Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bir garip bayram; İktidara ilgi düştü, muhalefet temkinli…

Siyasi bayramlaşmalar birer gövde gösterisi olur genelde ve biz bayramlaşmaların heybetinden, bayramlaşmalarda yapılan konuşmaların içeriğinden yola çıkarak, geçmişin ve geleceğin muhasebesinin partiler nezdinle nasıl yapıldığını kestirebiliriz.

Bayramın ilk günü bayramlaşma yapmayı tercih eden AK Parti’nin bayramlaşma detaylarını Norm Haber’in deneyimli köşe yazarı İlhami Yıldız’ın yazısında bulabilirsiniz. Benim altını kalın kalemlerle çizmek istediğim iki konu var.

1-AK Parti’nin bayramlaşması daha önceki yıllara nazaran beklenen ilgiyi görmedi.

2-AK Parti’nin bayramlaşmasında konuşan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’nun Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik ağır sözler sarf ettiği konuşmasının sonlarında; “Ey be kahpe adam, buradan söylüyorum açık açık Recep Tayyip Erdoğan’ı yalnız bırakmayacağız. Sizi yeniden yeneceğiz, yeneceğiz, yeneceğiz be…” sözleri muhalefet partilerinin bayramlaşmalarının da ana gündem maddesi oldu.

Gelelim muhalefetin bayramlaşmalarına. Eski bayram geleneklerine uyarak bayramlaşmayı Kültürpark’ın içindeki çay bahçelerinde yapmayı uygun bulan muhalefette ilk bayramlaşma Özgen Çay Bahçesi’nde yapılan CHP bayramlaşmasıydı.

CHP Kemal Demirel’in vefatı nedeniyle buruk geçirdiği bayramlaşmaya bir de hava muhalefetini ekledi. Kapalı alana sığmaya çalışan partililere hitaben yapılan konuşmalar da Hakan Çavuşoğlu’nun böylesi hakaret içerikli bir konuşma yapması korkuya bağlandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık;

“Gerçekten paniklemişler iktidar gidiyor diye korkularına yoruyorum. Bunu çok yansıtmışlar bu konuşmada. 6 lı masayı biliyorsunuz gümbür gümbür geliyor!”

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu;

“Bugünkü AK Parti iktidarı 20 yılda 4 buçuk trilyon dolar harcamış ve şu an itibariyle hazinede bir sent bile yoksa. Buna rağmen ülke nüfusunun yarısı açlık sınırının altındaysa, gençler ülkeyi terk ediyorsa, çiftçi üretemiyor, işçi üretemiyor, esnaf kepenk indiriyorsa bize rehavete kapılmak haramdır!” dedi.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın;

“Gidiyorlar, kaybediyorlar ve onun paniğini yaşıyorlar. Yaşasınlar. İster bir yıl sonra ister erken seçim fark etmez bu millet sarayda manda yoğurduyla akşam atıştırmalığı yapanlarla kuru soğana muhtaç olanların ayrımını yapacak. Bunun hesabını soracaktır” dedi.

CHP Bursa Milletvekili Dr. Yüksel Özkan;

“Yaşamın her alanında gerçekten büyük bir talan var. Açlık sınırı 6 bin lirayı aştı yoksulluk sınırı 17 bin liraya ulaştı. Çocuklarımız beslenme yetersizliğine bağlı gelişme geriliği içinde” dedi.

Ama en isabetli konuşmayı, Millet İttifakı Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey yaptı. Çok tecrübeli bir siyasetçi olarak dereyi görmeden paçaları sıvamayan Bozbey daha önceki bayramlaşmalarda da partisine uyarılarda bulunmuştu. Bu kez çok net biçimde meramını anlattı.

“Gençlerden oy alıyoruz, erkeklerden, çalışan kadınlardan oy alıyoruz, ama ev kadınlarından hala kıpırdama yok. Bir dönüş yok. Ev kadınları hala iktidar partisini destekliyor! Onlar tencerenin kaynamadığını bile bile hala iktidara meyil veriyorlarsa bu bizim sorumluluğumuzdur!”

Kadınlara yönelik çalışmaların yoğunlaştırılmasının şart olduğunu belirten Bozbey, daha önce ağzının fena halde yandığı parti içi hizipleşmelerin oluşmaması için de bir uyarıda bulundu;

“Kendi birlikteliğimizi de muhafaza etmemiz lazım. Omuz omuza gelmeyi becermemiz gerekiyor. Çünkü iktidar çok yakın, hiç kimse kimseyi yok sayamayız. Bunu başarırsak insanların güvenini kazanırız. Güven veremiyoruz arkadaşlar. Nedenini niçinini tespit etmeliyiz! Bunu başaramazsak boynumuz bükük evimize gideriz sandık başından. İyiyiz, ama bu iyi olmak sandıkta kazanacağız anlamına gelmiyor!”

Bence çok önemli uyarılardı bunlar. Bozbey’in uyarılarının ardından CHP İl Kadın Kolları Başkanının salondaki tüm CHP’li erkeklerin eşlerini, kızlarını ve kadın akrabalarını göreve çağırması da dikkat çekiciydi.

CHP’nin bayramlaşmasından İYİ Partililer de konuktu, ancak ‘gümbür gümbür geliyor’ dedikleri altılı masanın diğer temsilcilerini aradı gözler.

İl başkanları bazında her ay toplantılar yapan altılı masa, bayramlaşmada dağınık bir görüntü verdi. Sanki geneldeki havanın yerele nasıl yansıyacağına karar vermekte zorlanmışlar gibi görünüyordu. DEVA Partisi ve Demokrat Parti İYİ Parti ile aynı saatte bayramlaştı. Partiler arası bayramlaşma CHP ve İYİ Parti arasında sınırlı kaldı.

İYİ Parti’nin bayramlaşmasında İl Başkanı Selçuk Türkoğlu;

“Belediyenin, yani milletin parasını parti iktidarında kullandınız mı, kullanmadınız mı? Neden lafı dolandırıyorsunuz! Belediye parasıyla parti iftarı vermek neymiş Allah katındaysa kul katında da hesabını vereceksiniz. Milletin parasıyla nutuk atacaksınız. Haram zıkkım olsun!” diyerek belediye parası ile parti iftarı vermek iddialarını bir kez daha dillendirdi.

İYİ Parti TBMM Grup Başkanı, Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu da;

“Kamu malıyla parti iftarı olursa, biz de yaparsak yazıklar olsun. Kamu malıyla ona buna peşkeş çekersek, bunu biz de yaparsak yazıklar olsun. İktidar şunu yapıyor; Muhalefete muhalefet ediyoruz deyip muhalefete ayar veriyor. Saray yaşamı farklı bir evrendir. Türkiye için kim derse ki ‘yanlış yönetiliyor’, bu yanlıştır. ‘Türkiye yönetilmiyor, sürükleniyor’ diyen doğru söylüyor” diyerek Türkoğlu’na iddiasında destek verdi.

Tatlıoğlu’nun bayramlaşma konuşmasında “Allah bize iktidar nasip ederse, Balat’taki ana demiryolu istasyonuna Kemal Demirel istasyonu adını verelim” fikrini öne sürdüğü bölüm salondan büyük alkış aldı.

Kısaca özetlersek; iktidar partisi bayramlaşmada beklediği ilgiyi göremedi, muhalefet temkinli olmak gerektiğinin altını çizdi, altılı masa üyelerin yerelde dağınık bir görüntü verdi, bayramlaşamadı.

Tüm bunlar demek oluyor ki; önümüzdeki süreçte siyaseten çok farklı hamleler görebiliriz.

HABERLER