Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Akademik Odalar’dan Karacabey’deki plan değişikliğine iptal davası

Kabına sığmayan Bursa’da özellikle şehrin Karacabey ile birleşmesine ramak kala, ilginç pek çok gelişmeyi ele aldık bu köşeden. Konulardan biri de birden bire gündeme gelen ve enteresan biçimde onaylanıveren, şimdiki Karacabey Sanayi Bölgesinin üç katına çıkmasına vesile olacak plan revizyonuydu.

Konuyla ilgili karşı duruşlarını ilk yazdığım yazıda vurguladığım TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Bursa Barosu ve Bursa Tabip Odası ortak bir açıklama yaptı;

“Bursa’nın yaşanılabilir şehir olmasına hizmet etmek inancıyla…” diye başlayan açıklamada, yapılan değişikliğin öncelikle Karacabey halkının sağlıklı yaşam hakkı hiçe sayılarak sonrasında ise şehircilik planlama ilkeleri ile birlikte hukuka da aykırı davranılarak gerçekleştirildiği vurgulanıyor.

Açıklamanın en rakamlara dökülmüş, en resmi bölümünü alıntılamakla başlayalım işe;

“Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 15.09.2022 gün ve 1102 sayılı kararlarıyla onaylanan, Karacabey Planlama Bölgesi’nin bir kısmına ilişkin Bursa 2020 yılı 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliği ile Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 15.09.2022 gün ve 1103 sayılı kararlarıyla onaylanan Karacabey merkez mahalleleri (21 adet) ile 7 adet kırsal mahalleyi (Bakırköy, Gönü, Hotanlı, Küçükkaraağaç, Şahinköy, Taşlık, Yolağzı) kapsayan 1/25000 ölçekli Karacabey Nazım İmar Planı revizyonu ve plan hükümlerinin yürütmesinin durdurulması istemli olarak Bursa İdare Mahkemesi’nde dava açılmıştır.

Bursa 2020 yılı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın güncellenmesi için Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmalar başlatılmış ve davalı belediyenin davetiyle akademik odalar, BTSO ve STK’ların katıldığı, yeni 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı için çalıştaylar düzenlenirken, alelacele güncel planda değişiklik yapılmasını fırsatçılık olarak görüyoruz. Yangından mal kaçırırcasına yürürlükteki planı değiştiren Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin çelişkili davranışının iptal hükmü ile yargıdan döneceğini düşünmekteyiz…”

Burada üzerinde durmamız gereken iki konu var.

İlki; 2017 yılında Büyük Ova Koruma Alanı ilan edilen Karacabey Ovası’nda sanayi tesisi yapılmak istenmesi iklim krizi, gıda krizi, su krizi gibi yaşamsal krizlerden bahsettiğimiz bir dönemde Bursa’ya yapılabilecek en büyük ihanetlerden biridir.

İkinci konu ise ilkinden daha da hassas; bir yandan yapılan planların çalışmaları sürerken, diğer yandan alelacele gündeme gelen değişiklikler şehri dizayn etmeye çalışanların gizli gündemleri olduğu kanaatini uyandırıyor bende. Bu da tüm Bursa için aynı yaklaşımlarla karşılaşabiliriz demektir.

Konuyla ilgili bir bardak suda fırtına kopartılıyor yaklaşımı geliştirenlere de şöyle bir yanıtım olsun; ben, bahsedilen sanayi bölgesi genişletilmesi planı için Karacabey Harası ve Türkiye Jokey Kulübü Pansiyon Harası gözden çıkarılan alanlar diyeyim, gerisini siz anlayın…

Açıklamada yer alan; “Geçmişte yapılmak istenen sanayi alanlarına karşı kazanılmış davalardaki değerlendirmeleri dikkate almayan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Bursa’ya İstanbul’ un “tamirhanesi” gözüyle bakanlara karşı hiçbir direnç göstermediği ortaya çıkmıştır!”  sözleri bence çarpıcı gerçeği alenen söylüyor zaten.

PVC YAPIYA YENİ PLAN


Benzeri bir ‘ben yaptım oldu’culuk ve ardından gelen tepkilere karşı ‘vurdumduymazlık’ örneğini de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bursa ziyaretinde öve öve bitiremediği, benim de sonundaki kazanımların neler olacağını merakla beklediğim Tarihi Hanlar Bölgesi projesi için söyleyebiliriz.

Bölgedeki yapıya hiç uygun olmayan, bir anda yükseliveren ve tüm itirazlara rağmen balonlu süslü açılışı da yapılan PVC yapıdan bahsediyorum.

Yapı ile ilgili bir uzlaşı sağlanmış görünüyor son aldığım bilgilere göre.

Hanlar Bölgesi Projesini birincilikle kazanan ekip ve Bursa Büyükşehir Belediyesi, bölgenin doğal dokusuna uygun yeni bir proje üzerinde çalışarak bahsettiğimiz çirkinliğin kalkmasını sağlayacakmış.

Merakla bekliyorum o anı…

HABERLER