Yasemin Güler
Yasemin Güler
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bu seçimi kim alır?

İki haftadır yoğun bir tempo içinde siyasi figürleri ağırlıyoruz, bazen de onlar bizi ağırlıyorlar. Sonuçta uzun uzun saatler boyunca konuştuğumuz tek konu hangi ilçede hangi siyasi parti yarışı önde tamamlar, büyükşehirde kim başkanlık koltuğuna oturur…

Geçtiğimiz günlerde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın düzenlediği basın toplantısında 710 bin civarında emeklinin Bursa’da yaşadığına vurgu yapıldı.

Konunun vurgulanması lazım, zira bence bu seçimin iki belirleyici kitlesi olacak. Bu kitlelerden biri aldıkları emekli maaşı ile kirada oturmasalar dahi hayatlarını idame ettirmekte güçlük çeken emekliler ve verilen rakama bakılırsa Bursa seçmeninin üçte biri gibi yüksek bir orana sahipler.

Hani ‘parti kur oy verelim’ diye çıksa bir emekli, alıp götürecek seçimi o derece kalabalık bir kitle.

Siyasi partiler ve belediye başkanlığı için canını dişine takıp iki buçuk üç aydır sokaklarda gezen tüm adaylar bunun bilincinde. Oynadıkları kozların büyük bölümü emeklilere yönelik sosyal yardımlar ve şirin görünme çabaları düzeyinde seyrediyor.

Emekli de emekli hani, öyle böyle değil, yılların tecrübesi…

Bir zamanların asgari ücreti ile eşit maaşı 10 bin lira gibi günümüzün komik rakamına evrilene kadar ne badilereler atlatmışlığı, ne sözlerin tutulmadığını görmüşlüğü, kendisine ne kazıklar atıldığını hissetmişliği var…

Haliyle Bursa’da AK Parti cephesinden kendilerine verilen; ulaşım, su ve sosyal tesislerde yüzde 25 indirim, her yıl farklı adreslere düzenlenecek kültür gezileri, yılda iki kez bin 500 TL değerinde destek gibi sözler pek de cazip değil onlar için.

Biliyorlar bahsedilen yardımların çoğunun zaten kendilerini kapsamayacağını, geçiştirip baştan savulacaklarını.

Tam da bu nedenle, CHP’nin ihtiyacı olan emeklilere 2 bin TL aylık, 65 yaş ve üzeri vatandaşlara sınırsız ve ücretsiz toplu taşıma. İYİ Parti’nin evi olmayan, başka bir geliri de bulunmayan, hanesine ikinci bir maaş girmeyen emeklilerin maaşının asgari ücrete tamamlanması, YRP’nin kirada oturan yaşlılara emekli maaşları ile orantılı kira yardımı, dar gelirli emeklilerin riskli yapı inşaat maliyetinin yüzde 25’inin belediye tarafından karşılanması, ulaşımda indirimli kart uygulamalarının yeniden düzenlenmesi gibi vaatlerini değerlendiriyorlar.

Bir yandan da gözleri kulakları Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelecek bir maaş artışı, seyyanen zam, en düşük emekli maaşının yükseltilmesi, bayram ikramiyelerinde artışa gidilmesi içerikli haberlerde. Çünkü kanunlaşmadan kendilerine yönelik vaatlerin yerine gelmesinin mümkün olmadığını artık biliyorlar.

Enflasyon yüzde 70’ler düzeyinde açıklanırken, ‘Mis gibi pide kokuyor ama alamıyorum’ diyen ve geçinmek için bulaşıkçılık işi arayan emekli teyzenin hali gibi pek çok emeklinin durumu…

Uzun süredir seçimlerin kaderini yoksul halkın belirlediğini, günümüzün en yoksul kitlesinin emekliler olduğunu, yaratılan ve yaşatılan, yaşatılmayacağı ile seçmenin tehdit edildiği sadaka kültürünü sürdürmenin en kolay politika yapma biçimi olduğunu belirtmek isterim.

‘Biz gidersek yardımlar kesilir, biz olmazsak maaşlarınızı alamazsınız, biz olmazsak sizi işten çıkarırlar…’  gibi korkular yaygın oy potansiyeli olan kitleler üzerinde çok etkili propaganda biçimleri…

Seçimin belirleyici iki kitlesinden biri emekliler dedik ve emeklilerin böylesi bir açmazın içinde yüzdüğünü de anlattık.

Seçimin belirleyici ikinci kitlesinin de gençler olduğunu atlamayalım. Aslında yaşananlar aynı, sadece yaş ortalamasında küçük bir değişiklik mevcut. Zor zahmet bir üniversite bitirse dahi ‘ev genci’ diye saçma bir unvanla isimlendirilen, bir işe giremediği için ailesinden harçlık almaya devam eden, ülkesinde kendine bir gelecek kuramayan, geleceği karanlık gören, dolayısıyla da umutları, hayalleri bir dilek balonunun gökyüzünde gözden kaybolması gibi yavaş yavaş hayatının gökyüzünde kaybolan gençler de parasız yaşamdan bıkmış haldeler.

Hem emeklinin, hem de gençlerin beklentileri sosyal devletin kendilerine yönelik politikalar içinde olması.

Kısacası emekliyi ve gençleri geleceğe ümitle bakmak, bugünü aydınlatmak konusunda ikna eden seçimi alır, Bursa’da da Türkiye’de de…

HABERLER