Avrupa ürünü alıp evine getirdiği andan itibaren çöpünü ayrıştırmaya ve dönüştürmeye başlamışken, bir yandan gübre, bir yandan yeşil enerji dönüşümü, bir yandan geri dönüşüm malzemelerinden moda yaratmak peşindeyken biz hala vahşi çöp depolama alanımızın dolmak üzere olan ömrünü neyle ikame edeceğimizi düşünüyoruz.
Öyle de ilerdeyiz, öyle de gelişmişiz…
Seçimlerden önce Kayapa’da bir batı bölgesi katı atık bertaraf etme tesisi kurma hazırlığında olan Alinur Aktaş’ı seçtiği yer konusunda hayli eleştirmiştik.
Hafızam beni yanıltmıyorsa 21 noktadan elemeler yapılarak son iki nokta kalmıştı. Biri Muratlı diğeri Kayapa’ydı. Kayapa’daki bölge Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne daha ucuza mal olacağından burası tercih edilmişti o zaman.
Buradaki en büyük endişe seçilen bölgedeki toprak yapısının kalkerli oluşu nedeniyle katı atık depolama alanlarında biriken sıvının yer altı kaynak sularına karışması ve bir çevre kirliliği yaratması ihtimaliydi. Elbette Kayapa’da yaşayanlar kokudan endişe ederken, bölgeden yatırım amaçlı konut alanların endişesi şikayetler sonrası bölgedeki konut fiyatlarının düşmesi biçiminde sıralanıyordu.
Konuya Akademik Odaların gözüyle bakmaya çalıştım her daim. Kalkerli toprağın geçirgenliği sebebiyle yer altı sularının kirlenecek olması ve bertaraf etme tesisinin eğimli bir yüzeyde kurulacak olmasından kaynaklı sıvı birikme ihtimali benim en önem verdiğim iki nokta oldu.
Bir de tabi bertaraf etme tesisinin inşasının, burada kurulacak olan düzeneğin ehil ellere teslim edilmesi konusu var son derece mühim olan. Zira böyle bir tesisi kurup işletme konusunda tecrübesi kıt olan işletmelere verilemeyecek kadar kıymetli yerlerden bahsediyoruz.
Konut alanlarına yakın, işyerlerine yakın, tarım alanlarına yakın, yeraltı kaynak sularına yakın…
Sonuçta seçimlerin ardından Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine Mustafa Bozbey geldi ve Kayapa’da batı bölgesi katı atık entegre tesisi kurma projesi iptal oldu.
Gelin görün ki, 2024 yılında hala vahşi depolama yaptığımız Hamitler Çöplüğünün de ömrü doldu.
Bu kez Kayapa olmazsa Muratlı olur denilerek ikinci bir adrese çevrildi gözler.
Sonuçta bir çöplük lazım…
Önceki hafta, Osmangazi Belediye Meclisi’nde Başkan Erkan Aydın, muhalefet meclis üyeleriyle Hamitler Katı Atık Depolama Sahası’nın ne zaman kapatılacağına ilişkin konuşurken, ikinci adres olan Muratlı’yı işaret etti.
Aydın, Batı Bölgesi Katı Atık Bertaraf Etme Tesisi’nin Karacabey ilçemize bağlı Muratlı Mahallesi’nde kurulmasına ilişkin ÇED sürecinin başladığını ve kurum görüşlerinin alındığını, Hamitler’deki çöplüğün ise park ve rekreasyon alanına dönüştürüleceğini resmi dille açıklamış oldu böylece.
Kavga da burada koptu zaten…
Hamitler Çöplüğü’nün Muratlı Köyü’ne taşınacağı haberi, ilçedeki siyasileri, STK’ları ve köy derneklerini ‘çöplük istemiyoruz’ mesajında birleştirdi.
Şurada bir gariplik var, Karacabey’in verimli tarım arazilerine TEKNOSAB istendi, uydu kent olsun denilerek yapılması planlanan 3 bin 316 adet TOKİ konutu istendi.
İş katı atık bertaraf etme tesisi denilince ağızlara şöyle bir söylem yerleşti; ‘Karacabey’in verimli tarım topraklarına…’
Çok doğru, çok haklı bir söylem, fakat sadece konu çöplük olunca bu doğru söylemin dile getirilmesi enteresan…
Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı;
“Karacabey’in verimli tarım arazilerinin çöp sahasına dönüştürülmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz. Bu topraklar bizim geleceğimizdir ve göz göre göre yok edilmesine asla sessiz kalmayacağız. Bugün Bursa’daki atıkların büyük bir kısmı merkez ilçelerden kaynaklanıyor. Mevcut katı atık sahasının kapasitesi sınırına dayanmış durumda. Yeni bir plan yapılmadan bu yükün nereye taşınacağı hesap edilmedi mi?” dedi.
TEKNOSAB ve TOKİ projelerinin kendi döneminde planlanmamış olması nedeniyle Başkana bu konuda söyleyecek lafım yok. Üstelik çok haklı bir yanı da var, Hamitlerin ömrünün ne zaman biteceği belliyken, yeni bertaraf etme tesisi kurulana kadar tüm şehrin yükünün nereye taşınacağı hesap edilmeliydi.
“Katı atık yönetimi siyasetin değil, kamu yararının bir konusudur. Karacabey Belediyesi olarak, çevreyi ve halk sağlığını koruma görevimizden asla ödün vermeyeceğiz. Bu süreçte, Bursa Planlama Ajansı’nın ilk işi de hayırlı olsun. Bir kez daha altını çiziyoruz: Tarım arazilerimizin çöple kapatılmasına izin vermeyeceğiz. Çevreyi ve halk sağlığını tehlikeye atan bu politikalara karşı duruşumuz nettir. Karacabey Belediyesi olarak, hukuki süreç dahil olmak üzere her türlü mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz. Gerçekleri söylemekten çekinmeyeceğiz ve sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Bu konuda tavrımız nettir: Bu plana asla dahil olmayacağız!” sözleri çok iddialı.
Konuyla ilgili AK Parti’den de muhalefet tadında açıklamalar gelmedi değil. Fakat ben bu açıklamaları vakti zamanında TEKNOSAB ve TOKİ projelerine kucak açan parti bizzat kendileri olduğundan samimi bulmuyorum.
Önümüzde yeni bertaraf etme tesisi oluşturana kadar hummalı bir süreç bizi bekliyor olacak anlaşılan.
Başkan Karabatı’nın sözünü bir kez daha hatırlatalım; ‘Bursa Planlama Ajansının ilk işi de hayırlı olsun o zaman’