Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Eczacıların da canına tak etti!

Bu köşeden sağlık sektörünün tüm sorunlarına yakından eğilen yazılar yazmaya çalışıyorum, çünkü mesele sadece sağlıkçıların sorunları olarak kalmıyor.

Sağlık alanıyla ilgili her türlü sorun hepimizi yakından ilgilendiriyor.

Eczacıların kalabalık bir heyet oluşturarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı ziyaretini konu alan yazımı da bu nedenle kaleme almıştım.

Yazımda özellikle belirttiğim nokta, görüşmenin verimsizliği ile birlikte enteresan bir biçimde yön değiştirmesi olmuştu.

Eczacılar Odası Bursa Şube Başkanı Okan Şahin yaptıkları görüşmeyi;

Biz Sağlık Bakanına dert yanmaya gittik, bakan bize daha çok dert yandı!” sözleri ile özetlemişti.

Görüşmemizde eczanelerin yaşadığı sıkıntılar ana başlıktı. Sayın Bakan; ‘Benim yapabileceğim bu kadar, daha fazlasını yapamıyorum. Sizin talebiniz haklı, ama ekonomik olarak bunun onayını çıkaramıyorum!’ dedi” diyen Şahin, Bakan Koca tarafından Ekonomi Bakanına yönlendirildiklerini söylemişti.

İlaç Fiyat Kararnamesinde, 13 yıl öncesinin koşullarına göre belirlenen fiyatların güncel duruma göre yeniden düzenlenmesi, hastaların karşı karşıya kaldıkları ilaç yokluklarının engellenmesi, eczacıların mesleki itibarlarını yeniden kazanması, ülke ihtiyacından daha fazla eczacılık fakültesi mezunu verilmesinin önüne geçilmesi gibi taleplerin olduğu liste Sağlık Bakanı tarafından haklı bulunmuş, ancak ‘elden ne gelir’ biçiminde yanıtlanmıştı.

Aldıkları yanıtlar üzerine Ekonomi Bakanından randevu isteyip vakit kaybetmektense, doğrudan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu talebinde bulunan eczacılar,  taleplerinin yanıtını beklerken, bir dizi eylemlilik içerisinde olma hazırlığında.

Anlayacağınız, eczacıların da canına tak etti artık, seslerini duyurmaya hazırlanıyorlar!

Konuyla ilgili görüştüğüm Eczacılar Odası Bursa Şube Başkanı Okan Şahin;

“Eylem tarihleri ve biçimleri konusunda Türk Eczacılar Birliği’nden net açıklamayı bekliyoruz. Pasif eylemlerden başlayıp, sesimizi duyurmaya yönelik daha net tutumlara doğru bir eylem planı yapıyoruz. İlk olarak eczanelerde vatandaşları bilgilendirmeyle başlayacağız. Vatandaşlarımıza yaşanan ekonomik sıkıntıların eczaneleri ne kadar sürdürülemez hale getirdiğini, bunun devam etmesi halinde belki de bugün geldikleri eczanelerin yarın burada olamayacağını anlatacağız.

Beyaz önlüklerimizin yakalarına siyah kurdele takarak protesto içerisinde olduğumuzu göstereceğiz. Vitrinlerimizi karartacağız. Sorunlarımızı anlatacağımız bir miting düzenleme planımız var, sonrasında da eczane kapanmalarına gideceğiz” diyerek sıraladı eylem planını.

Eczacıların Cumhurbaşkanı ile görüşme taleplerine henüz bir yanıt gelmemiş.

Doğrusu ben yakın zamanda bir yanıt geleceğini ya da yakın zamanda bir randevu verileceğini düşünmüyorum. Çünkü ülke ile ilgili bütün kararları tek tek gözden geçirmek gibi ağır bir sorumluluğu olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan giderek artan bir iş yükünün altında aslında.

Ancak Eczacılar Odası Bursa Şube Başkanı Okan Şahin bu konuda benimle aynı fikirde değil.

Benim şahsi olarak, Cumhurbaşkanı ile görüşme talebimizin kabul edeceğine yönelik umudum var. Böyle bir görüşme gerçekleştirse ve Cumhurbaşkanımız sorunlarımızın çözümüne yönelik adımlar atarsa, tüm bu eylemliliklere gerek de kalmayabilir” diyor Şahin.

Türk Eczacılar Birliği’ne üye 54 Eczacılar Odası’nın birlikte yapacağı eylemler esnasında eczanelerin kapanma sürecine geçildiğinde mutlaka nöbetçi eczanelerin bırakılacağı bilgisini de buradan paylaşalım.

Çünkü tüm sağlık çalışanlarında olduğu gibi eczacılarda da vatandaşı mağdur etmek düşüncesi yok. Sadece seslerini duyurmak istiyorlar.

NOT: Ben yazımı yazdığım süre içerisinde eczacıların eylem tarihleri ve eylemlilik biçimleri ile ilgili bir netlik henüz oluşmamıştı.

HABERLER