Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

‘Ortak Akıl’da buluşalım

Dijitalleşmenin nimetlerinden yararlanarak, kendi çizdiğim çerçeveye oturacak bir program planı ile basının görsel bölümüne de nüfuz etmek istedim.

İsmi hakkında bile ekip olarak uzun uzun düşündüğümüz ve ‘Ortak Akıl’ çalışması yapmamızdan esinlenerek ‘Ortak Akıl’ dediğimiz programım ile şehrin daha ziyade sivil toplum kuruluşları, sendikal çalışmalar yürütenleri, akademik ve meslek odaları bileşenlerinin seslerini size duyurmaya çalışacağım.

Zaman zaman siyasetin olmayacağının garantisi de yok elbette…

Bilemeyiz…

Sorunları masaya yatırırken çözümlerine de katkı koymaya çalışacağımız ‘Ortak Akıl’ın ilk konuğu Eğitim İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy oldu.

Programda ilk olarak Eğitim İş Sendikası Bursa Şubesi’nin geçtiğimiz günlerde sonuçlarını kamuoyu ile paylaştığı araştırmaya değindik.

Her 4 öğrenciden biri aç. Beslenme yoluyla, kantin yoluyla kahvaltı yapamıyor hiçbir öğrenci. Öğrencilerimiz okula kahvaltı yapmadan geliyorlar. Okulda gün boyunca sağlıklı gıdaya erişme imkanları yok ve 10 saati aşkın okul sürelerinde beslenemiyorlar. Yaptığımız araştırmada, 13 öğrenciye 1 simit düşüyor ve öğrencilerin harçlığı kişi başına 82 kuruş, 1 lira bile değil!” diyen Toy, yaşadığımız ‘derin yoksulluğun’ okullardaki yansımasını özetledi bizlere.

Milli Eğitim Bakanlığına bütçeden ayrılan payın her yıl bir önceki yıla oranla daha da düştüğünün ve kaynakların yavaş yavaş köreldiğinin altını çizmekte fayda var. Okul yöneticilerine bakanlıktan ‘kaynağı siz yaratın’ talimatının gelmesi işin daha da zorlaşmasına neden oluyor. Bir diğer yandan da dernek ve vakıflara Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden ayrılan ödenekler var.

“MEB bütçesi gittikçe düşüyor, buna rağmen 1 milyar 77 milyon lira bütçeden bir vakfa para aktarıldığını görüyoruz. Maarif Vakfı. Bu vakıf yurt dışı eğitimden sorumlu, oysa Milli Eğitim Bakanlığı’nın bünyesinde yurt dışı eğitiminden sorumlu bir genel müdürlük zaten var.

1 milyar 77 milyon lira sadece 2021 yılında aktarılan para. Bu parayla Türkiye’deki 5 milyon ilkokul öğrencisine düzenli olarak süt verilebilirdi!” uyarısını tekrarlıyor Eğitim İş Bursa Şube Başkanı.

Milli Eğitim Bakanının şehrimizi son ziyaretinde duyurduğu ve müjdeler verdiği yeni okul inşaatlarının yeni dersliklerin yapılması, anaokulları, BİLSEM ve RAM’ların kurulması müjdeleri de havada kalan sözlerden.

Ulusal basından takip ettiğimiz haberlere bakacak olursak, 9 bakana yazlık konut yapılırken harcanabilen paralar, sıra eğitim ihtiyaçlarına geldiğinde ‘ödenek yok’ denilerek harcanamıyor ve yapılan ihaleler de ödenek yokluğundan iptal ediliyor.

Bursa’da da 4 bin dersliğe acil ihtiyacımız var, demiştik. Maalesef söylenenler gerçek olmadı. İhaleler iptal edildi. Bursa’da kaç okulun yapımı iptal edildi bilmiyorum ve bulamıyorum. Güçlendirme amacıyla yıkılan okullar da kaynak yetersizliğinden yapılmıyor. Bursa’da da 40’tan fazla okul güçlendirme amacıyla yıkılmıştı. Bir kısmına başladılar tamamlanmadı, bir kısmına 2022 yılında bitecek demişlerdi. Bugün aldığımız habere göre ihalelerin iptal edildiğini duyduk!” diyerek yanıtlıyor Yeliz Toy bu konudaki sorumu.

İşin şu kısmı son derece ilginç; vaatler var, bu vaatlerin gerçekleştirilmesi için ilk adımlar atılıyor, sonrasında uygulama durduruluyor ve kimseden ses çıkmıyor. Konuyla ilgili bir açıklama da yok, bir muhatap da bulamıyorsunuz!

Şimdi yine bir vaat var ortada; tüm öğrencilere Yaz Okulları

Bu konuda bir araştırma yapan Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, yaz okulu konusunda bir planlama olmadığının, bazı ilçelere yaz okulu kayıtları konusunda duyuru dahi yapılmadığının altını çiziyor. Duyuru yapılan okullarda da katılım son derece az.

Neden?

Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı’na güven kalmamış!

Yine havada kalan bir vaat anlayacağınız.

Okul sütü uygulamasının geri gelmesini, ikili eğitim veren okullarda ara öğün, tam gün eğitim veren okullarda öğle yemeğinin ücretsiz olarak verilmesini, öğrencilerin sağlık kontrollerinin eskisi gibi devlet tarafından okullarda yapılması talepler arasında çözüm de ortada;

Derneklere ve vakıflara giden paralar ile bunları rahatlıkla yapabiliriz!”

Konuğumun dikkat çektiği çok önemli bir husus daha var.

Salgın döneminde okul terklerinin artabileceği noktasında yoğun uyarılar yapmıştı Eğitim İş Sendikası. Maalesef korkulan gerçekleşmeye başlamış. Özellikle dezavantajlı öğrenciler ve kız öğrenciler arasında okul terki giderek yaygınlaşıyor!

Çok önemli bir konu… Masaya yatırılması gereken başlıklardan biri…

Konuklarımla aklınıza takılan pek çok konuyu konuşacağız.

O halde ‘Ortak Akıl’da buluşalım…

HABERLER