Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Tekstil ve konfeksiyonda Bursa’nın zor günleri

Türkiye’nin dövize ihtiyacı var.

Hem de şiddetle.

Ana döviz kapımız olan ihracattansa ne yazık ki iyi haberler gelmiyor!

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıkladığı mart ayı verileri ciddi bir yavaşlamayı ortaya koydu.

Geçen yıl sonunda başlayan hız kaybı 6 Şubat’taki deprem sonrası kendini daha net hissettirdi. Doğal olarak şubatta ihracat artışı eksi değerlere düştü.

Martta ise çok hafif bir toparlanma olması sevindirici. Ancak ihracat artış hızı ne yazık ki çok düşük seviyede kaldı.

2023 Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat, yüzde 4,4 artışla 23 milyar 596 milyon dolara çıktı. İthalatsa yüzde 4,2 artarak 32,2 milyar dolara yükseldi. Böylece dış ticaret hacmi de yüzde 4,3 oranında artarak 55,76 milyar dolar olarak gerçekleşti. Buna karşın dış ticaret açığı 8,6 milyar dolar oldu.

Ortaya çıkan ilk 3 aylık karnede ise ihracat artış hızı yüzde 2,5’le neredeyse durma noktasına işaret etti!

İlk çeyrekte 61,6 milyar dolarlık ihracata karşın yüzde 11,4 büyüyen ithalatın 96,5 milyar dolara dayandığını gördük.

İhracatta depremsellik faktörü kendini kısmen hissettirmeye devam ediyor. Ancak, dış pazarlarda görülen yavaşlama bu tabloda pay sahibi!

Ve elbette rekabetçi fiyat verme konusunda ciddi sıkıntılar yaşayan ihracatçının performans kaybı da doğal olarak yansıyor verilere.

Yüksek maliyetlere karşın düşük kurun yarattığı baskı, özellikle tekstil başta olmak üzere belirgin sektörlerde ciddi bir handikap olmaya devam ediyor.


Peki bu zorlu süreçten Bursalı ihracatçı nasıl bir pay alıyor?

Bursa’nın ihracatı bir milyar 510 milyon dolar olarak kayıtlara geçti mart ayında. Bu yılın en yüksek aylık rakamına ulaşsa da Bursalı ihracatçılar Kocaeli’ye yetişemedi yine! Yaklaşık 290 milyon dolar fark yiyen Bursa, Türkiye ihracat liginde üçüncü sırada yer aldı.

Daha doğrusu yerini koruyabildi desek yerinde olur.

Çünkü İzmir büyük bir hızla arkamızdan gelmeye devam ediyor.

Neyse ki Bursa adına sevindirici rakamlar da yansıdı son veri setlerine! Bursa’nın mart ayı ihracat geliri 2022’nin aynı ayına oranla yüzde 13,7 artış kaydetti.

Yani bir toparlanma işareti söz konusu. Türkiye ortalamasından yaklaşık 9 puan yukarıda bir artış hızı bu aynı zamanda! Şubat ayına oranla da yüzde 17,2’lik bir artış gerçekleşmiş. Bir miktar takvim etkisi olsa da yine pozitif yorumlanabilecek bir veri bu.

Ancak ilk 3 ay toplamında 3,9 milyar dolarlık dış satım rakamı yüzde 3,8’lik düşük seviyeli bir artışa denk geliyor hala!

Yani Bursa ilk 2 ayın hasarını henüz atlatabilmiş değil.

Yine de umutvar detaylar var sektörel manzaraya baktığımızda.

Otomotiv ihracatının baz etkili de olsa martta yüzde 40 artması dikkat çekici mesela! Geçen yılın ilk 3 ayı pek de iyi geçmemişti Bursalı otomotivciler adına. Bu yıl toparlanma süreci başlamış görünüyor. Şubata oranla yüzde 17’lik artış da bu trendin varlığını ortaya koymakta.

Otomotivden sonra gelen 3 büyük ihracatçı sektörde ise aynı manzara yok ne yazık ki.

Özellikle de 165 milyon dolarlık aylık ihracat rakamı ile ikinci sırada yer alan hazır giyim ve konfeksiyonda manzara pek de iyi görünmüyor!

Geçen yılın mart ayına oranla yüzde 5’lik düşüş dikkat çekmekte.

Sektörün ilk 3 aydaki yüzde 9’luk kan kaybı da dikkat çekici.

Üçüncü sıradaki makine sektörünün artış hızı yüzde 10’la sınırlı kalırken tekstil ihracatı yüzde 8’lik bir artış hızına sahip görünüyor. Tekstilin ilk çeyrekteki ihracat artışı yüzde 4’te takılmış vaziyette.

Kısacası Bursa’nın geçmişi yüzyıllara uzanan tekstil ve konfeksiyon sektörüne baktığımızda bu yılın hayli sancılı olduğu görülüyor.

HABERLER