Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Neresinden tutsak elimizde kalıyor!

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, belirli aralıklarla 2023 yılını işaret ederek, tarımda adeta bir reform yaşanacağından bahsediyor. Bugün yine benzeri açıklamalarından birini yapmış kendisi.

Her biri aynı olan açıklamaları okumaktan gına gelmiş olsa da konuya biraz daha derinden bakmanın mahsuru olmaz, hatta mesele daha da netleşir diye düşünüyorum.

Misal, ne demiş Sayın Bakan?

Küçük işletmeleri destekleyecek projeler üretiyoruz. Kırsala dönüşü hızlandıracağız…”

Süper!

Peki, kırsal vakti zamanında nasıl akın akın aktı şehre?

Rakamlardan yola çıkarak konuşalım ki, bir yanlışlık olmasın. 1989’da istihdamdaki 18,2 milyon yurttaşın 8,6 milyonu, yani yüzde 47’si tarım sektöründe çalışıyordu. 90’lı yıllarda bu oran yüzde 35’e kadar geriledi. 2019’un kasım ayı verilerine göre istihdam edilenlerin yüzde 17,3’ü tarım kesiminde çalışıyordu. Bu süre içinde sanayiden kamu kesimi elini çekti, ülke sanayisi küçük ve orta büyüklükteki işletmelere emanet hale geldi.

Yani, bundan 30 yıl önce Türkiye’de istihdam edilenlerin yüzde 38’i ücretli çalışanken, bugün bu oran yüzde 69. AK Parti döneminde işveren sayısı artmadı, ama çalışan sayısı 2 katına çıktı. Ülke son 17 yılda işverenlere çalıştı. 1989’da tarımda çalışanların oranı yüzde 47 iken bugün bu oran yüzde 17’ye kadar geriledi!

Öyleyse şunu diyebilir miyiz?

‘Sayın Bakan, hızlı ve yıkıcı göç ne yazık ki, sizin eseriniz!’

Başka neler denmiş bu konuşmada?

Köy okullarını açacağız

Benim en derin yaralarımdan biri…

Yine rakamlardan güç alıyorum anlatımımı sağlamlaştırmak için. AK Parti’nin iktidara gelmesi ile köy okulları ile ilgili yeni bir politika uygulanmaya başlandı. 2002’den günümüze 20 bin 243 köy okulu kapatıldı. 3 milyon 275 bin 458 olan öğrenci sayısı 622 bin 795’e düştü. Köylerden öğretmenler çekildi, köyler boşalmaya başladı.

Buralardan önce öğretmenler, sonra köylüler çekip gittiler. Okullar, lojmanlar harabeye döndü.

Köy okulları kapatıldığı için yaklaşık 700 bin öğretmenin ataması yapılmadı!

Türkiye’de Taşımalı Eğitim Sistemi uygulanmaya başlayalı tam 33 yıl oldu. Bu süreçte 17 bin köy okulu kapandı ve ne yazık ki eğitim kalitesi düştü, özellikle kız çocuklarının eğitimden mahrum kalması, köyden kente göç ve köy ekonomisinde düşüş gibi pek çok sonucu da beraberinde getirdi.

Öyleyse şunu diyebilir miyiz?

Köy okullarını kapatıp çocukları eğitimsizliğe, aileleri göçe siz mecbur bıraktınız Sayın Bakan!’

Başka cevherler de var. Bakanımıza kulak verelim;

Mühendis ve veterinerlerimiz evrak işine boğuldu, köyleri gezemiyor. Bunun önüne geçeceğiz!”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2019 yılında yaptığı bir konuşmada, sanayi ve tarımın yurt düzeyinde dengeli ve uyumlu biçimde dağılacağını vurgulayarak, köylerde veteriner görevlendirileceğini, mutlaka ziraat mühendisi, ziraat teknisyeni olacağını partisinin tarım politikası olarak belirtti zaten. “Köylerimizde nasıl imamlar onurlarıyla, şerefleriyle görev yapıyorsa, aynı köylerde ziraat mühendisleri, ziraat teknisyeni, veteriner de olacak. Çiftçiye her türlü desteği yapacağız” sözleri kayıtlarda mevcuttur.

Öyleyse şunu diyebilir miyiz?

‘Bu güzel fikrinizi söylemekte geç kaldınız Sayın Bakan!’

Vahit Kirişçi’nin gerçekleştirmek istediği daha çok madde var. Mesela;

Ekilmeyen alanların sahiplerine kira ödeyerek buraların ekilmesini sağlayacağız. Destekleri sadeleştireceğiz.” diyor Sayın Bakan.

İyi güzel de mesele bu zaten. Ekemiyor insanlar. Maliyetler çok yüksek. Siz bunu nasıl çözeceksiniz ondan haber verin bence!

Destekler konusunda da çok haklısınız. Toplam 65 kalem üzerinden destek veriyor Tarım ve Orman Bakanlığı. En deneyimli bürokratlar bile bu konuda işin içinden çıkamaz ya da 65 kalem destek pek çok suiistimal için boşluk oluşturabilir bir başka deyişle!

Öyleyse şöyle diyebilir miyiz?

Destekler konusunda çoktan sınıfta kaldınız Sayın Bakan’

Mart ayında yaptığı konuşmanın bir benzerini Ağustos ayının sonunda tekrarlayan Kirişçi, bahsettiği maddelerin hiçbiri için ‘uygulamaya başlandı’ cümlesini kurmuyor. Çünkü uygulama için işaret edilen tarih 2023!

Yani şimdiye kadar söylenen onca söz, sadece sözden ibaret!

Ama Bursa’da dört gün sürecek 4. Dünya Göçebe Oyunları için İznik Gölü kıyısında tam 600 dönüm ekolojik alanın tıraşlanıp doldurularak kalıcı şekilde yapılaşmaya açılacak olması ne yazık ki, bir gerçek!

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı’nın bölgede yaptıkları çalışmayı,

Yaklaşık 600 dönümlük bir araziyi orada yeniden düzenledik. Çalışmalar hala sürüyor. Orada kalıcı olacak 5 bin kişilik bir tribünü olan stat inşa ettik. Balçık yerleri düzelttik. Millet bahçesi tadında oldu.” diyerek duyurması da gerçek!

Canım ülkem, neresinden tutsak elimizde kalıyor…

HABERLER