Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Covid oldum, şok oldum!

Pandemi sürecinin başından bu yana ben önde, Covid arkada bir köşe kapmaca yaşadık adeta. İşim gereği çeşitli kalabalık ortamlarda bulunmak zorunda olan, ulaşımda toplu ulaşımı kullanan biri olarak, zaman zaman yaptırdığım testlerin sonucu hep negatif çıktığından ‘Covid olmadım’ diyebilirim ve bence çok da iyi dayandım.

Sonra ne mi oldu?

Sürpriz…

Covid bizim evimize de uğradı.

Boğazımda bir ağrı, yüzümde yanma, sırtımda ve belimde hafif ağrı, zaman zaman yükselen ateş derken tuttuk Bursa Şehir Hastanesi’nin yolunu.

Maksat, test yaptırmak.

Aklı başında her insanın böyle davranması gerektiğini düşünüyorum. Bu hastalığın kimde nasıl seyredeceği, nasıl sonuçlara sebep olacağı pek de öngörülemediğinden, önden tedbirli olmak kritik.

Yani kimse kimseyi bile bile hasta etmemeli!

Yolu kendisinden daha pahalı şehir hastanesini tercih ettik test yaptırmak için, çünkü bize en yakın hastane orası.

Acilden giriş yapıp, meramımızı anlatıp muayene kısmına geçtik. Sadece bir doktorun çalıştığı acil muayenede biraz sıramızı bekledik. Bu esnada çocuğunun kolunu alçıya aldırmak için gelmiş olan bir vatandaşın küçük çaplı bir hekime şiddet vakası yaşatmasını izledik (Küçük çaplı diyorum, çünkü güvenlik görevlilerinin müdahalesiyle olay hemen kontrol altına alındı. Malum meselenin böyle noktalanmayan pek çok örneği var!)

Sıra bize geldi, yine halimizi anlattık, test yaptırmak istediğimizi söyledik. Acilde görevli doktorun bizi numune alınması için bir laboratuvara yönlendireceğini düşündüm, çünkü daha önceki deneyimlerimde öyle oluyordu. Bu kez doktor hanım aldı tahlil için gerekli numuneleri.

Kafamda pek çok soru oluşturan bu sınırlı kadrolu muayene ve test yaptırma süreci ile ilgili Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Tufan Kumaş ile konuşmak için can atıyordum hastaneden çıkarken.

Şehir Hastanesi’nde acil serviste neden tek doktor çalıştığı en çok merak ettiğim konuydu. Doktor sayımızdaki azalma mıydı bunun sebebi?

Bilemiyorum!” dedi Tabip Odası Başkanı. “Çok sayıda istifa eden doktorlarımız var. Biz bununla ilgili detayları istiyoruz, ama Sağlık Bakanlığı bizimle paylaşmıyor!”

Nasıl yani?

Bu şehirdeki, bu ülkedeki istifa eden doktor sayısını Sağlık Bakanlığı gizli bilgi olarak elinde mi tutuyor?

Sorun şu ki, bulgular artıyor, ama elimizde bilgi yok. Covid konusunda da bilgi alamıyoruz Sağlık Bakanlığı’ndan. Gözleme dayalı olguların arttığını söyleyebiliyoruz. Şu anda da aynı şey devam ediyor.

Takip bırakılmış durumda ve bu tehlikeli bir şey! Pandemi bitmedi! Takip ederseniz haberdar olursunuz ve önlem alırsınız. Biz ne noktaya gelince önlem alacağız? Kötü sonuçlarla karşılaşabiliriz önlem almazsak!” diyor Dr. Tufan Kumaş.

Akıl almaz enflasyon rakamları ile hepimizin gönlüne taht kurmuş olan TÜİK’in halen ülkemizdeki 2020 ölüm sayısını açıklamadığını belirten Kumaş;

Açıklamadılar, çünkü ölüm sayısındaki artış ile ‘Biz pandemide çok başarılıydık’ tezi biraz sallanmaya başlayacak. Bunu ne zamana kadar saklayacaksınız? Pansuman tedbirlerle ilerleyemeyiz. Hastalık çok mutasyon geçiriyor. Yarın öbür gün kötü sonuçlarla karşılaşabiliriz!” diyerek uyarıyor bizleri.

Bu arada Sağlık Bakanlığının haftalık Covid-19 verilerine göre, 13-19 Haziran’da 10 bin 954 kişinin testi pozitif çıktı, 19 kişi hayatını kaybetti.

Yani, haziranın ilk yarısında 7 bin 500 civarında seyreden haftalık vaka sayılarında, bu hafta yaklaşık yüzde 50 artış hesaplandı.

Anlayacağınız, önce Covid oldum, sonra da işittiklerim karşısında şok oldum!

HABERLER