Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

CHP’de seçim süreci çetin geçecek

Cumhuriyet Halk Partisi’nde kurultay sürecinin kaçınılmaz olduğunu, çünkü örgütün çok uzun zamandır delege seçimlerinden tutun da ilçe kongreleri ve il kongreleri ile birlikte büyük kurultaya kadar gitmek için beklediğini daha önceki yazılarımda belirtmiştim.

Dün akşam saatleri itibariyle CHP kurultay takvimini açıkladı.

Takvime göre, delege seçimlerinin de yinelenecek olması örgütün en çok istediği alt başlıklardan biriydi. Bence iyi de bir gelişme olarak yorumlanabilir.

Böylece parti içinde sürekli tekrarlanan, ‘Mevcut delege yapısı ile Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına Atatürk çıksa seçilemez…’ kabilinden söylemlerin Kılıçdaroğlu’nun yönetici yapısına zarar vermesinin de önüne geçilmiş olur.

Biz belki Bursa kulislerinden alıyoruz bilgileri, ama bu bilgilerin ülke genelindeki tüm örgüt yapılarına uyarlanması mümkün, zira istenen, değişimin gerçekçi ve kökten olması.

Mevcut yapı sadece seçmenin üzerinde değil partililerin üzerinde de yinelenme ihtiyacını hissettiriyor anlaşılan.

Değişim çağrısını ilk dillendiren ve ardından ‘genel başkanlığa mı oynuyor?’ soruları ile ismi sıkça konuşulan kişi olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün yine dikkat çeken açıklamalar yaptı. Öne çıkan birkaç cümleyi alıntılamadan genel siyasete ilişkin yazmak çok doğru olmaz.

9 yılda 3 kez cumhurbaşkanlığı seçimi kaybettik. Bu seçimden sonra da aynı şeyleri yapıp yol yürüme gafletine kapılamayız…

Genel merkezinden, en ücradaki örgütüne kadar muhasebe şart…

Değişim anlayışını en güçlü şekilde talep eder durumdayım. Yoksa değişimin bir kurul, heyet değişimi ile olmayacağını hepimiz biliriz. Değişim ihtiyacını ben tariflemiyorum, toplum istiyor. Kulak tıkayarak yol yürümek olmaz. Her kesimin ne istediğini anlamamız şart…

İdeallerim uğruna her hususta görev almaktan asla çekinmem. Demokrasinin bir neferi olarak her kavrama dönük mücadeleyi en üst seviyede vereceğim. Konuştuğumuz şeyler bunlar, süreci takip ediyorum…”

Kaybedenin gitmesi gerektiğinin altını çizen ilk cümlenin ardından gelen cümlelerin hepsi değişime kulak tıkamanın ya da küçük birkaç taşı oynatıp binayı yeniden inşa ettiğini düşünmenin anlamlı olmadığının altını çiziyor.

Anlaşılan o ki, önümüzdeki süreçte Ekrem İmamoğlu’nu CHP’nin genel başkan adayı olarak göreceğiz.

Bu kısımda akılları karıştıran hususlar da yok değil.

Siyasi yasak meselesi, İBB’nin yönetiminin ne olacağı meselesi, önümüzdeki yerel seçimlerde sürecin nasıl işleyeceği meselesi gibi…

“Kervan yolda dizilir, bu süreçler kolay şekilde çözülür ve karara bağlanır. Mühim olan değişimi gerçekleştirmek…” diyor İmamoğlu.

İmamoğlu’nun bu çıkışına karşılık CHP, yeni MYK üyelerinin ortak mutabakatıyla tüzükte değişikliğe giderek milletvekili adaylarının artık ön seçimle belirlenmesine karar verdi.

Bu kararla ilgili söyleyebileceğim tek bir şey var, ‘Kendi üyelerinin bile içine sinmeden oy verdiği listelerden CHP’nin kurtulma ihtimali nihayet doğmuştur…’

Ancak bir yerlerde hala bir hata yapıldığı kanaatindeyim.

Partinin Sosyal Medya Yönetiminden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem de bugün bir basın açıklaması yaptı ve bahsettiğim ön seçim kararını duyurdu. Duyuruyu yaparken kurduğu cümle ilginç bir biçimde başlıyordu;

Sayın Genel Başkanımızın takdiriyle Genel Merkezimizde çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz…”

Bu cümleden yola çıkarak söyleyebileceğim tek bir şey var, kazanana benzemeye çalışmak muhalefete kaybettirecektir.

Aman ha, bu yanlışa düşülmesin…

Çünkü bir ürünün aslı varken, taklitlerine kimse dönüp bakmaz. Hadi baktı diyelim, onun taklit olduğunu her biçimde bilir. CHP’de son dönemde duymaya başladığım cümle girişi olan “Sayın Genel Başkanımızın takdiriyle…” biçimi bence hiçbir CHP’linin içine sinmez.

Bu arada şunu da belirtmek lazım, Bursa CHP örgütünde değişim rüzgarları pek çok yere göre daha çetin esiyor. Delege seçimlerinde başlayacak mücadelede de gözlemleyeceğimiz önemli bir ayrıntı var ki, o da şudur; CHP’nin Bursa’daki eski ağır topları, yeni parti yapısına küskün isimler bir kez daha partilerinde görev almak üzere hazırlanıyorlar.

Bundan sonraki süreç çok daha çekişmeli geçecek, ama ortaya herkesi kucaklayan bir CHP çıkacak diye düşünüyorum…

Bırakın Allah aşkına şu ‘takdiriyle, tensipleriyle…’ gibi lafları. CHP’de öneriler olur, öncülükler olur, uyarılar olur…

Halka inmenin yolu buradan geçmiyor…

HABERLER