Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bozbey’in ilk ve en büyük sınavı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in seçim sürecinde yaptığı konuşmalarda sıklıkla dile getirdiği konulardan biri, Bursa’nın yeterince sanayi bölgesine sahip olduğu konusuydu. Daha fazla sanayi bölgesi açmak yerine, katma değeri yüksek ürünlere yönelen sanayileşmeyi teşvik etmek ve tarım, turizm, kültür kenti olma yolunda ilerlemek, bunu yaparken de kentsel dönüşümün ivedilikle çözülmesi gereken bir sorun olduğunu atlamadan yola düşmek, Bozbey’in planı.

En azından benim bunun dışında bir gelişmeden haberim yok.

Şimdi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in ilk ve en büyük sınavı konusuna gelebiliriz. Tüm bunları gerçekleştirmek ve daha fazla sanayi bölgesi oluşturmamak gibi bir hedefi varsa Bozbey’in, elini çabuk tutmalı.

Büyükşehir Belediye kadrolarını oluşturmak için ince elenip sık dokunduğunu, bu nedenle de sürecin biraz yavaş ilerlediğini biliyoruz, ancak durumdan faydalanmak ve yarım kalan işlerini tamamlamak isteyenler çok.

Seçimin hemen ardından Ankara yollarına düşülmüş ve Bursa’nın hali hazırda bir ‘şehir anayasası’ kapsamında büyük ölçekli planı olmadığından, merkezi hükümet tarafından planlanabilecek şehirler arasında yer aldığından verilen sözlerin tutulması adına hareket geçilmiş bile.

Daha önce defalarca yazdığım konudan, Kestel ve Yenişehir arasındaki Kestel ilçe sınırlarında kalan Soğuksu da yapılması planlanan Doğu TEKNOSAB projesinden bahsediyorum elbette.

Ben yazmaktan usandım, planı askıya çıkarıp çıkarıp indirenler bu işten usanmadılar.

Eee… Usanılacak gibi de değil. Az buz bir ranttan bahsetmiyoruz burada.

Bursa’da rantın sadece Nilüfer bölgesinde döndüğünü düşünenler yanılıyor. Eğer kullanmayı bilirseniz, yani biraz uyanıksanız, ki karşımızdaki kişiler biraz uyanıklar, şehrin taşı toprağı altın artık!

Seçimin ardından harekete geçeceklerini tahmin ediyordum ve bu konuda uyarı mahiyetinde bir yazı da yazmıştım öncesinde. Ancak seçimin ardından Pazartesi günü planın bir kez daha askıya çıktığını Yüksel Baysal’ın köşe yazısında okudunuz ilk.

Seçim öncesinde şöyle bir enstantane yaşamıştık; dönemin Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır ile program yapmak üzere sözleşmiştik, Tanır’ın stüdyoya geleceği gün ise Doğu TEKNOSAB projesi planının Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından askıya çıkarıldığını öğrenmiştim. Gerçek ve isabetli bir tesadüf oldu benim için. Konuyu programda da konuştuk. Program sonrasında Önder Tanır’ın da müdahalesi ile planlar askıda sadece bir gün kaldıktan sonra kaldırılmıştı. Meselenin seçim sonrasına ertelendiğini ise konuyla ilgilenen herkes biliyordu artık.

Malum, Önder Tanık AK Parti’nin Kestel Belediye Başkan adayı olarak gösterilmedi. Fakat Kestel’e bir borcu olduğunu düşündüğünden, Kestel’in yeni bir sanayi bölgesi ihtiyacı olmadığına, aksine şehrin merkezinde kalmış sanayi bölgesinin şehrin dışına taşınması gerektiğine olan inancından, Yeniden Refah Partisi’nden belediye başkan adayı oldu.

Tanır yarışı kazanamadı, ancak yarışı kazansaydı mücadele edeceği en önemli konu bu olacaktı. Bunu defalarca konuştuğumuzdan, bu sabah yaptığımız telefon konuşmasında bir kez daha ele aldığımızdan gayet iyi biliyorum.

Dile kolay 2 bin 200 hektarlık bir ranttan bahsediyoruz!

Bursa’daki 17 OSB’nin yarısı kadar bir alana denk geliyor bahsettiğim rakam. Kestel’in beşinci OSB’si olacak eğer plan onaylanırsa.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin bundan iki yıl önce yaptığı açıklama esnasında bölgenin tarım arazisi olduğunu görmüştük.

Şehrin havası en kirli iki ilçesinin Kestel ve Nilüfer olduğunu biliyoruz. Bursa’nın sanayi bölgeleri açısından en yoğun iki ilçesinin havası en kirli ilçeler olması şaşırtıcı değil elbette. Şimdi Kestel’e yeni bir sanayi bölgesi daha eklenmek isteniyor.

Daha doğrusu yeni iki sanayi bölgesi eklenmek isteniyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin eski başkanı Alinur Aktaş’ın veda toplantısında dile getirdiğine göre BTSO ile bir uzlaşmaya varılmış ve şehrin batısına bir KOBİ OSB, doğusuna bir KOBİ OSB ve yine şehrin doğusuna bir TEKNOSAB yapılmasına karar verilmiş.

Kime sorulmuş da karar verilmiş?

Belli değil.

Veda toplantısındaki açıklamaya göre sanayicilerin talepleri bu yöndeymiş.

TOKİ’den sanayi bölgesi kurmak için kamulaştırma yapmak konusunda vekalet alan sanayicilerin bir kooperatif kurdukları ve bu vekaletle kamulaştırmalara devam ettiklerini biliyoruz.

Tanır’ın aktardığına göre;

Yaklaşık 2 yıl önce tarlaların dönümünü 50 bin liradan alan sanayiciler, şimdi aynı tarlaları satışa çıkarsalar dönümüne 1 milyon lira istiyor!”

Dikkatinizi çekerim; bölge daha sanayi arsası vasfına sahip olmadı. Asıl değer artışı bu plan onaylandığında yaşanacak. Yukarıda rakamları verdim. Varın aradaki karı siz hesaplayın.

Sanayicilerin neden bu sanayi bölgelerine ihtiyaç var dediklerini de anlamışsınızdır herhalde!

Şimdi gelelim Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından askıya çıkan planı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in durdurup durduramayacağına…

Bozbey’in Ankara’dan böylesine baskıcı bir tutumla şehre dayatılan ve şehrin dinamikleri tarafından da irdelenmeden uygulamaya koyulmaya çalışılan bir plan için tüm sivil toplum kuruluşları ve akademik odalar ile birlikte hızla hareket ederek tepkisini ortaya koyması, gerekirse CHP Genel Merkezini de işin içine dahil edeceği bir eylemlilik planlaması gerekiyor.

Eee… Ülkenin yeni gözbebeklerinden birine belediye başkanı olmak kolay değil, temiz çevre, temiz hava, planlı şehir vaatlerinin altını doldurmak için ilk ve en önemli sınavlardan biri tam da önümüzde duruyor.

Hepimize kolay gelsin…

HABERLER