Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Altıparmak-Çarşamba dönüşümü kadük mü kaldı?

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bir yıllını değerlendirdiği toplantının yansımaları halen sürüyor. Bu süren yansımaların en önemli nedeni elbette net olarak dile getirilen bir proje beklentisinin karşılanmaması.

En çok da kentsel dönüşümle ilgili beklentiler var bugün itibariyle yine yıkıcı bir depreme maruz kalma ihtimali konusunda İstanbul’u sollayacağı çoktan belli olan Bursa halkı için.

İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremi 20 gün önceden öngören Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un, 23 Nisan’daki depremin ardından “Büyük Marmara depremi riski bitti” açıklamasıyla gündem yarattığını hatırlarsınız. Üşümezsoy Ekol Tv’ye yaptığı açıklama ile bir kez daha şaşırttı; “Mudanya’da oluşan depremler sürekli oluşuyor buna deprem fırtınası diyoruz. Aşağıdan sıcak suyun gelmesiyle küçük küçük fayı kırıyor. Ama öbür tarafta tarihteki depremin benzerini getirebilir. 7’nin üzerinde bir deprem yapar” diyerek.

Durum haliyle dar sokakları, bitişik nizam eski yapıları, mühendislik hizmeti almamış apartman konseptleri ile anımsanan Altıparmak Çarşamba aksının yeniden gündeme gelmesine neden oldu.

Neler oluyor Altıparmak-Çarşamba kentsel dönüşüm projesinde?

Geçtiğimiz günlerde bir miktar değinmiştim bu konuya. Şimdi biraz daha açık yazmakta ve konunun altını çizmekte fayda var, zira bir yılın ardından bu bölgenin kentsel dönüşüm projesiyle ilgili açıklanan bir ilerleme yok elimizde.

Başkan Mustafa Bozbey’in bazı kadrolardan memnun olmadığı bilinen bir gerçeklik, konuyu düzenlediği toplantıda; ‘Benim beş yılım garanti ancak benim dışımda herkesle ilgili değişiklik sözkonusu olabilir’ diyerek kendisi de vurguladı zaten. Projenin ilerlememesi ile ilgili en önemli neden olarak kadrolara işaret ediliyor.

Burada en büyük söz haklarından birine sahip olan ve Alinur Aktaş döneminden bu yana bölgenin kentsel dönüşümü üzerine titizlikle çalışan Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek’in sözlerine kulak vermek lazım;

“Burası Bursa’ya tekrar değer katmalı, çevresiyle birlikte cazibe merkezi haline gelmeli. ‘Kat ekle, dönüştür’ anlayışından uzaklaşılmalı. Turizm, eğitim, ticaret ve yaşam alanlarını içeren karma bir fonksiyon önerdik. Cerenboz Deresi’nin canlandırılması için de çok güzel fikirler geliştirdik. Derelerin kenarında meydanlar ve kafeler yer alacak şekilde planladık. İMSİAD gibi müteahhit dernekleriyle de görüştük. Onlar da ‘Daire üstüne daire’ mantığının terk edilmesi gerektiğini söylediler. Bu şehirde kişisel çıkarlar yerine şehircilik, insanlık ve gelecek adına doğru kurguların talep edilmesi gerekiyor. Odalarımız herkese açık. Daha fazla katılım, daha fazla istişare istiyoruz.” diyor ve ekliyor;

Böyle devam ederse projeden çekilebiliriz!”

Çünkü süreç çok uzadı, çünkü bir yıldır ilerleme kaydedilemedi, çünkü yol haritası zaten hazır olan projenin başlaması için start verilmesi sürekli gecikiyor…

Mesele sadece binaların değil bölgenin sosyolojik yapısının da dönüşmesi aslında.

Malumunuz uzun süredir yaşayan kitle açısından el değiştiriyor Altıparmak Çarşamba aksı. Romanlar, travestiler, Suriyeliler derken şimdilerde Suriyelilerin de yavaş yavaş ülkelerine dönüş macerasına girmesiyle bir kez daha değişiyor bölgenin yaşayanları.

Tahmin edersiniz ki, yine kiralar ucuz, bu kez ekonomik durumu buradaki rakamlara yeten hangi kesim gelip yerleşecek şehre henüz net anlamış değiliz, ancak insan portresindeki değişiklik gün geçtikçe kendini hissettiriyor.

Yapılacak olan kentsel dönüşüm şehrin merkezi halindeki noktanın bu açıdan bir revizyon yaşamasına da sebebiyet verecek.

Elimizde başlamış ve planı yapılmış bir proje var, sonraki aşamaya geçerek düzenlenecek uluslar arası bir mimari yarışma ile şehrin kalbi haline gelebilir bölge.

Yeni yönetimin bir yılı kaybettiğini, bu süreçte bir değil, iki yarışma dahi yapılabileceğini hatırlatan Rodoplu, artık zaman kaybına tahammül kalmadığını ve bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini belirtiyor.

Altıparmak-Çarşamba bölgesindeki 830 dönümlük arazi üzerindeki mevcut yapılaşma, olası bir felakette büyük bir yıkıma ve faciaya neden olabilir. Bu proje acil ve Bursa için hayati öneme sahip. Asla kadük kalmasına izin verilmemeli.

Hatırlatma görevimizi yerine getirelim…

HABERLER