Mehmet Emin Koşal
Mehmet Emin Koşal
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Dönülmez akşamın ufkuna doğru

Türkiye uzun bir siyasi süreci dün itibariyle geride bırakmış oldu. İptal edilen seçimlerin yenilenmesiyle ülke genelinde seçim süreci tamamlandı. Millet iradesinin en önemli göstergesi olan seçimlerin kısmi olaylar hariç sıkıntısız geçmesi demokratik yaşamın benimsenmesi açısından son derece önemli.

Kazananlar, kaybedenler; hikayesi yarım kalanlar, yeni hikaye yazma fırsatı bulanlar ve daha nice hikayeleri içinde taşıyan seçimler geride kaldı.

AK Parti’nin ülke genelinde oy ve belediye kaybetmesi, CHP’nin birçok büyükşehri kazanması ve oy oranını yükseltmesi, Yeniden Refah’ın ciddi yükselişi, İYİ Parti’nin hezimeti seçimden geriye kalan en önemli notlar.

Anadolu irfanından AK Parti’ye son uyarı…

Bir Anadolu geleneğidir aslında en son söylenecek sözü en başta söylemek.

Ama AK Parti’nin 22 yıllık iktidarının son dönemlerinde yaşanan sorun ve sıkıntılara rağmen vatandaş genel seçimde ilk turda tepkisini ortaya koyup ikinci turda yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanında durdu. Ancak parti genel merkezi ve yakın ekibi anlaşılan halkın verdiği mesajı anlamamış olacak ki “Aynı tas, aynı hamam” devam ettiler.

Nasıl olsa bu halk CHP’ye oy vermez, biz yine kazanırız, mantığı son yerel seçimle birlikte tarihe karıştı. Bunun dışında körü körüne bağlı bir kitle olarak görülen AK Parti seçmeninin aslında ne kadar bilinçli bir seçmen olduğunu da yerel seçim süreci tüm kesimlere göstermiş oldu.

Mesaj gerçekten anlaşıldı mı?

Seçim akşamı geleneksel balkon konuşmasını tek başına yapan Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı aldık söylemi ilk defa tabanda heyecan uyandırdı. Ancak üzerinden onca zaman geçmesine rağmen hiçbir hamlenin olmaması “Acaba” sorusunu tekrardan akıllara getirdi. Son Kızılcahamam kampından sonra birşey çıkar mı bilinmez ama olur da diğer mesajı aldık konuşmalarına benzerse AK Parti için de bir Anavatan süreci başlayabilir.

Taban gerçek değişim istiyor…

AK Parti yirmi yılı aşkın süredir devam eden iktidarında son zamanlarda eleştirildiği kadar hiç eleştirilmedi. Parti adeta kırgınlar ve küskünler ordusuna dönüştü .

Özellikle son yıllarda parti genel merkezinin politikaları, atamaları, demeçleri ve en önemlisi değişmeyen zihniyet ve isimler vatandaşın sabrını taşırdı.

Bir bakıma son seçim aslında bunun bir dışa vurumu gibiydi.

Sipariş üzerine yapılan belediye başkan adayları, aday ve ilçe başkanlarının keyfi uygulamalarıyla oluşturulan meclis üyeleri listesi, muhalif il ve ilçe başkanları ve en önemlisi yaşadıkları ilde, ilçede hiçbir şey olmayacak birçok kişinin parti sayesinde birçok şey olması… Ve daha nice uygulamalar.

Vatandaştan Erdoğan’a mesaj

Bir yıl önce gerçekleşen seçimde altı büyük parti ve bileşenlerine rağmen genel seçimde Recep Tayyip Erdoğan’ı seçen vatandaşlar bir yıl sonra yapılan yerel seçimlerde Erdoğan’a açık bir şekilde mesaj vererek, “Seni onaylıyoruz ama senin yol arkadaşlarından memnun değiliz” dedi.

Kızılcahamam Kampı ve sonrası AK Parti’nin geleceğini belirleyecek

Büyük umutlarla beklenen Kızılcahamam istişare kampınin her anlamda AK Parti’nin geleceğine etki edeceği aşikar. Herkesin gözü kulağı orada. Muhalefetten tutun da sokakta siyasetle ilgilenen herkes kamp sonunda açıklanacak yol haritasını beklemeye başladı. İlk sızan haberler doğru mu bilinmez ama dedikosu bile parti tabanı ve AK Parti seçmenini huzursuz etmeye yetti.

Bu yıl içinde yapılması planlanan kongrenin 2025’e ertelenmesi, il ve ilçe kongrelerinin yıl sonunda olacağı, bu arada Türkiyeleşme adımları atılacağı, bazı kişiler tarafından şimdilik medyaya sızdırıldı.

Asıl sorunu çarpıtma çabaları…

Tepkilerin odağı haline gelen AK Parti genel merkezi gündemi değiştirme adına aslında vatandaşın partiye tepkili olmadığını, ekonomik ve sosyal olaylardan dolayı böyle bir tercih yaptığını, bunun da ekonomiyle birlikte yeniden düzeleceğini dillendirmeye başladı. Ancak genel başkan Erdoğan’ın bu söylemi dikkate alıp almadığını, daha doğrusu yakın çevresine örülen duvar, bu gerçeği görmesine ne derece müsaade edecek hep birlikte göreceğiz.

AK Parti değişimi ve dönüşümü tamamlayamazsa!

Değişim ve dönüşüm sloganıyla ortaya çıkan ve belli ilkeler üzerine inşa edilen AK Parti’yi çok zor bir süreç bekliyor. Son yılların en büyük siyasetçisi Erdoğan, sokağın sesine nasıl kulak verecek hep birlikte göreceğiz. Ama durum bu sefer biraz farklı.

Vatandaşın gerçek bir reform istiyor. Erdoğan bunu başaramazsa halk onu bu sefer yalnız bırakabilir. Hatta muhalefet bu kadar güçlenmiş ve rüzgarı arkasına almışken doğru hamleler yapmazsa yapayalnız bırakabilir. Çünkü beklenen değişim olmazsa muhalefetin seçim çıkışı vatandaş arasında çok ciddi kabul görebilir ve bu atmosferde gerçekleşecek bir seçim AK parti için sonun başlangıcı olabilir.

Son söz olarak Recep Tayyip Erdoğan;

“Dönülmez akşamın ufkundayız vakit çok geç,
Bu son fasıldır, nasıl geçersen geç” mi diyecek!

Yoksa; “Ben bitti demeden bitmez” deyip çevresine, muhalefete ve tüm dünyaya “Yeni bir meydan mı okuyacak” göreceğiz.

Ama tüm bunların ötesinde Mevlana’nın ifadesiyle değişmeyen bir hakikate kulak vermeli Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti.

“Dün dün ile gitti cancağızım,
Bugün artık yeni şeyler söylemek lazım.” lafzından payına düşeni almalı, eskirken eksilen kişilerden ve fikirlerden kurtulmalı, yoksa…

Yoksası hepimizin malumu…

HABERLER