Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Önce adalet istiyorum

Bugün 23 Nisan, neşe dolacak insan da olmuyor işte…

En azından şimdilik neşe dolacak noktaya gelemedik…

Yerel seçimlerin ardından halen CHP’li belediyeler tarafından devralınan AK Partili belediyelerin yarattıkları kamu zararları ve kamu savrukluğu üzerindeki şaşkınlık atılmaya çalışılıyor.

Hatırlarsanız mesele Bursa’ya kadar sıçradı.

Sayıştay, eski Başkan Alinur Aktaş yönetimindeki Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda, sosyal etkinlikler için 83 bin 175 liralık altın, 57 bin liralık Türk kahvesi fincan seti, 91 bin 850 liralık Türk kahvesi satın alındığı, Başkanın konuklarına alınan ipek kumaş baskılı tabloya 117 bin 900, muhtarlara dağıtılmak üzere bin 200 adet saate ise 48 bin lira ödendiğini tespit etmişti.

Halkçı Hukukçuların Aktaş için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmasından da bir sonuç çıkmamış, Aktaş ve diğer şüpheliler hakkındaki şikayetle ilgili ‘işlem yapılmasına yer olmadığına’ karar verilirken, soruşturma yapılması için Sayıştay’ın suç duyurusunda bulunması gerektiği belirtilmişti.

Sabah saatlerinde katıldığı bir televizyon programında bu konuya dikkat çekti CHP Genel Başkanı Özgür Özel. Yaratılmaya çalışılan ‘suç yok’ algısında bir hata mevcut çünkü.

“Bursa, Alinur Aktaş’ı bu yaptıkları yüzünden siyaseten cezalandırdı zaten. Ama yaptıklarının bir de adli boyutu var. Suçlu çünkü!

Suçlu mu, suçsuz mu mahkeme karar vermeli. Devletin Sayıştay memuru gitmiş, denetim yapmış, eksiklikleri, hataları yazmış. Ama suç duyurusunda bulunmamış Sayıştay. Savcı diyor ki, Sayıştay’ın yapması lazım. Burada suç yok demiyor. Sayıştay, belediye AK Partili diye suç duyurusunda bulunmak yerine örtbas etmiş. Sayıştay kimden korkuyor, onu da milletimiz biliyor. Bağımsız yargının mensupları kimin huzuruna gidiyorlarsa ondan çekinip de suç duyurusunda bulunmuyorlar. Bir suç var Sayıştay raporuna yazmış, getirmişler senin önüne koymuşlar. Sen de bu milletin savcısısın hala Sayıştay suç duyurusunda bulunursa bakarım. Bu da olmaz. Savcı da korkuyor. Aynı kişiden korkuyor. Eskiden başbakanlar Sayıştay’dan korkardı. Şimdi de Sayıştay, yürütmenin başından korkuyor” diyor Özel.

Şimdilerde bir yenilenme, değişme türküsü çığıran ve bu işin tutması yönünde partinin bir zamanlar ötelenmiş kurucularıyla fikir alışverişi içine giren AK Parti, eğer niyetinde ciddiyse önce adaleti tesis etmeli. Örtbas etme kurumundan da acilen vazgeçmeli.

Bir siyasi erkin, kendisinden korktuğu için suçluya suçlu demeyen adalet sisteminin en çok kendisine zarar verdiğini içselleştirmesi belki zaman alır, ancak unutmamak lazım ki, bunu gerçekleştirdiğimiz zaman demokratik bir ülke olmanın kapısını aralayabiliriz. Ancak bu biçimde yabancı sermayenin ülkemize gelmesini sağlayabiliriz, ancak bu biçimde beyin göçünün önüne geçebiliriz, ancak bu biçimde insanlarımızın içindeki umudu yeşertebiliriz…

Konu çok basit ve bir o kadar önemli olduğundan ilk olarak adaletin altını çizmek istedim.

Çünkü 23 Nisanlarda neşe dolmak için şimdilik öneminin farkında olmasalar da çocuklar önce adalet ister…

Adil bir eğitim hakkı,

Adil bir gelir dağılımı,

Adil bir şehir düzenlemesi,

Adil bir sağlık hizmeti,

Adil bir gelecek planlaması ile başlar her şey…

Ülkesinde zekası ve becerileri doğrultusunda en iyi eğitimi alacağını bilen, zekası ve becerileri doğrultusunda aldığı eğitimin en adil karşılığını alacağını bilen, yaşadığı şehrin her bir köşesinin kendi özellikleri doğrultusunda en adil biçimde sosyal donatılara kavuştuğundan emin olan, hastalandığı durumda cebindeki parasına değil hastalığının çözümünün ne olduğuna odaklanan bir sağlık hizmeti alacağının farkında olan, tüm geleceğini sağlıklı, yaşanabilir bir çevrede, sevdiği işi yaparak, değer verdiği insanlarla mutlu bir yaşantı sürmek için planlayabilecek olmayı ister çocuklar…

Şimdilik bu süslü cümleleri kuramasalar da ‘okul istiyorum, hastane istiyorum, park istiyorum, daha fazla ağaç ve çiçek istiyorum, bizim ilçemize AVM yapılsın istiyorum, babama iş istiyorum…’ derler kısaca…

Bugün 23 Nisan, bu kez insanın neşe dolması için tüm bunları ben de istiyorum.

Ama önce adalet istiyorum…

HABERLER