Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Ana tema; siyasi nezaket…

Hayat öğrenmek isteyen insana her daim bir öğretmen. ‘Uzun zamandır böyle yoğun bir tempo yaşamamıştım’ dediğim, sabah erken saatlerde başlayan koşuşturmamı evimin kapısından içeriye girdiğim saat olan 02.30’da sonlandırdığım, dolayısıyla eve kendimi değil de pestilimi attığım bir günü geride bıraktım.

Yorgunluk insanın düşünce kapılarını da aralıyor, düşünürken de anlıyorsunuz ki, pek çoğu iki üç aydır bu tempoda çalışan siyasilerin böyle insan üstü bir gücü harcamalarının ucunda elbet benim gibi bir faninin hayal edemeyeceği sonuçlara ulaşmak sevdası yatıyor…

Mahalleler, sokaklar, ilçeler, şehirler küçükken insana dokunmak daha kolay. Tüm bu bahsettiğim ölçekler büyüdükçe ve siz yine tüm insanlara dokunmaya çabaladıkça mesele hem bir yapaylık kazanıyor hem de böyle acayip enerji harcamanıza neden oluyor.

İşin bu kısmını anlamak beni aşsa da bunca emeğin karşılıksız olmasına tahammül edilemeyeceğini bilecek kadar yaş yaşadım…

Bir de bu çabayı harcadıktan sonra oturduğunuz makamdan ayrılma meselesi var işin ucunda ki, hayat kadar acı…

Dün pek çok konu ve konukla yaptığım görüşmelerden, katıldığım programlardan biri de Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in veda yemeğine dönüşen 5 yılını değerlendirmek için bizleri bir araya topladığı iftar programıydı.

Bundan önceki yazılarımda sıklıkla CHP içinde Nilüfer Belediye Başkan Adayının belirlenmesi ile ilgili ciddi bir yarış yaşandığına değinmiştim. Şimdi görüyoruz ki, bu yarışın pek çok izi silinmiş. CHP Nilüfer Belediye Başkan Adayı Şadi Özdemir’in Norm Haber’i ziyaretinde söylediği ‘İlçe başkanımız, Nilüfer Belediye Başkanımız ve beni çok yakında aynı kare içinde mutlulukla gülümserken göreceksiniz’ sözü gerçek olmuş. Siyasi nezaket ve centilmenlik ön plana çıkmış.

Bir masanın etrafında Şadi Özdemir’i, CHP Nilüfer Eski İlçe Başkanı Fırat Yılmaz’ı, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin’i ve Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’i görmek önemliydi…

Turgay Erdem kürsü konuşmasına; “Bugün bir Belediye Başkanı olarak sizlerle son kez bir araya gelişim olabilir. 2019-2024 yılını alnımızın akıyla tamamladık. Nilüfer’e 20 yıl hizmet etmekten çok gururluyum. Bunun son 5 yılının çok zor geçtiğini hepiniz biliyorsunuz. Her şeye rağmen söz verdiğimiz projelerin yüzde 90’ınını tamamladık” diyerek başladı.

“Biz 2019 yılında göreve geldiğimizde belediyemizin borcu bütçemizin yüzde 82.3’ü kadardı, şimdi ise borcumuz bütçemizin yüzde 16’sı civarında. Borç dengemizi düzene sokarak yatırım bütçemizi de artırmış olduk” diyerek devam etti…

1997 yılında muhabirlikle başlayan meslek hayatımda bir yandan yatırım yapan diğer taraftan borçlarını küçülten çok az yönetici tanıtım. Turgay Erdem bu ayrıcalıklı kesimden biri.

Hatırlarsanız CHP Nilüfer Belediye Başkan Adayını belirlemeden önce ilçede memnuniyet anketleri yaptırmış, bu anketlerin hepsi Nilüferlilerin içinde bulundukları yaşam koşullarından memnun olduklarını söylemişti.

“Vatandaşların yüzde 82’si Nilüfer’de yaşamaktan mutlu olduğunu söylüyor” sözleri ile bu duruma vurgu yapan Erdem;

“Biliyorsunuz bu seçim döneminde Nilüfer Belediyesi adına karne dağıtan siyasi cambazlar da oldu. Kim olduklarını bilmekle beraber biz siyasi nezaketimizi bozmamak adına bu konuyu kapattık. Bu seçim dönemi bizim için derslerle dolu bir dönem oldu. Güç ve iktidar hırsının insana neler yaptırabileceğini gördük. Bu süreçten de öğrenerek çıktık aslında” diyerek aday adaylığı sürecindeki sıkıntılara da değindi.

Konuyla ilgili daha sonra basın mensuplarının sordukları sorulara da;

“Seçim sath-ı mailinde aday adaylığım sürecinde yaşananlarla ilgili bir şey söylemeyeceğim elbette. O mesajlardan herkes alması gereken payı almıştır. Ben siyaseti çok seven bir insan değilim. Daha çok mutfakta olmayı, üretmeyi seven biriyim. Daha duygusalım da diyebiliriz. Bazı şeyler insanları elbette kırıyor, üzüyor, ama önemli değil, aday arkadaşlarımıza desteğimiz tam şekilde olacaktır

O dönemde bazı şeyler yaşandı, ama şu anda bir kırgınlığım, küskünlüğüm yok. Arkadaşlarım bana zaman zaman ‘siyasete bir nezaket getirdiniz’ diyorlar. Belki de siyasetin ana teması bu olmalı…

Siyaset uzun soluklu bir yol, nokta koymuyorum elbette, fırsatlar olursa önümüzde yine hizmet vermeye devam edeceğiz. Ben benden faydalanmak isteyen arkadaşlarla her zaman yan yana geleceğim, gerisini de zaman gösterecek…”

gibi cümlelerle yanıtladı.

Yanıtları olduğu gibi alıp yorum katmamaya özen gösterdim, çünkü gerçekten de önümüzde son derece kritik bir seçim var ve bu seçimde söylenen her söz, kurulan her cümle belirli bir kesimin etkilenmesi açısından son derece önemli.

Burada Turgay Erdem’in söylediği ‘siyasi nezaket’ kısmına çokça katıldığımı vurgulamak isterim sadece. Eski siyasi figürleri ve eskilerin siyaset yapma biçimlerini sıklıkla özlem içinde anışımızın tek nedeni bu. Hangi siyasi partiyi desteklersek destekleyelim, bu partilerin liderlerindeki siyasi nezaketin topluma bulaşması sayesinde uzun süre düşmanlaşmadan, kutuplaşmadan geldi Türkiye Cumhuriyeti Devleti.

Şimdilerde halimiz malum…

Sürekli kutuplara bölünen, belediye otobüslerinde, yollarda, kuyruklarda, karşıdan karşıya geçerken birbirinin üstüne atlayacak gerginlikte insanlar üretiyor günümüz siyaseti.

Acilen değişmesi gereken tutumlardan birinin siyasi nezakete geri dönmek olduğunu düşünüyorum…

Nilüfer Belediyesi’nin 5 yıllık icraatlarını anlatan harika bir film izledik bu konuşmaların sonunda. Fikir, senaryo, çekimler, Turgay Erdem’in rol yeteneği tartışmasız içinde bulunduğumuz seçim döneminin en kaliteli işini serdi gözlerimizin önüne.

Emeği geçen herkesi tebrik ederim…

Hasılı kelam, hayat öğrenmek isteyen insana her daim öğretmen. Sanırım bu akşam iki öğrenci olarak çok şey öğrendik hayattan…

1-Kan, ter ve gözyaşı ile yürünen siyaset yolunun sonunda sadece hizmet aşkı olamaz!

2-Siyasi nezaketin altında siyasetin kıvrak yolları gizlenir!

HABERLER