Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

CHP’de isimler belli, sıra diğer partilerde

Hala adaylarının belirlenmesi için büyük sancılar çekilen, belki de ülke tarihinin en ilginç yerel seçim sürecinin sadece siyasi partiler ve adaylar açısından enteresan işlediğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz diyebilirim.

Bu seçimin başka seçimlere benzemeyeceği, seçmenin de faydacı bir bakış açısı ile adaylara yaklaşacağının ilk işaret fişekleri akademik odaların çekişmeli seçimlerinde tercih edilen taraflara bakıldığında belli oluyor.

İnşaat Mühendisleri Odasında seçimin Çağdaş Grup tarafından kazanılmasını değişimin ilk ayak sesi olarak değerlendirdiğim yazımdan yola çıkarsam, yeniden Çalışma Grubuna geçen yönetimin de bana değişim hevesinin sönmeye başladığını söylemesi gerekir.

İddia ediyorum ki, bu kez ‘adaya değil partiye oy vereceğim’ yönelimindeki seçmenlerin sayısı ciddi biçimde düşecek, hatta kendisini dinlemeyerek aday belirleyen partiye kızgınlığın seçmenler arasında oy kullanmaya gitmeme biçiminde bir tepkiyi de doğurması çok mümkün.

İnsanlar kızgın, insanlar dertleriyle öylesine meşguller ki, atadan dededen kalma parti tutma telaşlarına, futbol takımı destekler gibi parti adayı destekleme girişimlerine prim verecek durumda değiller.

Hasılı kelam, yazarınız der ki, seçmenlerin oy verme tercihleri de değişikliğe uğrayacak bu seçimde, seçimlere katılma oranları da

Seçmene yönelik bu analizi bir yana bırakırsak, tüm bu analizlerden ari, parti içi dengeleri korumak üzerine kurulu bir sistemin bozulmaması çabasıyla adaylarını belirlemeye çalışan CHP Genel Merkezinden Bursa da önemli bir haber bekliyordu bu akşam için.

Malumunuz CHP Genel Başkanı Özgür Özel ‘ön seçim’ diyerek oturduğu başkanlık koltuğundan verdiği karar ile ön seçimin yerel seçimler için uygulanamayacağına kanaat getirmiş, dolayısıyla partinin içi hallaç pamuğuna dönmüştü hanidir.

Şimdiye kadar uzun süredir elinde tuttuğu belediyelerdeki adaylarını sorun yaşanmadığı takdirde değiştirmeme yoluna giden, bu noktada risk almayarak aday tercihinde AK Parti ile benzer bir tutum izleyen CHP Hatay’da verdiği yanlış aday kararının halktan ciddi tepki almasının da etkisiyle olsa gerek bugün toplanan MYK’da adaylar konusunu ince eledi sık dokudu.

En büyük sorunları Bursa Büyükşehir Belediyesi ile koordineli çalışmak konusunda yaşayan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, çok bastırdı yeniden aday olmak için, fakat iki dönem süren belediye başkanlığının esneme payı olmadan devam etmesinin Mudanya için mümkün olmadığı ortadaydı.

Kendisine yöneltilen en büyük eleştiri ise Büyükşehirdeki meclis toplantılarına dahi katılmıyor oluşuydu.

Parti değiştirme kararı verdi.

Bir yanıyla eğitim, diğer yanıyla inşaat sektörünün içinde yer alan Deniz Dalgıç’ın adaylığının onaylanması Mudanya’ya ne kazandıracak, ne kaybettirecek, daha doğrusu seçimi kazandıracak mı kaybettirecek mi hep birlikte göreceğiz.

Dalgıç’ın Norm Haber’i ziyareti sırasında Mudanya’daki ve Bursa’daki pek çok aileye eğitimciliği sıfatıyla dokunduğunun altını çizmesi tanınan ve sevilen kişiliğini vurgularken, ‘Mudanya’ya yepyeni bir vizyon kazandırmak istiyorum, inşaat mühendisliği eğitimimi Mudanya için kullanmak istiyorum’ sözleri de seçimi kazanması halinde Mudanya’nın eski Mudanya olarak kalmayacağının altını çiziyordu.

Gemlik’te de başkanın değişmesi yönünde talepler yüksekti. Biz Mehmet Uğur Sertaslan’ın yerine bir kadın belediye başkan adayı düşünülür ve bir ihtimal, Zeynep Akış Serintürk’ün tercih edilir diye beklemiştik. Parti Meclisi’nden Şükrü Deviren kararı çıktı. ‘CHP için sallantıda olan Gemlik bu karar ile kurtulabilecek mi?’ bu sorunun yanıtını bize zaman verecek gibi…

Gelelim CHP’nin Bursa’daki kalesi Nilüfer’e…

Bursalılara değerli bir şehircilik sunan, bunun karşılığında da ederi giderek artan Nilüfer adaylık yarışındaki en gözde ilçe oldu.

Bir yandan Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, diğer yanda Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve son olarak akademik oda temsilcileri Nilüfer’in bundan sonraki kaderini yazacak başkanın belirlenmesi konusunda söz sahibi olmak istediler.

Turgay Erdem adaylığını açıklarken, Mustafa Bozbey desteklediği aday adayları ile sık sık ziyaret etti genel merkezi. Şadi Özdemir de Bozbey’in desteğini alan adaylar arasındaydı. CHP Genel Merkezi tercihini Özdemir’den yana kullandı.

Tüm adaylara ve seçmenlere hayırlı olsun…

İşin bundan sonraki kısmı biraz siyasi analiz, biraz da seçmen tercihlerine yönelik tahminlere kaldı.

Adaylarını açıklamak için CHP’nin aday açıklamasını bekleyen siyasi partiler bugün itibariyle yol alır ve artık seçim havasına girmeye başlarız, aday çekişmelerinden sıyrılıp şehri yönetmeye talip olanların projelerini konuşuruz umarım.

Bursa çok sorunu olan, sorunları kronikleşmiş bir şehir, bakalım bu sorunlarla başa çıkmaya talip olanlar bize nasıl çözümler sunacaklar.

 

HABERLER