Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Uçan Doblo ve Bursa’nın kaderi

“Otomobil uçar gider.”

Bir zamanların efsanesi Lüküs Hayat operetinden kulağıma takılmış bu sözler.

2022 Türkiye’sinde tam anlamıyla bir uçuş var otomotivde!

Ama uçan ne yazık ki satış rakamları değil.

Bir yanda uçan fiyatların otomotiv pazarına vurduğu darbe var. Diğer yanda fiziken uçan giden yerli üretim modeller var!

Yani kaygılanacak görüntüler uçuşuyor gözlerimizin önünde.

Kendi segmentinde bir efsane olan Bursalı Doblo’nun kentimizi terk edip İspanya’ya doğru uçacak olması; üzerinde ciddi ciddi düşünülmesi gereken bir mesele.

Çünkü hem ana hem de yan sanayi açısından iyi bir haber değil.

Arkasında sürüklediği yan sanayi ile birlikte ana sanayi üreticileri sektörün belkemiği konumunda! Omurgada eksilen parçalarsa sektörün dengesini bozacak etki potansiyeli barındırıyor.

Tofaş, Doblo’nun yerini nasıl dolduracak?

Kritik soru bu.

Yanıtsa Tofaş’tan gelen biri kısa biri çok uzun bir cümleden oluşan iki cümlelik bir açıklama metniyle karşımıza çıktı!

“Fiat (Stellantis Grubu) tarafından, 6 Haziran 2022 tarihli basın açıklaması ile yeni Fiat Doblo modelinin, Stellantis’in İspanya’daki Vigo fabrikasında üretileceği kamuoyuyla paylaşılmıştır.

Diğer taraftan, 23.10.2020 tarihli şirketimiz özel durum açıklamasında 2022 yılı sonuna kadar Tofaş fabrikasında devam edeceği açıklanan mevcut Fiat Doblo modelinin üretiminin ihracat pazarlarından gelen talep doğrultusunda Türkiye, Kuzey Amerika, Kanada, Orta Doğu ve Afrika için 2023 yıl sonuna kadar uzatılması dahil, Tofaş fabrikasında üretilecek yeni ürünler konusundaki çalışmalar ve değerlendirmeler devam etmekte olup, kesinleşen önemli bilgiler kamuoyu ile paylaşılacaktır.” dedi Tofaş yönetimi.

Aşırı diplomatik bir dille Doblo’nun nasıl elden uçup gittiği gizlenilmeye çalışılmış!

‘Yeni ürünler’ ifadesinin yer aldığı bölümse gelecek adına bir umut pompalama gayreti gibi görünüyor.

Kısa sürede ‘yeni ürün’ meselesi net bir yanıt bulamazsa iç pazar ve ihracat adına kayıp oluşması kaçınılmaz olacaktır. Keza artçıl yansımaları olarak da istihdam kaybının acılarını tadıyor olacak Bursa!

Neyse ki TOGG yakında sahaya çıkacak. Ve bir telafi imkanı sunacak. Ancak, TOGG’un ürün yelpaze çok farklı teknoloji ve segmentleri karşımıza çıkaracağı için Doblo’nun boşluğunu tam anlamıyla doldurması pek mümkün görünmüyor!

Piyasadaki genel manzara ve küresel koşullar otomotivde risklerin bitmediğini söylüyor bizlere.

Maliyet artışı doludizgin. Alım gücü ters yönlü. İç piyasada en ucuz birinci el 400 bin lira civarı! Yarısını kredi ile alsanız 4 yıl vade ile ayda 7 bin TL üzeri taksit ödemesiyle karşılaşırsınız.

Vergisi, benzini, sigortası derken aydan en az 11 bin lira lazım bir araca.

Oysa vatandaş karnını zor doyuruyor artık.

Yani otomotivde cazip bir pazar olmaktan uzaklaşıyoruz. Ve neredeyse tamamı yabancıların kontrolünde olan otomotiv yatırımlarını kaybetme riski de özellikle yeni teknolojiler devreye girdikçe daha da artmakta!

Sözün özü; üzerinde çok kafa yormamız gereken bir sürecin içindeyiz.

HABERLER