Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Dündar kendinden emin

Başkan adaylarının belirlenmesi sürecinde en çok konuşulan isimlerden biri Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’dı malumunuz. Üç dönem kuralına takılan Dündar’ın aday gösterilmeyeceğine yönelik tahminler ağırlıklıydı, biz de bu tahminlerden yola çıkarak oluşan kulislere yer vermiştik yazılarımızda basın mensupları olarak.

Sonuçta bugün geldiğimiz noktada, üç dönem kuralının esnetildiği ender belediye başkan adaylarından biri duruyordu karşımızda. ‘Gerçek Belediyecilik’ mottosu ile oluşturduğu projelerini anlatmak için kürsüye davet edilen Dündar, Türkiye’nin en kalabalık 5. ilçesini, nüfus bakımından 56 ili geride bırakan Osmangazi’yi yönetmeye bir kez daha aday olduğunun altını çizdi.

Gerçekten de öyle, kolay değil Osmangazi gibi bir ilçenin yöneticiliğini yapmak. Zaten yerleşmiş bir yapı, bu yapının yer yer demografik bozulmalara uğrayan bölgeleri, mevcut sorunlar, sorunların çözümü için manevra kabiliyetini daraltan alanlar, depremsellik gerçeği, bu gerçeği bertaraf etmek adına atılması gereken adımlara lazım olan cesaretin bir vücutta toplanması şartı, tüm bunları yaparken de eski şehir dokusunun, tarihi mirasın ön plana çıkarılması için gerekli çalışmalara ağırlık verilmesi ve ısrarla tarihi mirastan vazgeçilmemeye çalışılması…

Daha çok, daha uzun bir sıralama yapmak da mümkün. Burada keseyim de yazdıklarımın anlamı kaybolmasın istedim.

Şimdiye kadar yaptıklarını ve bundan sonra yapacaklarını uzun uzun anlattı Osmangazi Belediye Başkanı ve AK Parti Osmangazi Belediye Başkan Adayı Mustafa Dündar.

Hizmetler ve projeler hakkında yapılan konuşmaları hızlarına yetişmeyi bir türlü başaramadığım genç meslektaşlarım uzun uzun metinler halinde yazdılar ve siz zaten çoktan okudunuz. Benim dikkat çekmek istediğim en önemli olarak da gördüğüm konu başlığı elbette pek çok kesimin ‘Depreme dirençli kent’ diyerek isimlendirdiği, net cümlelerle söylemek gerekirse; ülkemizde beklenen depremlerden sağ çıkmaya yönelik projeler olarak ifade edilebilecek olan çalışmalar.

“Dirençli şehirler, yine en önemli konu başlığımız olacak. Soğanlı Kentsel Dönüşümün’de toplam 50 bini aşkın sağlam konut inşa ettik. Yeni dönemde yerinde ve güvenli dönüşüm gerçekleştireceğimiz 11 ayrı lokasyon belirledik” dedi Dündar.

Siz sormadan ben söyleyeyim bu lokasyonların arasında Altıparmak-Çarşamba çöküntü bölgesi yok. Bu bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarını Bursa Büyükşehir Belediyesi yürütecek…

Teknolojik altyapıya sahip afet koordinasyon merkezi ve kent afet yönetim birlik haritası da aynı işe yarayacak, yani olası bir deprem durumunda insanların sağ kalmasına yardımcı projeler arasında. Toplanma alanlarının sayısının 500’e çıkarılacağını da müjdeleyelim. Benim bu konudaki önerim toplanma alanlarının dijital ortamda da görüntülenebildiği ve dolayısıyla vatandaşların istedikleri taktirde bilgisayar ya da telefonlarından evlerine en yakın afet toplanma merkezini bularak bir ihtiyaç halinde nereye gideceklerini önceden bilmeleri olur, çok da yararlı olur.

Hakkını teslim etmek adına yazmakta yarar görüyorum, AK Partili belediyelerin Bursa’da en iyi yaptıkları işlerden biri şehrin tarihi dokusunu gün yüzüne çıkararak halkın kullanımına sunmak oldu. Osmangazi Belediyesi de bu belediyelerin başında geliyor. İşin bu kısmında turistik değer haline getirme meselesini es geçiyorum çünkü o konuda çok daha farklı fikirlerim var.

Programa dahil Eski Sanayi Bakanı ve Bursa Milletvekili Mustafa Varank’ın yaptığı konuşmaya da kısacık değinmek isterim.

“Biz çok iddialı bir siyasi hareketiz. Biz proje insanıyız, hizmet insanıyız. Cumhur İttifakı’ndan başka Türkiye’de böyle eserler ortaya koyabilecek başka bir siyasi hareket ya da bize rakip olabilecek başka bir aday bulamazsınız değerli arkadaşlar. İlçe belediyesi, büyükşehir belediyesi merkezi hükümeti bu üçlü sac ayağını bir araya getirdiğimizde işler çok daha hızlı ve bereketli olur” sözlerini şöyle bir irdeleyelim.

Belediye başkanının merkezi hükümetle ortak çalışması için aynı siyasi partiden olmasının zorunlu olduğuna ilişkin biraz da aba altından sopa gösteren bu konuşmanın siyasi argüman olarak benimsenmiş olması seçim sürecinin en hoşlanmadığım kısmı olabilir.

Hatırlatmakta yarar görüyorum, hangi siyasi partiden seçilirse seçilsin, bir belediye başkanı başkanlık koltuğuna otururken parti rozetini çıkarmalı ve yönetimine talip olduğu il ya da ilçeyi tümden kucaklamalıdır. Siyasi terbiye bunu gerektirir. Aynı şey elbette ülke yönetiminin en başındaki koltuğa oturan kişi ya da kişiler için de geçerlidir.

Şu partinin bakanı, bu partinin belediye başkanı işine girersek elimizde sonradan çözmek için çok geç kalacağımız sorunlar yumağından başka ne kalır ki…

Üstelik bir yandan ilçe belediyeleri, büyükşehir belediyeleri ve merkezi hükümetler aynı partiden olmazsa hizmet de olmaz minvalinde sözler söylerken, bir yandan da muhalefet partilerinin belediyelerini hizmet potansiyellerinin düşüklüğü konusunda eleştirmek ciddi bir çelişki yaratır, yaratıyor da.

Varank’ın;

O çok konuşulan raylı sistem projelerinin, hızlı trenlerin hepsinin tamamlandığı bir döneme giriyoruz. Farklı bir Bursa’ya giriyoruz inşallah” cümlesi de üzülsem mi, sevinsem mi bilemedim hissiyatı yarattı bende. Yine ağzına bir parmak bal çalınarak kandırılan çocuklar gibi bir kenarda oturacak Bursa ve bu şehri temsil etsin diye Ankaralara gönderdiğimiz, iktidarıyla muhalefetiyle tüm milletvekilleri ürettiğimiz katma değerin yarısını bile hizmet olarak bizim için alamayacak.

Ne acı…

Toplantının geniş katılımlısı bitince biraz daha dar katılımlı haline de davet edildik. Mustafa Dündar’ın hem sunumunda hem de basınla sohbetinde kendinden çok emin olduğunun altını çizmekte fayda var. Anket yaptırmak yerine vatandaşın nabzını tutmayı tercih ettiğini söyleyen Dündar, sahada en çok geçim sıkıntısı çeken emeklinin sorunları ile karşılaşıyor anlaşılan. Zaten ülkenin hali pür meali de bu yönde. Özellikle de ‘Sıkıntısını anlatan değil, anlatamayan emekli bizim için daha mühim’ diyor.

AK Parti’ye her defasında seçim kazandıran bakış açısı da bu bence. Derdini anlatamayan, en kıyıda köşede kalmış vatandaş ne düşünüyor, nasıl motive oluyor, mesele bunu bulup, anlayıp, çözüme kavuşturmakta.

Bursa’da nabzı tutulan emeklinin sıkıntılı hali Dündar tarafından gereken yerlere ve oradan da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletilmiş. Bakalım yapılanlar yeterli olacak mı?

2019 seçimlerinde birbiriyle yarışan iki rakip olan CHP Osmangazi Belediye Başkan Adayı Erkan Aydın ile Mustafa Dündar beş yıl aradan sonra bir kez daha karşı karşıya. Geçtiğimiz seçim döneminde yüzde 50’nin biraz üzerinde oy alarak Başkanlık koltuğuna oturan Dündar’ın bu kez hedefi yüzde 55!

Başkanların konuşmaları bitince sözü söyleyecek olan vatandaş bakalım kime ne takdir edecek…

HABERLER