Bundan yaklaşık iki ay önce, 10 Mart 2025 tarihinde yazdığım yazımda Osmangazi Belediyesi’nin Mustafa Dündar döneminde inşa edilen ve işletilmeye çalışılan gözde tesislerinden olan BAREM’i kiraya vermek için Osmangazi Belediye Meclisi’nden yetki istediğini yazmış ve konunun gerekçelerini açıklamıştım.
Konu aslen şöyle;
Son derece büyük, kapsamlı ve konforlu bir bina olarak inşa edildi BAREM. Aslen sosyal belediyecilik adına iyi işler yapmak için çıkıldı yola. Gelin görün ki, evdeki hesap çarşıya uymadı, 220 kişi kapasiteli Osmangazi Belediyesi Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde binanın işletme maliyetleri Osmangazi Belediyesi’nin boyunu aştı. Yıllık işletme maliyeti 200 milyon lira olarak hesaplanan tesiste en son 17 kişi kalıyordu.
Yine yazımda belirtmiştim, tesisin işletme maliyetinin bir ilçe belediyesi için çok yüksek olduğunu ve Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ın tesisi devretmek için ilk olarak SGK’ya devir önerisi götürdüğünü, ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına; ‘Tesisi hiçbir bedel talep etmeden size devredelim, tek şartımız Mustafa Dündar döneminde çalışmak üzere alınan 10 personelin devam etmesi olsun’ talebinde bulunduğunu.
‘Bursa’ya huzur evi layık görülmedi’ başlıklı yazımda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Osmangazi Belediyesine henüz olumlu bir dönüş olmadığını vurgulamışım ve şöyle bir not düşmüştüm;
“Önerim, Bursa için hep olması gereken, ancak bir türlü oluşturulamayan Bursa lobisi için bir an önce kolları sıvamak, sonrasında merkezi hükümet nezdinde sözü geçen, istediğini yaptırabilen pozisyondaki AK Partili ve MHP’li meclis üyeleri ve milletvekilleri de dahil olmak üzere bir heyet oluşturarak BAREM’in Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından devralınmasını, işletilmesini, Bursa’ya layık bir tesis haline getirilmesini sağlamak…” demişim.
Bugün aldığım bir bilgiye göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından da bir adım atılmış konu hakkında, Bakanlığın protokolü Osmangazi Belediyesi’ne iletilmiş.
Protokolün detaylarını ileride aktarmak üzere bir anlaşmaya varılması halinde konunun Bursa için son derece yararlı olacağını vurgulamak lazım.
Zira bir yanda huzur evinde konaklamak isteyen yüzlerce yaşlı diğer yanda pek çok konforu bir arada barındıran şahane bir tesis var. Birbiriyle tencere kapak kadar uyumlu olacak bu iki konuyu yan yana getirmek sosyal belediyecilik ve sosyal devlet anlayışının gereği olduğu gibi Aile yılında ailelere yapılacak en kıymetli yardımlardan olacaktır.
*****
Çekirge Meydan Projesi de kadük kalabilir!
Konu Osmangazi Belediyesi’nden açılmışken, geçtiğimiz günlerde Altıparmak-Çarşamba kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında kaleme aldığım bir yazının ardından beni yine bir kentsel dönüşüm çalışması hakkında bilgilendirmek isteyen geçmiş dönem Osmangazi Belediye Meclis Üyelerinden ve her daim Bursa için çalışan gönüllülerden olan Cemil Aydın’ın iletisini sizinle paylaşmak istiyorum…
“Altıparmak-Çarşamba dönüşüm projesinde yaşanan kadük olma sıkıntısı Çekirge Meydan ve Ulaşım Projesinde de yaşanmaktadır.
Çekirge Meydan Projesi Osmangazi Belediye Başkanlığı tarafından proje yarışması düzenlenen, akademik odalardan görüş alınan, bölge halkıyla toplantılar düzenlenen bir uygulamadır. Bir an önce projenin uygulanması için gerekli çalışmalara başlanmalıdır. Konu Osmangazi Belediye Meclisinde defalarca gündeme gelmesine ve yeterli desteği görmesine rağmen çalışmalar henüz gerekli adımlar atılmadığından projenin askıda kalma ihtimali yaşanabilir.
Geçmiş dönemlerde harekete geçilmeyen proje için yeni dönemde icraata başlanması beklentisi herkeste hakimdir.
Osmangazi Belediye Başkanlığının bu projeyi başlatacak kabiliyet, tecrübe mali ve teknik gücü mevcuttur. Başlanan hizmet ve projelerde sürekliliğin esas alınmalıdır”
Konunun takipçisiyiz…