Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Mudanya’da neler oluyor?

Bütün gözlerin belediye meclis üyeliklerine kilitlendiği ve listelerin verilmesi ile ilgili aksaklıkları tüm siyasi partilerin pusudaki avcı gibi beklediği bir gün geçirdi Bursa siyaseti.

Akşam saatlerinde ise en çok konuşulan partilerden biri yine Cumhuriyet Halk Partisi oldu. Hep söylediğim, benimle klişe halini alan cümlemi tekrarlamakta yarar görüyorum; CHP’nin bu kadar çok konuşuluyor olması her şeyden önce parti içi demokrasi gereği tüm üyelerinin hesap sorma mekanizmasını çalıştırma hakkını kendinde görmesinden ve dolayısıyla bütün üyelerinin konuşmasından kaynaklanıyor aslında.

Kısacası CHP konuşuluyor, çünkü CHP üyeleri konuşabiliyor

Bu notu düştükten sonra dün yaşananlara biraz ışık tutmakta fayda var.

En çok konuşulan ilçeden, Mudanya’dan başlayalım…

CHP için çok kıymetli ve bir o kadar da kazanma ihtimalinin yüksek görüldüğü ilçelerden Mudanya. Geçtiğimiz iki dönemin özellikle son yıllarından çok memnun olmasa da Mudanya halkı yine kararını CHP’den yana kullanmıştı. Dolayısıyla eğilimin sol demokrat bir tutumdan yana olduğunu, insanların yaşadıkları şehri bu yaşam biçimiyle şekillenmiş olarak görmek istediklerini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Buraya kadar her şey çok güzel…

Bundan önceki yazılarımda Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın bir dönem daha belediye başkan adayı olarak gösterilmemekten duyduğu üzüntüyü, konuşmasına başlarken gözlerinden süzülen duygu dolu yaşları ve sonuçta göreve gelecek olan belediye başkanına yönelik sarf ettiği; ‘Çalışanlarıma, Mudanya’ma iyi bak, yoksa hesabını sorarım’ sözlerini vurgulamıştım özellikle.

Aynı gün CHP Mudanya Belediye Başkan Adayı Deniz Dalgıç’ın Hayri Türkyılmaz’ın tecrübelerinden yararlanmak istediğini belirten birleştirici tondaki konuşmalarına da yer vermiştim.

Kısacası Mudanya’daki halef selef ilişkisini anlatmaya çalışmıştım sizlere…

Döndük, geldik, listelerin Yüksek Seçim Kurulu’na takdim edileceği o meşhur güne…

Mudanya ne yaptı dersiniz?

Belediye meclis üyelerinin listesini saat 16.50’de teslim etmek üzere resmi binadan içeriye girdi ve listeleri ıslak imzalı üç nüsha halinde teslim etmek yerine bir harici bellek ile getirmeyi tercih etti!

İşin bundan sonraki kısmını CHP Mudanya İlçe Başkanı Kurtuluş Furkan Atalay’ın yazılı açıklamasından aktaralım ki, taraflı ve yanlı bir yazı yazmış olmayalım;

“Meclis üyelerimizin dosyalarının teslimi için 16.48’de adliye binasındaydım. 16.50’de içeriye girerek bellekteki listenin çıktısını alarak içerideki Memleket Partisi temsilcilerinin içeriden çıkmasını bekledik. İlçe seçim müdürümüz o esnada CHP’den sonra işlem alamayacağını ve beklememiz gerektiğini memurlara iletti.

Sıra bize geldiğinde (16.56) evraklarımız hazır bir halde işlemler başladı ve sisteme girişi gerçekleşti. Otomatik saat alındı belgesine işlenmiş bir halde ıslak imzalar atıldı. Bu işlemler gerçekleşirken içeriye AK Parti seçim kurulu üyesi girdi ve saatin 17.00’ı geçtiğini, bitmiş olan işlemin devam etmeyeceğini söyledi. Ardından tutanak tutturacağını bizlere iletti.

Bu durum neticesinde, seçim müdürü işlemlerin bittiğini, herhangi bir problem olmadığını söylese de seçim kurulu toplantısında itiraz edildi. Konu saat probleminden bellek ile teslime geldi. Avukatlarımız ve ilçe seçim kurulu temsilcisi avukatlarımızın katıldığı toplantı sonucunda lehimize karar alındı…”

İşin bundan sonrasında konuyla ilgili haber yapanlar hakkında yasal işlem başlatacaklarını da belirtmişler.

Ben o kısımlara girmeyeceğim.

Sadece birkaç sorum olacak naçizane;

Listelerin teslim tarihi ve saati aylar öncesinden belliyken, teslim yöntemi de yıllar öncesinden beri aynı biçimde devam ediyorken, hem teslim saatinin dolmasına üç dakika kala hem de teslim yönteminin dışında bir yöntemle bu listeleri iletmeyi nasıl başardınız?

Meclis üyelerini mi çok zor tespit ettiniz, bu konuda yoğun bir tartışma ortamı mı yaşadınız, yoksa ne bileyim, öyle mi rast geldi?

Teslim yöntemini mi bilmiyordunuz, bu konuda size yardımcı olan, yol gösteren parti ileri gelenleriniz mi olmadı?

Durumu ilçe yönetimi de aslında olan biçimde aktardığına göre, vakti saati belli, yolu yordamı belli bir işi nasıl oldu da bu kadar karmaşık ve şaibeli ve aklanmaya muhtaç hale getirdiniz?

Yüksek Seçim Kurulu son kararını verdi mi? Mudanya seçime meclis üyeleri ile birlikte girebiliyor mu?

Listeleri teslim ederken bu kadar aksaklığı bir araya sığdırdınız, seçim günü sandıkları korumak ve oyların doğru sayılıp sayılmadığını kontrol etmek için onca ekip gerektiğinde bu işi koordine edebilecek misiniz?

Hadi bakalım, size de bize de hayırlı olsun…

NOT: Yazıya nokta koyduktan sonra Mudanya İlçe Seçim Kurulunun bugün yapılan toplantısında alınan karar da geldi.

İlçe Seçim Kurulu, itirazları reddetti, “CHP listesi seçime girebilir” dedi. Bakalım Bursa İl Seçim Kurulu ne diyecek?

HABERLER