüketiciye pozitif yansıması olan bir görüntü ile karşılaşmıyoruz.

Kısacası faizler düşsün diye bekleyenler aslında kaybetti. Pratik hesapla bir yıl önce bir milyon lira olan konutu şimdi 2 milyona almak bile zor artık!

Peki destek paketi kime yarayacak?

Bu iş zaten kenarda birikimi olanların daha rahat kredi desteği almalarını sağlayacak. Yoksa uzun vadeli kredileri, dar ve orta gelirli vatandaşın enflasyona karşı erimiş olan gelirine güvenerek kullanması pek de akıl karı değil!

Hesap çok net.

Bursa şartlarında son fiyat artışlarını dikkate alırsak iyimser bir rakamla 1,5 milyon TL’ye 3+1 daire bulduğunuzu kabul edelim.

Yüzde 20 peşin yani 300 bin lira ödeme koşulu yerine geldikten sonra….

Yüzde 0,99 aylık faiz oranı ile borçlandığınızı dikkate alan hesapta 10 vade için bir milyon 200 bin TL kredi kullandığınızda… Aylık geri ödeme tutarınız 17 bin lirayı aşan bir rakama denk geliyor.

Zaten uçmuş gitmiş olan beslenme, barınma, ulaşım, enerji, okul ve sağlık gibi faturalarını karşılamak zorunda olan hangi aile bu rakamı 10 yıl boyunca ödeyebilecek ki!

Neticede son düzenlemeyle iyimser bir tahminle elinde konut fiyatının yüzde 70-80 tutarında peşinatı olanların kredi kullanım kabiliyetini rahatlatma fırsatı doğru diyebiliriz.

Çünkü 300-400 bin TL kredi kullanan için ayda 4-5 bin bandında geri ödeme imkanı makul sayılabilir.

Ama “Daha yüksek taksitleri yükselen enflasyon ortamında kim nasıl karşılar?” sorusunun ne yazık ki pozitif bir yanıtı yok!

HABERLER