Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bir ödül binbir soru…

Bursa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, aralık ayında gerçekleştirilecek 5. Yenileşim Ödül sürecine Bursalı firmaları katılmaya çağırdı.

BUSİAD Evi bahçesinde düzenlenen basın toplantısına ben de dahil oldum ve bir süredir;

Bursa bir sanayi şehri midir, yoksa tarım şehri midir, o da olmazsa bir turizm şehri midir, belki de hepsinden biraz biraz ve hiç birisidir aslında…” karmaşasına bir açıklama bulabilir miyim ümidiyle dinledim BUSİAD yönetimini.

Yenileşim Ödülü’nün de verileceği ve bu yıl 12’incisi gerçekleştirecek Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu’nun mottosunun “Sürdürülebilirliğin DNA’sı” olduğunu söyledi BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar.

BUSİAD olarak Bursa’mızın tarım, turizm ve sanayi sektörleri arasında dengeli bir büyüme içinde olması gerektiğini her yerde vurguluyoruz” sözleri anlamlıydı. Hatta üstüne yapılan;

Bursa’nın aynı zamanda bir tarım kenti olduğu gerçeğini unutturmak istemiyoruz. Tarım, turizm ve sanayinin birbirlerinin alanlarına müdahale etmeden gelişmesinden yanayız. Bu anlayışın sürdürülebilirliğin de temeli olduğunu düşünüyoruz. Bugüne kadar yapılan hataları sürdürmemek için artık tüm Bursalılar olarak kendimize kalıcı yol haritaları çizmeli, hedefler belirlemeli, bu hedefleri benimsemeli, içselleştirmeli ve bu hedeflerden sapmamalı, vazgeçmemeliyiz!” uyarısında bulundu BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı.

Oysa daha çok kısa bir süre önce BTSO tarafından düzenlenen toplantıda sanayinin ön planda olduğu bir konuşma dinlemiştik. Şehrimizin yeni sanayi alanlarına ihtiyaç duyduğuna önemli bir vurgu yapılmıştı BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay tarafından.

Elbette bu konu soruldu BUSİAD Başkanına.

Şehrin tarım, turizm ve sanayi ile birlikte üçlü bir sacayağına oturtulması gerektiğinin altını çizen Küçükkayalar;

“Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 2040 çevre planı var. Bu planda her alan kendisine yer bulabilmeli ve sınırları doğru bir biçimde çizilip, aşılmamak üzere bir kurala kaideye bağlanmalı. Bursa’da sanayiyi yok sayamayız, ama tarımı ve turizmi hiçbir biçimde yok sayamayız!” diyor.

Peki, yeni sanayi alanlarına ihtiyaç var mı bu şehirde?

Bir kere ‘eski sistem sanayiler için yeni sanayi bölgeleri oluşturmaya gerek var mı?’ sorusu akıllarında dolaşıyor BUSİAD yönetiminin. Bunun yanında, ‘sanayi bölgeleri şehir dışına taşınmalı mı, taşınsa nasıl bir yöntem izlenmeli, sanayiden boşalan alanlar nasıl değerlendirilmeli?’ soruları da akılların bir köşesinde.

2019 yılında yaptığımız çalışmamızda 24 milyon metrekare sanayi alanı bulunduğunu tespit etmiştik. Bunu güncellemek için yeni bir çalışma başlattık. Her üç alan için de gruplar kurduk ve çalışmalar yapıyoruz. Çalışmaların sonucunda elde ettiğimiz verilerle şehrimizde nasıl bir planlama yapılması gerektiği konusundaki fikrimizi açıklayacağız.” diyor Buğra Küçükkayalar.

Anlaşılan o ki, yakın bir gelecekte BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın düzenlediği gibi bir sunum da BUSİAD’dan gelecek.

Bir görüş şehrin içinde kalmış olsa dahi, hali hazırda var olan sanayi bölgelerinde boş alanların olduğu iddiasında bulunurken; bir diğer görüşün sanayiyi şehir dışına almak istemesi, kafalarda karışıklık yaratıyor.

Sanayi bölgelerinin tamamının şehir dışına taşınması demek, sanayi bölgelerinde çalışan insanların da şehir dışına taşınması demek. Bu ne demek? Yeni konutlar, çarşılar, pazarlar, okullar, camiler… demek. Şehrin dışına yeni bir şehir kurulması demek…

Yeni şehrin kurulacağı bu alanlar tarım alanı mıdır?

Şehrin yarısını şehir dışına taşıyacaksınız neredeyse… Peki, boş kalan yerler ne olacak bu durumda?

Çooookkkk… soru var bu konuda sorulacak.

BUSİAD’ın 5. Yenileşim Ödülüne başvuru için son tarih 10 Haziran Cuma. Yenileşim ruhunu yansıtan bir şekilde tasarlanan ödül heykelciğinin de bir özelliği var, Bursa için tarihi bir anlam ifade eden Dua Çınarı’nın kalan son parçalarından yapılmış kendisi.

“Sürdürülebilirliğin DNA’sı” mottolu bir yarışma için çok anlamlı bir ödül bence.

HABERLER