Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Siyasilerin tuhaf kurtuluş reçeteleri

Ekonomi ve siyaset ilişkisinin en girift dönemlerinden birinden geçiyor.

Her daim siyaset sahnesinin bir belirleyicisi olmayı başarmış olan ekonomi bu kez tam anlamıyla başrol oyuncusu.

Vatandaşın açık ara bir numaralı sorunu hayat pahalılığı ve eriyen gelirler! Hal böyle olunca yani alım gücü dibe vurunca ekonomi bir numaralı gündem maddesi haline gelmekte.

Ve elbette ki siyasiler açısından başlıca sınavın ekonomik gidişat olduğu açıkça ortaya çıkmakta.

Dolayısıyla seçim sandıklarının kurulması için geri sayımın çok yakın hale gelmesi siyasileri  kurtuluş reçeteleri yazmaya yöneltiyor.

İktidar ve muhalefetin ekonomiye bakışının yüksek fiyat artışlarını benimseme dışında taban tabana zıt olduğunu görüyoruz öncelikle!

Kimin haklı olduğunu ise zaman ve kullanılan oylar belirleyecek.

Vatandaşın gidişata dair bakışını ifade eden göstergelerden bir olan tüketici güven endeksinin kasım itibarıyla yılın zirve değeri olan 76,6 puan seviyesine çıkmış olması ise ilginç bir gelişme!

Dönelim siyasilerin bakışına ve yavaş yavaş beliren vaatlerine…

İktidardaki ekonomi yönetimi temsilcilerine göre ekonomi iyi yolda ve alınmış olan önlemler sayesinde kendiliğinden düzelecek.

En taze değerlendirme dün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den geldi.

Nebati, küresel ekonomik büyümenin yavaşlamasına rağmen Türkiye’nin, uygulanan politikalarla, diğer ülkelerden pozitif ayrışmaya devam ettiğini iddia etti!

Bakan’ın dikkate değer tespit ve öngörülere kısaca yer verelim.

“Yaklaşık bir yıl önce uygulamaya başladığımız yüksek olmayan faiz politikasıyla çok sert eleştirilere maruz kaldık. Ancak şimdi diğer ülkeler de bizim politikamızı takdir etmeye başladılar. Hatta son dönemdeki faiz artırımlarına rağmen 131 ülkede politika faizi enflasyonun altında belirleniyor.”

Merkez Bankası’nın bu haftaki kararı öncesi faizlerde düşüş trendinin devam edeceği mesajı verilmiş oldu böylece. Yani negatif reel faize devam dendi uzun vadeli bakış açısından da!

Diğer yandan büyüme konusunda da Nebati’nin övgüsel ifadeleri dikkat çekti.

“Uluslararası kuruluşlar, her ne kadar enflasyonun altında olsa da faiz artırımında bulunan birçok ülkeye yönelik büyüme tahminlerini aşağı yönde revize ederken, ülkemize yönelik büyüme tahminlerini yukarı yönde revize ediyorlar” dedi.

İlginçtir ki; bu açıklamanın geldiği saatlerde OECD, Türkiye’nin bu yılki büyüme tahminini yüzde 5,4’ten yüzde 5,3’e indirdi. 2023 için ise yüzde 3’lük beklenti açıkladı!

Ve enflasyona dönük mesaj da kritik önem taşıyordu.

“Şunu çok iyi biliyoruz ki, biz üretim ve ihracat bazımızı güçlendiren, makroekonomik ve finansal istikrarı destekleyen sağlam adımları attıkça enflasyonu beraberce kalıcı olarak düşüreceğiz. Enflasyonun, çok yakın bir zamanda da düşüş eğilimine gireceğine hep birlikte şahit olacağız.”.

Görülüyor ki Bakan Nebati’ye göre enflasyon kendiliğinden düşecek.

Peki enflasyon hangi hızda ve hangi seviyeye düşecek? Ve halihazırda erimiş alım gücü ne oranda telafi edilecek?

Bu soruların somut bir yanıtı ise yok ne yazık ki! Oysa vatandaşı bu yanıtlar ilgilendiriyor.

Peki ya muhalefet ne öneriyor?

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu dünkü konuşmasında sihirli bir formülden bahsetti. Ama detay vermedi. Topu 3 Aralık tarihine attı.

Emin olun çok güzel şeyler açıklayacağız. Belli aralıklarla bir krize giren bir Türkiye değil, sonsuza kadar krizi bitirecek bir vizyon açıklayacağız.

Sonsuza kadar bu krizleri bitirmemiz lazım. Siyaset kurumu da bunun gereğini yapmalı. Ekiplerimiz, yatırımcılar hazır, taze para da hazır. Türkiye’yi bu beladan sonuna kadar kurtaracağız. Geliyor gelmekte olan” diyen Kılıçdaroğlu, kurtuluşu alenen dışarıda gördüğünü de teyit etmiş oldu.

Yani tek reçete yabancı sermaye. Nasıl bir kurtuluş reçetesi ise elin parası ile mutluluk.

Ve hangi şartlar altında yabancı fonlar Türkiye’de yatırım yapacak meselesi çok kritik.

Sözün özü; iktidar Batı sermayesinden uzak duracak bir strateji izlerken muhalefet kucağını tümüyle Batı’ya açmış görünüyor!

Seçimin kaderini de bu tercih belirleyecek bu gidişle.

HABERLER