Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Biraz geç kalınmadı mı?

Aslında biliniyordu Mudanya Belediye binasının depremde hasar aldığı ve yeni bir depreme dayanıksız gireceği. Karar yeni belediye binası yapıp taşınalım biçiminde verilince ve araya plan iptallerinden pandemi sürecine kadar pek çok şey girince bir türlü yeni binanın hayata geçirilmesi işi gerçekleşmemiş, dolayısıyla da taşınma meselesi hep başka bahara kalmıştı.

Fakat korkulan yüzünü gösterince, yani 5.1 büyüklüğündeki deprem Mudanya’da epey korku yaratınca, belediye binasını taşımak da farz oldu.

Göynüklü Çağrışan planlarının iptali, pandemi süreci, tasarruf genelgeleri ve ekonomik kriz yeni belediye binası yapmamıza engel oldu. Ancak yaşadığımız son deprem sonrasında projenin öne çekilmesi kararını verdik” diyerek açıkladı mevcut durumu Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz.

Özgün tasarım, sürdürülebilirlik, tarihi doku, doğal malzeme kullanımı ve erişilebilirlik kriterlerine dikkat edilerek yapılacak olan yeni belediye binası, ana bina ve teknik birimlerin olduğu hizmet binası olarak iki ayrı yapı şeklinde tasarlanmış. Her iki binada da yaşayan belediyecilik anlayışının hakim olduğunu gözlemleyeceğiz sanırım. Gerek bahçe dizaynları gerek sosyal tesisleri ile vatandaşın hizmet alımı esnasında ihtiyaç duyacağı tüm detayları bulabileceği bir tasarım vardı karşımızda.

Mudanya gibi; barışın, kardeşliğin ve bereketin kenti olma şiarı ile yola çıkmış bir ilçeye de böyle bir belediye binası yakışırdı zaten.

Tüm bu güzellikler bir yana, depremi Mudanya Belediye binasında yaşayan bir belediye çalışanı olsaydım ve neredeyse 10 yıldır depreme dayanıksız olan bir binada, bu gerçeklik bilinerek çalışmaya devam ediyor olsaydım, projenin öne çekilmesine yüreğimi ağzıma getiren bir deprem sebep olsaydı ve bu depremden ‘verilmiş sadakamız varmış’ denecek kadar etkilenseydim şunu sorardım; biraz geç olmadı mı?

ATATÜRK SPOR SALONU’NA ELEŞTİRİ BOMBARDIMANI  

Bir süredir Bursa’nın şehir kimliği ile yakından ilgilenenlerin merakla beklediği, hatta neden hayata geçmiyor diye hayıflandığı Bursa Atatürk Spor Salonu için nihayet ihaleye çıkılıyor…

Olay gazetesi başyazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın; “Ankara’da… Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’la Bursa zirvesi çok verimli geçti, Görüşmede öğrenci yurtları yanında yeni spor tesisleri projeleri de ele alındı. Örneğin; Bursa’nın anılarının olduğu Atatürk Spor Salonu’nun yeniden yapılması için Büyükşehir Belediyesi ihaleye çıkıyor” diyerek duyurduğu bilgi bir yandan da eleştirilerin konusu oldu.

Şehrin sorunları ile yakından ilgilenen ve Atatürk Spor Salonunun 3 yıldır yapılmamasına zaman zaman da eleştiriler getiren İnşaat Mühendisi Cengiz Duman’ın haklı eleştirilerinin yer aldığı sosyal medya paylaşımı şöyle;

Geçtiğimiz yıl yarışma sonucu çıkmış projeye ve bin kişilik kapasiteye itiraz edilince ihale iptal edilmiş, devamında proje revizyonu yapılmaya başlanmıştı. İki gün önce tekrar ihaleye çıkan projede maalesef Bursa’nın yine doğru etüd edilmediğini görüyoruz.

Atatürk Kapalı Spor Salonu, 1972 yılında yaklaşık 3 bin 500 kişi kapasitesi ve kendine özgü mimarisiyle kullanıma açılmış olup, uzun yıllar Bursa’ya hizmet vermiştir. Özellikle TOFAŞ Basketbol Kulübünün İstanbul kulüplerine karşı verdiği mücadele ve şampiyonlukların yanı sıra Avrupa arenasındaki birçok maça ev sahipliği yapmıştır…

Aradan geçen bunca zaman sonra yıkımı yapılan, lakin yerine yapılmak üzere Bursa’ya reva görülen salonun maalesef yine gelecek adına üzüntü verici bir hal alacağını görebiliyoruz. 2 bin 609 kişisi tribünde ve toplamda 3 bin 92 kişilik bir salon, 2024 yılında gelecek adına yakışmayan, sıfır estetik ile karşımıza tekrar geldi.

Her yıl açık hava tiyatrosu elden geçiyor, üzeri açık ve her mevsim yaşatamıyorsunuz. Bugün 3 bin kişilik salonun bir yanına platform koysanız yüzde 30 seyirci kaybedersiniz, sahaya koyacağınız yüzde 10 ile maksimum 2 bin 500 kişi olacaktır! İhaleye çıkan salonda bir tane bile loca yok örneğin. Yani şunu merak ediyorum bu salon kime hizmet edecek? Şehre mi, yoksa bir zümreye mi? Şehreyse şimdiden yakıştıramadığımı söylemek istiyorum!”

Eleştirileri buraya aktardım zira sosyal medyamda buna benzer pek çok eleştiri mevcut. Söylenmek istenen şudur ki, gelişimini böyle sürdürdüğü sürece önümüzdeki yıllarda İzmir’in tahtını alarak ülkenin 3. büyük metropol kenti olmaya aday Bursa için planlanan spor salonunun kapasitesi daha geniş ve konser alanları olarak kullanılmaya daha uygun olmalıydı.

İhalesine çıkılmak üzere olunan proje aslında bir yarışma sonucu ortaya çıkmış, mevcut spor salonunun alanı kullanılarak yerine bir benzerinin yapılması hedeflenmiş, ancak hizmete susamış bir şehir olarak Bursa’nın ve Bursalıların beklentisi sunulan projenin çok üzerinde gibi duruyor.

Her gün ileri adım atması, metropol şehir namına yakışır alanlara kavuşması gerekirken, dışarıya göç veren iller gibi daha da köhne bir yapıya dönüşen Bursa’nın, taşra olmaktan çıkıp kasabaya evrilmesinin önüne geçilmeye başlanması yerel seçimlerde projeler sunacak başkanların da elini güçlendirecektir.

HABERLER