Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bir adaylık, bir istifa, kartlar yeniden karılıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün düzenlenen törenle Bursa’nın tüm adaylarını açıkladı. Böylece yerel seçimler için start tam olarak verilmiş oldu, çünkü pek çok parti adaylarını açıklamak için AK Parti’nin elini görmeyi bekliyordu.

Oyunun artık en azından AK Parti açısından ‘el açık’ biçiminde oynandığını söylemek mümkün.

AK Parti teşkilatlarına ‘yarını beklemeden bugünden ev ev, sokak sokak çalışmalara başlayın’ talimatı verildi.

Konuya elbette Bursa açısından bakacağız.

Bursa’da AK Parti’nin adaylarını açıklamasının dışında adaylarını açıklamak için Yeniden Refah Partisi ile AK Parti arasındaki ittifak görüşmelerinin sonuçlarının ne olacağını bekleyenler de olduğunu ekleyelim hemen, çünkü yazının gidişatında bu ayrıntı çok önemli olacak.

Malumun ilanı gerçekleşti, ittifak söz konusu olursa adaylığının çekilmesi ihtimali konuşulan YRP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sedat Yalçın’ın geçtiğimiz günlerde Ortak Akıl programında yaptığı iddialı çıkış yerini buldu.

Hatırlayalım ne demişti Sedat Yalçın; “Denklemi bir de tersten okumak mümkün. AK Parti İstanbul ve Ankara’yı çok istiyor, bizim bu şehirlerde kendisine destek vermemiz için AK Parti’nin de bize Bursa’yı bırakması ihtimali gündeme gelebilir. Yani AK Parti Alinur Aktaş’ın adaylığını geri çekebilir desteğimiz karşılığında!”

Aday adaylarının açıklandığı toplantıda Cumhurbaşkanının Alinur Aktaş’ın adaylığı konusunda kararlı olduğunu görmüştük zaten. Dolayısıyla ittifakın gerçekleşmesi halinde en iyi ihtimalle ittifaktan iki aday yarışacaktı Bursa’da.

İkinci ve daha kuvvetli ihtimal gerçekleşti, ittifakta ipler koptu. YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan; genel seçimlerde yediği siyasi kazığı bu kez yememekte kararlı olduğunu gösteriyordu. Pazarlıkların uzamasının ve sürekli tekrarlanmasının nedeni de buydu zaten.

Beş önemli gerekçe açıklandı. En önemli gerekçe, ‘milletimiz ve teşkilatlarımız ittifak içinde bulunmamızı istemiyor!’ gerekçesiydi bana göre. İttifakın bozulmasının ana nedeni ise AK Parti’nin makul teklifler sunmamış olmasıydı.

Genel seçimlerde Cumhur İttifakının içinde yer alıp 5 milletvekili ile Meclis’te temsil edilen, bu sonuçla Millet İttifakının içindeki kendilerinden çok daha az oy alan partilerin gerisinde kalan YRP, bu kez belediye meclis üyelikleri ile yetinmeyeceğini pazarlıkların en başından beri dile getiriyordu zaten.

Şimdi Yeniden Refah Partisi açısından kağıtları bir kez daha karma, kalan adayları ilan etmek için kolları sıvama vakti. Bu kolları sıvama ve bir kez daha artıyı eksiyi düşünme kısmına İYİ Parti’yi de eklemek lazım.

Sedat Yalçın’ın yaptığı açıklamalarda ısrarla ‘ilçe belediye başkan adaylıklarında da ciddi sürprizlerimiz olacak’ demesinin vardır elbet bir hikmeti…

Zira AK Parti’nin dün yaptığı adaylık açıklamasının ardından Kestel Belediye Başkan Adayı olarak ilan edilmeyen Önder Tanır bugün sabah saatlerinde istifasını açıkladı sosyal medyadan.

Affını istememek, istifa edebilmek son günlerde gerçek bir cesaret işi ve Tanır’ı harcayanın da bu cesareti olduğunu bilmeyen yok. Yine bir diğer taraftan her yanından kemirilen bir kurabiye gibi delik deşik olan Bursa’yı sadece cesaretin kurtaracağını da eklemek lazım cümlemize…

Tanır’ın aday gösterilmemesinin nedenini belirli çıkar odaklarının talepleri doğrultusunda hareket etmemesinin partinin üst kademelerinde rahatsızlık yaratması ve Tanır öznesini aradan çıkararak sorunu çözmeye çalışmaları olarak açıklayabilirim. Hatta iş ‘o varsa ben yokum’ noktasına kadar gelmiş…

Burada Önder Tanır’ın aradan çıkması ile çözüleceği umulan sorunun rant odakları için kazanç, Bursa için dev bir kayıp olacağının da altını çizmek lazım.

Gelişmeler affını istemek yerine istifa etmek şeklinde seyrederken, hemen ardından Tanır’ın başka bir siyasi partiden aday olacağı konusu geldi gündeme…

İşe siyaset penceresinden bakacak olursak, eğer yeniden adaylık gibi bir ihtimal varsa, iki parti var önümüzde ihtimal olarak, Yeniden Refah Partisi ve İYİ Parti…

Yakın gelecekte Önder Tanır’ın nasıl bir yol izleyeceğini hep birlikte göreceğiz, iktidarın İstanbul’a odaklanıp unuttuğu Bursa’da yerel seçimin nasıl kıyasıya rekabet ortamında yaşanacağını da göreceğiz…

Bursa’nın artık tüm adayları belirlenmiş biçimde seçim atmosferine girmesi hepimiz için en hayırlısı…

Çok sürprizli bir seçim olacak…

HABERLER