Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Sedat Yalçın’ın dikkat çektiği anket ilginç

Yerel seçimlere gidiyoruz, ancak aday adaylarının bir türlü netleşemediği, halen parti için savaşların sürdüğü bir noktadayız.

Bir önceki yazımda yazmıştım Sedat Yalçın’ın Yeniden Refah Partisi (YRP) ile olan yakın münasebetini, daha doğrusu Yalçın’ın Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı teklifine çok sıcak baktığını.

Ancak konu halen net değil benim açımdan, zira deneyimli bir siyasetçi olan Sedat Yalçın yola çıkmadan önce bazı talepler öne sürüyor Yeniden Refah Partisi’ne…

Malum, YRP ile AK Parti arasındaki ittifak görüşmeleri henüz sonlandırılmadı. Dolayısıyla ittifak yapılacak mı, yapılmayacak mı, yoksa ittifak yapılacak da bazı istisnalar mı olacak orası net değil. Yalçın şöyle diyor:

Ben Yeniden Refah Partisi Büyükşehir Adayıyım diye ortaya çıktıktan sonra parti Bursa’dan aday göstermeyeceğini açıklarsa o iş olmaz. Bu nedenle, YRP’nin Bursa’dan aday çıkaracağının kesin olması durumunda adaylık açıklamamı netleştirmek daha doğru.”

Dediğim gibi siyasette pişmiş bir isimden bahsediyoruz, kendisini siyasi pazarlık malzemesi olarak kullandırmak istemiyor elbette. Aynı zamanda siyasette iki parti kazanırken Sedat Yalçın isminin kaybetmesi ihtimalini de masadan kaldırmak istiyor.

Bence kariyer odaklı bakıldığında son derece haklı bir hamle…

Diğer yandan Sedat Yalçın’ın eklediği önemli bir dipnotu da paylaşmak isterim. Geçtiğimiz birkaç gün içinde AK Parti Genel Merkezi kaynaklı bir anket yapılıyor hızlıca. Anketin konusu AK Parti Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş!

Sorulan sorular ‘Alinur Aktaş’ı belediye başkanı görmek ister misiniz? Alinur Aktaş’a oy verir misiniz? Mustafa Bozbey’e mi Alinur Aktaş’a mı oy verirsiniz?’ biçiminde Aktaş adı üzerinden yöneltiliyor ankete katılanlara.

Sedat Yalçın’ın dikkat çektiği husus da şu;

“AK Parti’de daha önce görülmemiş bir iş bu. Bir isim belediye başkan adayı ilan edildikten sonra hakkında anket yürütülüyor. Bu durum bizim adımız Yeniden Refah Partisi adayı olarak geçmeye başladıktan sonra gündeme geldi. Şu anda AK Parti’den bize doğru yoğun bir kayma gözlemliyoruz…”

Eskinin yeni ile hesaplaşması mı demeli, aynı bakış açısından beslenen iki grubun birbiri ile mücadelesi mi demeli tam bilemiyorum.

Ancak bildiğim bir şey varsa o da şudur; Yeniden Refah Partisi yükselişte olan bir parti. Sedat Yalçın gibi bir isimle birleştiğinde Bursa’da hatırı sayılır oy bölme potansiyelinin olduğu da bir gerçek.

Siyasetin 24 saati değil 24 dakikası dahi çok kıymetli artık. Bu nedenle kesin cümleler kurmak çok zor elbette. Hayırlısı olsun deyip net açıklamalara gözlerimizi dikerek bekliyoruz…

CHP Mustafakemalpaşa’da aday netleşti

Canım memleketim Mustafakemalpaşa’da CHP açısından bir süredir karışık olan çarşının altı üstüne geldi. İlçenin 7 yıldır başkanlığını yürüten dolayısıyla örgüt içindeki hakimiyeti tartışmasız olan Serda Tandoğan Kuru belediye başkanlığı adaylık başvurularının ilk günlerinde ‘ben başkan adayıyım’ demiş isimlerden. Siyasi kanaatini muhafazakar partilerden yana kullanan seçmen yapısının yoğunlukta olduğu ilçede başka da başkan adayı çıkmadı zaten…

Şimdi, her bölgenin kendine has insan davranışı vardır malumunuz. Bizim oranın insanının da içi dışı birdir, politik olmakta zorlanır, net, doğrudan insanlardır bizimkiler. Doğru bulduğunu destekler, yanlış bulduğunun karşısında durur, ‘düşmanımın düşmanı dostumdur’ lafı da kitabına pek uymaz. Haaa… bir de çok heyecanlı ve neşeli tiplerizdir. Yüksek sesle konuşuruz, kavga ediyoruz sandıkları yerde birbirimize sarılıyoruzdur aslında…

Tüm bunları anlatıyorum, çünkü Mustafakemalpaşa’da ilçenin tek adayı olan Tandoğan Kuru’nun yerine Spordan Sorumlu Eski Devlet Bakanı Şükrü Erdem’in ilçe belediye başkan adaylığının kesinleştiği haberi artık netleşti. Bundan önceki tepkileri ve bundan sonraki tutumları anlamlandırmanız açısından bölgenin genel insan davranış tipini bilmeniz önemli diye düşünüyorum.

Sadece CHP’nin değil AK Parti’nin de görüştüğünü Erdem’in ‘Bizzat Recep Tayyip Erdoğan ararsa düşünürüm’ şeklinde yanıt verdiğini de duyuyoruz kulislerde. Tabİi bu ihtimalle birleştirilerek, CHP’den başkan seçilse dahi AK Parti’ye geçecek söylentileri de geliyor kulaklara…

İşin o kısmını bilmiyorum. Bildiğim Erdem’in adaylığının netleştiği ve örgütün Tandoğan Kuru’nun yanında olduğu.

Şu bir gerçek, CHP’nin Mustafakemalpaşa ilçesini alması ihtimaller arasında zorlu bir yerde duruyor. Tam da durum buyken, tam da ‘sağdan da oy almalıyız’ bakış açısının genel seçimlerde neler kaybettirdiği ortadayken, tam da örgüt bir adayın peşinde birleşmişken neden böyle bir tercihte bulunuldu, anlamakta zorlanıyorum. Mustafa Bozbey’in özel çabası ile aday olduğu söylenen Şükrü Erdem ile birlikte hangi ekiplerin seçim çalışması yapacağını da çok merak ediyorum.

Tandoğan Kuru, artık sade bir CHP üyesi.

Haliyle kalbi kırık.

Kendisiyle birlikte olan örgüt üyeleri de benzeri hisler taşıyor.

Önümüzdeki süreç Mustafakemalpaşa’da CHP açısından zor geçecek gibi görünüyor…

 

HABERLER