Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bu proje vezir de eder, rezil de…

Bursa’nın yerel siyasetten çok daha önemli sorunlarını bu aralar biraz aksattık gibi sanki…

Uzun süredir üzerinde yoğun biçimde çalışılan bir projeden, eğer doğru yönetilirse, eğer vatandaşın gönlü kırılmadan yapılması başarılabilirse, önümüzdeki dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturacak ismin yıldız projesi olacak bir adımdan bahsediyorum.

Altıparmak-Çarşamba kentsel dönüşüm projesi

10 Ocak vesilesi ile görüşme şansını bulduğum ve tüm bu çalışmaların içinde, hatta tam ortasında olduğunu bildiğim İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ülkü Küçükkayalar’a da elbette ilk olarak bu konuyu sordum.

Karşıdan bakıp, ‘Bir büyük depremde bu sokaklara girmek bile haftalar alır’ dehşetindeki cümleyi kurduracak dar sokakların etrafında, bitişik nizam sıralanmış evlerin büyük bölümünün depreme dayanıksız binalardan oluştuğunu düşünürsek, Altıparmak ve Çarşamba aksının kentsel dönüşüm için acil kodu ile uyarı verdiğini kabul etmemek safdillik olur.

Hal böyle olunca Bursa Büyükşehir Belediyesi ve akademik odalar arasında imzalanan bir protokolle bölgenin kentsel dönüşümü için düğmeye basılmıştı. Sonrasında ise Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ‘yıl sonu itibariyle ilk kazmayı vuracağız’ açıklamalarına İKK Sekreteri ve Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek’ten, ‘Biz daha bölge için bir rol biçme, bir hikaye yazma aşamasındayız. Bu iş öyle oldubittiye getirilecekse, kentsel dönüşüm yerine bina yenileme yapılacaksa, akademik odalar böyle bir noktada durmaz’ demiş ve işler biraz daha ince elenip sık dokunarak ilerleme yoluna girmişti.

Şimdilerde her hafta yapılan toplantılarla hikayesi oluşturulan Altıparmak-Çarşamba bölgesinin Bursa’daki rolü, kentsel dönüşümle birlikte turistik ve ticari alan ağırlıklı olacak. Elbette konutlar da mevcut, ancak şimdiki gibi sadece konut ağırlıklı bir yaşam alanından söz edilmiyor artık.

Öyle tek bir caddenin tüm yükü taşıdığı yapılanmayı da aklınızdan çıkarın. Ulaşım konusu özel olarak ele alınıyor ve ana caddenin dışında alternatif yollarla yük azaltılmaya, daha doğrusu dağıtılmaya çalışılıyor.

Amaç şimdiye kadar hep bina yenileme biçimiyle ilerleyen projelerin dışında, gerçek bir kentsel dönüşüm gerçekleştirebilmek. 820 dönümlük bir adadan bahsediyoruz. Bursa’nın merkezinde, Hanlar Bölgesi, Kapalı Çarşı ve Tophane gibi tarihi ve turistik alanlara komşu, aynı zamanda Merinos AKKM ve Kültürpark ile çevrelenmiş kongre ve kültür merkezi yakınlığı da mevcut.

Lokasyonun zenginliği zaten tartışma götürmez. Burada tartışılması gereken tek bir nokta var. Yerinde bir dönüşüm olmayınca, konut sayısının, dolayısıyla bu bölgede yaşayacak insan nüfusunun düşeceği hesaplandığında, bölgeden ayrılması gereken vatandaş nereye gidecek?

Vatandaşın depreme dayanıklı binalarda yaşaması mutlak gerekli, kentin kendi ihtiyacına yönelik alanlarının yaratılması ve estetik ile birlikte ulaşım sorunlarına da çözüm bulacak alternatiflerin oluşturulması fikri harika…

Benim aklıma takılan tek bir nokta var; ‘sade vatandaş nereye gidecek?’

default

Tüm kentsel dönüşüm projelerindeki ana sorun burada da devreye giriyor ve kamucu politikalar ışığında yürümek zorunluluğu bir kez daha gündeme geliyor.

Bu noktada projeyi sürdürmek adına Bursa Büyükşehir Belediyesi koltuğuna oturacak ismin dikkat etmesi gereken husus vatandaşla uzlaşma ve bu uzlaşma sonrasında şehir içinde dağılacak olan mahalle nüfusunun konut fiyatlarında yaratacağı etkinin ortadan kaldırılması.

Yapılacak olan en doğru hamle, belediyeye ya da hazineye ait konut yapılması uygun bölgelerde rezerv alanlar oluşturmak gibi görünüyor. Böylece hem vatandaşın ikna edilmesi daha kolay olur, hem de Altıparmak-Çarşamba aksından göç edenlerin konut satış fiyatları ve kiralardaki artışa yansıması ortadan kalkar.

Elbette bahsettiğim şeyi gerçekleştirmek hayli zor. Sadece belediyenin değil Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın da imkanlarının kullanılmasıyla ancak altından kalkılır böyle bir çalışmanın.

Proje büyük, çok büyük…

Hedefler güzel, çok güzel…

Amaç iyi, hatta çok iyi…

Fakat çok iyi planlanması, çok iyi yönetilmesi, çok güzel diyalog kanallarının oluşturulması gereken bir işten bahsediyoruz…

Kısacası, Altıparmak-Çarşamba Kentsel Dönüşüm Projesi önümüzdeki dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanını vezir de edebilir rezil de…

HABERLER