Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Neden açıklanmıyor bu adaylar?

Özellikle CHP’nin Nilüfer, Gemlik ve Mudanya belediye başkan adaylarını bir türlü açıklamaması ve Bursalıların hevesleri kursaklarında her hafta başka bir umutla aday açıklamasını beklemeleri iyice can sıkıcı olmaya başladı.

Partinin aday açıklaması yapılan ilçelerinin bir bölümünde yaşanan karışıklıklar, küslükler ve ardı sıra gelen istifalar da buna eklenince Bursa özelinde şunu söylemek mümkün; CHP’nin yerel seçim çalışmalarında halkla temas ederek oy isteyen üç beş isimden başka kimseyi göremiyoruz sahada.

Oysa, adı üstünde ‘yerel seçim’ vatandaşın temel sorunlarına eğilecek kişileri seçmesi demek olduğundan, halkla temasın ve sorunlara nasıl çözümler üretileceğine dair açıklamaların genel seçimlere göre çok daha büyük önemi var.

Kimilerine göre önümüzdeki hafta Pazartesi günü, kimilerine göre ise 18 Şubat tarihindeki aday tanıtım toplantısında açıklanacak Bursa’nın merakla beklediği isimler.

Olayın genel merkez düzeyinde özüne bakacak olursak, ‘değişim’ sloganıyla yönetime gelen Özgür Özel’in yerel seçimlerde bir başarı yakalamayı hedeflediği malum, aynı başarıyı Özel’i destekleyen ve kazanmasında büyük emeği olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da arzuluyor.

Fakat gelin görün ki, kongrenin kaybedeni olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun partideki ağırlığı tamamen ortadan kalkmış değil.

Aynı dengelerin yerelde de sürdüğünü düşünürsek, seçimlere katılacak adayları belirleme sürecinin nasıl bir güç gösterisi altında yapıldığını tahmin etmek mümkün olur.

Özellikle garanti görünen belediyelerde var olan düzenin değiştirilmesi ile ilgili risk alıp almamak konusunda kararsız kalındığı ortada. Önümüzde bir Hatay örneği var malum. Vatandaşın Hatay’daki tepkisinin ardından bir anket çalışması daha yaptıran ve bu çalışmanın sonucunda Hatay’ın açıklanan belediye başkan adayının vatandaşın onaylamadığı bir isim olduğunu açıkça gören CHP Genel Merkezi’nin yeniden düşünmesi gerektiği meydanda.

Madalyonun öbür yüzünde ise AK Parti’nin yaşadığı sorunun benzeri bir çekince mevcut; ‘Mevcut belediye başkanımızı aday göstermediğimizde başka bir partiden aday olur mu?’ işte bu ince çizginin içini bazı yerlerde İYİ Parti bazı yerlerde Yeniden Refah Partisi dolduracak gibi. Bu nedenle muhalefetin diğer partileri de CHP’nin aday açıklamasını bekliyorlar listelerini oluşturmak için.

Ancak artık kaçacak yer, düşünecek zaman da pek kalmadı gibi. Listeler 19 Şubat tarihinde YSK’ya teslim edilecek.

Benim duyumlarım, mevut belediye başkanlarını başka partilerin listelerinde belediye başkan adayı olarak görmeyi, dolayısıyla da kendi oylarını başka partilere kaptırmamayı hedefleyen CHP, kalan belediye başkan adaylarını açıklamak için son dakikaya kadar, yani 18 Şubat tarihinde düzenlenmesi planlanan aday tanıtım toplantısına kadar açıklamayacak.

Bursa da 18 Şubat tarihine kadar kendisi için önemli üç ilçenin belediye başkan adaylarının açıklanmasını bekleyecek, zira kazanılması hedeflenen şehirde, eldeki kuş olarak görülen ilçelerin kaosa kurban gitmesini istemiyor genel merkez.

Elbette bu tedbirli ve uzun bekleyişin bir yandan adayları açıklanmayan bölgelerde gerilimi tırmandırırken yerel seçim çalışmalarını yavaşlattığını, diğer yandan da başka bir partiye aday kaptırmamayı sağlama ihtimaline karşılık parti içindeki kaosun yerel seçime kadar yatışmasına fırsat tanımayacak bir zaman darlığı yaşattığını göz önünde bulundurmak lazım.

Bu arada daha önce de bahsettiğim minik bir detayı hatırlatmakta yarar görüyorum; sorunları dağları aşan Bursa için şimdiye kadar ‘planım şudur, projem budur, şehrin şu sorunun bu yöntemle çözmeyi düşünüyorum’ minvalindeki net, proje bazlı açıklamaları sadece YRP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sedat Yalçın’dan duyuyoruz.

2014 yerel seçimlerine hazırlanırken 2013 yılından itibaren çalıştığı ‘Bursa’ dosyasında sorunları ve çözümleri tespit eden, dolayısıyla projeler geliştiren Yalçın, siyasetin eskiden proje ve çalışma bazlı yapıldığını, şimdilerde ise rakibini kötülemekten ibaret bir politikanın hüküm sürdüğünü hatırlatıyor yaptığı sunumlarla.

Bursa havası kirli, suyu kirli, trafiğe boğulmuş, kirletici sanayinin kahrını çeken, göçmen sorunları göz ardı edilen, tarımdan ve turizmden uzaklaşmış, yapılarının hızla yenilenmesini dört gözle bekleyen, kapısında büyük bir deprem ihtimali olmasına rağmen bununla ilgili ne yapacağını bilmeyen, önceden yaşanası bir şehirken şimdi kaçılası bir şehir halini alan durumundan bir an önce çıkarılmalı ve yerel yönetimlere aday olan isimler bu konulara çözüm olarak hangi projeleri sunacaklarını şehir sakinlerine anlatmalı.

Adayını kaptırma telaşelerinin belirleyici olduğu bir seçim yaşamak çözümden uzaklaşmaktan başka bir şey değil Bursa için.

 

 

 

 

 

HABERLER