Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Akşener konuşmadı, olan bize oldu!

İYİ Parti Bursa’da öyle bir toplantı yaptı ki, uzun süre akıllardan çıkmayacağı kesin…

Öncelikle şunu belirteyim, çok çalışıldı bu toplantının yapılması için. Aylar süren hummalı ziyaretler sonrasında işinsanları İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i dinlemeye ve İYİ Parti’nin ekonomi stratejileri hakkında bilgi almaya davet edildiler.

Bursa’da yaptığı ilk toplantıda ışıksız salonda partililerle bir araya gelmek zorunda kalan Akşener için ışıl ışıl bir karşılama tertip edilmiş, harika bir salon hazırlanmıştı bu kez.

İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu’nun aktardığına göre ‘Ekonomide Kurtuluş Planı’ ana başlıklı bir toplantıydı davetli olduğumuz. Uzun süredir, ‘Vatandaşın derdini dinliyoruz, onlarla dertleniyoruz’ konseptinde ilerleyen muhalefetten nihayet çözüm önerilerine yönelik seslerin de yükselmeye başlaması beni mutlu ediyor. Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sosyal yardımlara yönelik çözümünü de çok büyük beğeni ile takip etmiş ve kaleme almıştım.

Fakat bu kez beklediğimiz gibi olmadı. Aslında bizim beklediğimiz gibi oldu da İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in beklediği gibi olmadı anlaşılan…

Meseleyi en başından anlatmak daha iyi olacak:

Bizlere gönderilen davetteki sıraya uyularak sahneye gelen konuşmacıların kısa birer konuşma yapması beklenirken, İYİ Parti’nin ekonomi çalışmalarını gözler önüne seren uzun ve teknik sunumlarla karşılaştık salonda.

Durum benim için son derece bilgilendirici ve mutlu ediciydi. Nihayet, ‘Neyi, nasıl yapacaksınız? Kaynağı nereden bulacaksınız?’ sorularına yanıtlar veriliyor, üstelik son derece de akıllıca açıklamalar yapılıyordu. Hatta bunlar yapılırken neyin, daha doğrusu nelerin yanlış yapıldığı da gözler önüne seriliyor, ekonomik tablonun pembe rengi aralanıp gerçekler gün yüzüne çıkıyordu.

Sahneye gelen konuşmacıların her biri birbirinden başarılı ve konusunda uzman isimlerdi.

TBMM Grup Başkan Vekili Erhan UstaEkonomi Politikaları Başkanı Prof. Bilge YılmazKalkınma Politikaları Başkanı Prof. Ümit ÖzlaleTBMM Grup Başkanı Prof. İsmail Tatlıoğlu sırayla çıktılar sahneye.

Bu konuşmalardan çıkardığım ana başlıkları aktarmak isterim:

*Türkiye şu an bir ilki yaşıyor ve ilk kez ödememiz gereken ana para faizinden daha düşük kalmış durumda. Ana para ve faiz arasındaki fark ise 55 yıllık tarım bütçesine denk.

*EYT konusu İYİ Parti’nin vatandaşa sözü. Bu konuya çok iyi çalışılmış durumda.

*Merkez Bankası şu anda 60 milyon dolar eksi rezervde.

*Türkiye çok teşvik veriyor, ancak teşvikler doğru yerlerde kullanılmıyor.

*İYİ Parti döneminde gençler cep harçlığı, bakım ekonomisi, her mahalleye kreş ve yaşlı bakımevi geliyor.

*Kazandığını en çok kaybeden illerin başında Bursa geliyor.

*Bursa’ya hızlı trenin en erken geliş tarihi 2028 gibi görünüyor.

*İYİ Parti döneminde ulaşımda ağırlık raylı sistemlere yönelecek.

Elbette bunlar sadece ana başlıklar. Ben bu ana başlıkları çıkarana kadar yaklaşık 2 saat geçti aradan. Salondakiler sıkılmış, dolaşmalar ve telefonla meşgul olmalar başlamıştı. Tam arka sıramda oturan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, son konuşmacı sunumunu yaparken İl Başkanı Selçuk Türkoğlu’na şöyle dedi;

Olmaz böyle şey. Çok bekledik! Yapmışsınız bir şey…

Bu sözleri söylerken hayli gergin olduğunu gözlemlediğim Akşener, hem salondaki havadan hem de içinde bulunduğu durumdan şikayetçiydi anlaşılan.

Böyle bir organizasyon yapmak için aylardır uğraşan ve Genel Başkanın gözünde iyi bir intiba bırakmak isteyen Türkoğlu’nun memnuniyetsizliği de yüzüne yansıdı.

Salonun küçük bir kısmının şahit olduğu bu gerginlikte son konuşmacı da kürsüden indi ve Akşener anons edildi, ancak kürsüye geçip bir konuşma yapması beklenen İYİ Parti Genel Başkanı doğrudan soru cevap bölümünün yapılacağı masaya geçerek şöyle bir açıklamada bulundu:

Biz uzun süredir çeşitli şehirlerde esnaf ziyaretleri yapıyoruz biliyorsunuz. Bu sırada gördük ki, işinsanları ile de bir araya gelmeliyiz.

Sonrasında esnaf ziyaretlerimize ekonomi masası ekibimizle birlikte gitmeye başladık. Ben esnafı ziyaret ederken onlar da işinsanlarını ve sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ediyordu. Sonra da akşamları 25-30 kişi katılımlı toplantılarda soru cevap biçiminde o şehrin işdünyası ile bir araya geliyorduk.

Ankara’da bunu genişlettik biraz. Ancak burada konsept çok değişti. Ben biliyorum ki, sizin için vakit nakit. Tam 2 saattir sizi burada tutuyoruz. Bu sunumlarla çok vaktinizi aldık. Bu konsepte ben ayak uyduramadım. Şimdi ben bir konuşma yapmayacağım. Sizin eleştirilerinizi, tavsiyelerinizi, sorunlarınızı, çözüm önerilerinizi dinlemek istiyorum… Toplantının bundan sonraki kısmı basına kapalı olacaktır…”

Basına kapalı bölüme geçildiğini anons eden Akşener’in talimatına uyarak salondan ayrıldık.

Bundan sonra neler konuşuldu bilemiyorum, ancak katılımcıların AK Parti saflarında kendisine yer bulamamış ya da bulmak istememiş merkez sağ meyilli sanayicilerden ve sivil toplum kuruluş temsilcilerinden oluştuğunu söyleyebilirim. Elbette 6’lı masanın ortaklarını temsilen gelen siyasiler de yerlerini almışlardı salonda.

İş dünyasının hatırı sayılır bir kalabalıkla katıldığı toplantı, hem Akşener’in çıkışı ile hem de içeriği ile uzun süre akıllarda kalacağa benzer.

Ben de 20 yılı aşkındır sürdürdüğüm meslek hayatımda, şu ahir ömrümde, toplantının ana konuşmacısı olan Genel Başkanın konuşmadığı bir toplantı görmüş oldum. Yani olan 2.5 saat Akşener konuşacak diye bekleyen basın mensuplarına oldu.

HABERLER