Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

AK Parti’ye Sedat Yalçın bombası

Cumhuriyet Halk Partisi’nde hem seçim öncesinde hem seçim sürecinde süregelen kargaşaya alıştık da iktidar partisi olan AK Parti’nin yüreği hop edince bir şaşırıyoruz alışkın olmadığımız için.

Şimdiye kadar kendi çizdikleri politik çemberin dışına muhalefetin çıkmasına izin vermeyen, dolayısıyla kendi hazırladığı oyunu oynadığı için hayli rahat olan AK Parti, bu kez yine kendi içinden bir ismin oyunu bozması ile şaşkınlık yaşıyor.

Tam da tahmin ettiğiniz gibi, Sedat Yalçın’ın Yeniden Refah Partisi ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı konusunda anlaşmak üzere olmasından bahsediyorum.

Yeniden Refah Partisi’nin ilk hamlesi olan Recep Altepe kartını Altepe’yi Genel Merkez’e hem de Yerel Yönetimler Başkan Yardımcılığı gibi önemli bir göreve atayarak bertaraf eden AK Parti, bu kez daha sert bir kayaya çarpmış gibi görünüyor.

Sedat Yalçın er ya da geç AK Parti’den kendisine gelecek bir teklifin peşinde değil kulislerde konuşulanlara göre. Maksat AK Parti’nin eski ve şehre vizyon kazandıran ekibini yeniden toplamak gibi görünüyor.

Hatırlarsanız bir zamanlar uzun uzun siyasetin kulislerinde dillendirilen AK Parti’nin kurucularının partiye küsmesine, küsmeseler dahi yeni kadrolar tarafından partiden uzaklaştırılmalarına kadar giden bu yol yepyeni bir AK Parti siyasetini de beraberinde getirmişti.

Laf aramızda kalsın, eskiler yeni kadroları, yeniler de eski kadroları halen eleştiriyor, hem de çok sert biçimde. Ama malum, AK Parti söz konusu olunca ‘kol kırılıyor, yen içinde kalıyor’, ‘kan kusuluyor, kızılcık şerbeti içtik, ooohhh çok da güzelmiş’ deniliyor.

Şimdi eskiye dönme, eski bakış açısını yeniden hatırlatma vakti geldi diyerek çıkılıyor bu yola benim anladığım kadarıyla.

Konuyu AK Parti’nin içinden çıkarıp yerel seçimlere yansıması açısından değerlendirdiğimizde işler daha da karışık.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak ilan edildikten sonra verdiği büyük mücadeleyi tamamlamış bir savaşçı rahatlığı ile çalışmalarına dönen Alinur Aktaş’ın eli bir kez daha zora girdi Sedat Yalçın adının gündeme gelmesiyle.

Çünkü bu kez rakip kendi mahallelerinden…

Yeniden Refah Partisi’nin oy oranının düşük olması yarışın etkin elemanı olmayacağı anlamına gelmiyor kesinlikle.

Her şeyden önce Cumhur İttifakının birlikteliğinin karşısında Millet İttifakının dağılmış hali, hür ve müreffeh biçimde seçime girecek olduklarını açıklamaları AK Parti’de ‘seçimi kazandık’ havasını çoktan yaratmıştı ya hani…

İşte o oyun bozuldu bu kez.

Sedat Yalçın’ın adaylığının bir intikam adaylığı olduğu düşüncesinde olanlar için de küçük bir not bırakıp kaçacağım; unutmayın ki, intikam bekleyenler, intikamlarını almak için rakiplerinin en zayıf anını kollarlar. Dolayısıyla ‘Sedat Yalçın intikam almak için aday oldu’ diyenler AK Parti’nin yerel seçimlere şimdiye kadarki en zayıf hali ile girdiğini çoktan kabul etmiştir.

Bence bunu kabul etmeyin, ‘rekabet iyidir, kalite getirir’ deyip yola devam edin…

PEYZAJ MİMARLARI SEÇİME GİDİYOR

Yeşil alanları bir yandan kentleşmeye bir yandan da sanayileşmeye kurban giden, dolayısıyla sadece tarım alanlarının değil, temiz hava soluma hakkının dahi elinden alındığı bir şehir olan Bursa’da akademik oda seçimlerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

İş toprağa ve toprağın savunuculuğuna geldiğinde bu işi uzmanlık alanı olarak yüklenen birkaç oda mevcut, Bursa Peyzaj Mimarları Odası da bu odalar arandaki haklı yerini koruyor. Yeni dönem için kolları sıvayan Çağdaş Peyzaj Mimarlarının adayı tanıdık bir isim. 3. dönemin mevcut başkanı Fulya Akfidan Sevim yeniden aday…

Adaylık açıklamasında;

“Tüzüğümüzde de yazdığı gibi odamız, ‘Kamusal yararı korumak, mesleğin gelişmesi, meslek mensuplarının onur, hak, yetki ve mesleki çıkarlarını korumak ve geliştirmek’ amacı ile kurulmuş bir meslek örgütüdür. Bu amaç doğrultusunda yasalarla bağlı bulunduğumuz TMMOB bütünlüğünde toplum yararına ve mesleğimiz adına, meslektaşlarımızdan aldığımız güç ile odamızın dik duruşunu göstermeye, güçlü bir ses olmaya devam etmek için buradayız” diyen Sevim, oda çalışmalarında çok önemli olan birlikte üretmek, birlikte yönetmek anlayışını vurguladı.

Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi’nin bu dönem çok önemli işlere imza attığını, gerek şehir yönetiminde gerekse mesleğe bakış açısı konusunda farklılıklar yaratmak amacıyla yola çıktığını biliyoruz.

Burada en keskin çizgi de kentsel dönüşüm süreçlerini hızla yaşama gayretinde olan Bursa için yapılacak yeni planlarda olacak sanıyorum.

“Deprem bize yapı stoğunun önemini hatırlatırken deprem anında ve sonrasında kentsel peyzajın ne denli önemli olduğunu da göstermiştir. Peyzaj tabanlı şehircilik kavramının ülkemiz açısından bir tercih değil zorunluluk olduğunu son zamanlarda acı deneyimlerle öğrendik. Bizler bunun peşini bırakmayacak, genel merkez ile koordineli bir şekilde bu mücadeleyi yerelde vereceğiz, çünkü bunun kamusal bir sorumluluk olduğunu düşünüyoruz” sözleri tam da burada anlamını buluyor.

Tüm akademik meslek guruplarında olduğu gibi Peyzaj Mimarlarında da mesleki olarak yaşanan pek çok sorun var ve odaların bu sorunların çözümüne tek tek eğilmesi şart. Tüm sorunları sırtlanmaya, çözümlerini bulmak için çabalamaya bir dönem daha talip Fulya Akfidan Sevim.

İyi niyetlerle bu yola çıktığı bu yolda kendisine başarılar diliyorum…

 

 

 

HABERLER